Területrendezés

A területfelhasználás rendje

Területrendezés

A területfelhasználás rendje

Mi az a területrendezés?

A területrendezés az országra, illetve térségeire, így a vármegyére kiterjedően a területfelhasználás rendjének és a területhasználat szabályainak megállapítása, e körben:

-       az erőforrások feltárása, a táj terhelése és terhelhetősége meghatározása, ezek együttes értékelése, előrejelzések készítése,

-       a területi adottságok célszerű hasznosítási javaslatainak kidolgozása,

-       a fejlesztési koncepciók és programok térbeli, műszaki-fizikai rendszerének meghatározása,

- nemzetközi együttműködés és szerződés keretében az európai és határmenti területrendezési tevékenység összehangolása.

 

A területrendezés célja

- az ország valamennyi térségében a területi kohézió erősítése, a társadalmi és gazdasági növekedés elősegítése, a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtése, az innováció térbeli terjedésének elősegítése, a társadalmi, gazdasági és környezeti céloknak megfelelő térbeli szerkezet kialakítása;

- a főváros és a vidék, a városok és a községek, illetve a fejlett és az elmaradott térségek és települések közötti - az életkörülményekben, a gazdasági, a kulturális és az infrastrukturális feltételekben megnyilvánuló - jelentős különbségek mérséklése és a további válságterületek kialakulásának megakadályozása, társadalmi esélyegyenlőség biztosítása érdekében; * 

- az ország térszerkezete, településrendszere harmonikus fejlődésének elősegítése; * 

- a nemzeti és térségi identitástudat megtartása és erősítése.

 

A területrendezés feladata különöse

- a környezeti adottságok feltárása és értékelése;

- a környezet terhelését, terhelhetőségét és a fejlesztési célokat figyelembe vevő területfelhasználásnak, az infrastrukturális hálózatok területi szerkezetének, illetve elhelyezésének - az ágazati koncepciókkal összhangban történő - megállapítása;

- az országos és térségi, továbbá a területrendezéssel kapcsolatos településrendezési célok összehangolása;

- a térségi és helyi közösségek területrendezési kezdeményezéseinek elősegítése, összehangolása az országos célkitűzésekkel.

 

A területrendezési terv az ország, illetve egyes térségek, így a vármegyék műszaki-fizikai szerkezetét meghatározó és befolyásoló tervdokumentum, amely biztosítja a területi adottságok és erőforrások hosszú távú, illetve nagy távú hasznosítását és védelmét, az ökológiai elvek érvényesítését, a műszaki-infrastrukturális hálózatok összehangolt elhelyezését és a területfelhasználás rendszerét, optimális hosszú távú területi szerkezetét.

Legfontosabb feladatuk a térségi szerkezet meghatározása és a térségi területhasználat szabályozása. A vármegyei területrendezési tervnek figyelembe kell vennie a helyi elképzeléseket, megfelelni a jogszabályi feltételeknek, valamint fontos, hogy összhangban legyen más vármegyei tervekkel, melyeknek jelentős szerepe van, hiszen egyfajta közvetítőként szolgálnak az országos szintű és a települési tervek között. Egyrészt az Országos Területrendezési Terv elhatározásait pontosítják, amelyeket a vármegyei tervek kiegészítenek térségi jelentőségű (országos vagy helyi elhatározású) elemekkel. Az ily módon, koordináltan kialakított és egységesen megjelenő hálózatot – legyen az közlekedési, energetikai vagy egyéb infrastruktúra-hálózat – a vármegyei tervek közvetítik a települési tervek felé, melyet rendeletben szabályozunk. A vármegyei területrendezési tervet a csatolmányok között találja meg. Ugyancsak itt olvasható a 3/2024. (II.23.) határozat, és az annak mellékleteként elfogadott területrendezési ajánlások. Utóbbiak azon szakmai elveket tartalmazzák, melyet a vármegyei önkormányzat érvényesíteni szeretne a települések rendezése során.

A rendelet célja, hogy meghatározza a vármegye egyes térségei terület felhasználásának feltételeit, a műszaki infrastrukturális hálózatok és egyedi építmények összehangolt térbeli rendjét, elhelyezkedését tekintettel a fenntartható fejlődésre, valamint a területi, táji, természeti, ökológiai és kulturális adottságok, értékek megőrzésére, illetve az erőforrások védelmére.

Kapcsolat

profile Pányi Zsuzsanna

emailpanyi@t-online.hu

6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 3

www.bacskiskun.hu
Több Kevesebb chevron down

Filmajánló

chevron left
event card

Legújabb filmjeink

arrow
YouTube-csatornánk legújabb filmjei.

event card

Bács-Kiskun, a mi megyénk

arrow
Egy megye, mely színültig van ízzel, látnivalóval, élménnyel, igazi különlegességekkel és páratlan életérzéssel. 

event card

Bács-Kiskun vármegyei imázsfilm

arrow
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának imázsfilmje. A film az "érték, élmény, egészség" témakörére épít és vármegyei szereplők szemszögéből mutatja be a otthonunk látnivalóit, értékeit.

event card

Meseföld - Csonka torony

arrow
Csengőd település keletkezésének legendája elevenedik meg a mesében.

event card

Itthon, Bács-Kiskunban

arrow
Bács-Kiskun Megye Önkormányzatának 2021-es, színvonalas imázsfilmje a Mi vármegyénkről, életünk, kultúránk, hagyományaink jövőt építő villanásaiból készült. 

event card

Petőfi örök

arrow
200 éve született Petőfi Sándor,  s ezalatt a jó néhány esztendő alatt bizony elég sok minden megváltozott. 

event card

Borba zárt napfény

arrow
A kisfilm a borok világába kalauzolja el a nézőit, a vármegyei borászatok bemutatásával.

event card

Értéket adunk

arrow
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának térségi értékeket bemutató karácsonyi kisfilmje.

chevron right

Galériák

chevron left
event card

Petőfi 200

arrow

event card

Identitásfejlesztés

arrow

event card

TOP - TOP Plusz projektek

arrow

event card

Vármegyei értékeink

arrow

event card

Egyházak

arrow

event card

Klímánk

arrow

event card

Borbagoly - Nemesnádudvar

arrow

event card

Vármegye napok

arrow

chevron right

Könyveink

chevron left
event card

Borba zárt napfény

arrow
A Duna Borút projekt keretében készült el ez a borturisztikai kiadvány és térkép, amely bemutatja a megyei és határon túli borászatokat

event card

Értéktár 1. kötet

arrow
A kiadványban bemutatásra kerülnek a megyénkhez köthető hungarikumok és nemzeti értékek, és ezt követően azok a megyei értékek, amelyek 2015. május végéig a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvételt nyertek. 

event card

Motívumok Bács-Kiskun Vármegyéből

arrow
A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv

event card

Petőfivel utazom

arrow
Barangolj a költővel Bács-Kiskunban

event card

Értéktár 3. kötet

arrow
A 2019 óta bővült értéktár elemei - bővítése folyamatban.

event card

Épülő Bács-Kiskun 1.

arrow
Bács-Kiskun megye a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan elkötelezte magát amellett, hogy egy megújulásra képes, fenntartható gazdasági és társadalmi környezetet és versenyképes, vonzó térséget hozzon létre. Az elképzelés megvalósításához eszközt a megyei önkormányzat által koordinált Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Bács-Kiskun megyében felhasználható 63 milliárd forintja biztosít.

event card

KLÍMAKÓDEX I.

arrow
Egyéni cselekvési lehetőségek

event card

Meseföld 2. Foglalkoztató füzet

arrow
A Meseföld 2. kötethaz tartozó játékoz foglalkoztatófüzet

chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Orbán Napi Borünnep

arrow

Hajós

event card

Tiszaalpári Földvár

arrow

event card

Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő Lakitelek

arrow

Lakitelek

event card

Templom-halom (Kiskunfélegyháza)

arrow

event card

Dávod Bográcsfesztivál

arrow

Dávod

event card

Bugaci Marhahúsból készült ételek

arrow

Bugac

event card

Somodi Tanya

arrow

Fülöpháza

event card

Horgásztó és Pihenőpark

arrow

Szank

chevron right

Értékeink

chevron left
event card

A dunapataji református templom és parókia

arrow
A templom a nagyközség, s egyben a Duna mente egyik legrégebbi épségben megmaradt építészeti emléke. A XV. században emelték akkoriban még gótikus stílusban, mivel katolikus templomnak szánták, majd 1773-ban újjáépítették, 1846-ban pedig javították. 

Dunapataj

event card

Tázlár - Templomhegy

arrow
A mai Tázlártól Nyugatra elhelyezkedő Templomhegyen egy többkorszakú régészeti lelőhely és emlékhely található. A 2003-2004 és 2012-2018 között zajló feltárások eredményeként a helyszínen szarmata, Árpád-kori és középkori időszakra utaló régészeti jelenségek kerültek elő.

Tázlár

event card

Gedeon Birtok borai

arrow
A Gedeon Birtok Magyarország közepén, a legnagyobb kiterjedésű magyar borvidék egyik jó bortermő táján, a Kiskunsági homokhátságon, Izsákon, a Gedeon dűlőben található családi vállalkozás. 

Izsák

event card

Fazekas Ágnes Blandina az országos mezőgazdasági leányképzés megalapozásában végzett kiemelkedő munkássága

arrow
Fazekas Ágnes Blandina neves félegyházi családban született 1897-ben. Tanulmányait helyi polgári iskolában kezdte meg, amely a Miasszonyunkról elnevezett kalocsai iskolanővérek által vezetett Constantinumhoz tartozott. 

Kiskunfélegyháza

event card

Keceli viselet

arrow
Egy közösség tagjainak öltözködése tükre mindennapi életüknek, kifejezője anyagi, társadalmi helyzetüknek, nemüknek, koruknak, egyben megkülönböztetője funkcióval is bír. A régi keceliek életéhez is hozzátartozott a szépség, gazdagság utáni vágyakozás. 

Kecel

event card

Római Katolikus Templom Tass

arrow
A tassi római katolikus templom klasszicista stílusban épült, műemléki védettség alatt áll. Háromkirályok templomának is nevezik. 

Tass

event card

Csík zenekar munkássága

arrow
A Csík zenekar 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Kecskeméten kezdték tevékenységüket, s a vidéki zenekarok közül szinte egyedül tudták állni hosszú távon a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal. 

Kecskemét

event card

Dr. Mezősi Károly történészi, irodalomtörténészi, valamint muzeológusi tevékenysége, kiemelten a Petőfi- és a Móra-kultusz ápolása, országos szintű terjesztése

arrow
Dr. Mezősi Károly történész, irodalomtörténész, múzeumigazgató, tanár, Petőfi- és Móra-kutató 1907. január 15-én született Földeákon, Metzner Károly Nándor néven. 

Kiskunfélegyháza

chevron right

Események

Design by WEBORIGO