Területrendezés

A területfelhasználás rendje

Területrendezés

A területfelhasználás rendje

Mi az a területrendezés?

A területrendezés az országra, illetve térségeire, így a vármegyére kiterjedően a területfelhasználás rendjének és a területhasználat szabályainak megállapítása, e körben:

-       az erőforrások feltárása, a táj terhelése és terhelhetősége meghatározása, ezek együttes értékelése, előrejelzések készítése,

-       a területi adottságok célszerű hasznosítási javaslatainak kidolgozása,

-       a fejlesztési koncepciók és programok térbeli, műszaki-fizikai rendszerének meghatározása,

- nemzetközi együttműködés és szerződés keretében az európai és határmenti területrendezési tevékenység összehangolása.

 

A területrendezés célja

- az ország valamennyi térségében a területi kohézió erősítése, a társadalmi és gazdasági növekedés elősegítése, a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtése, az innováció térbeli terjedésének elősegítése, a társadalmi, gazdasági és környezeti céloknak megfelelő térbeli szerkezet kialakítása;

- a főváros és a vidék, a városok és a községek, illetve a fejlett és az elmaradott térségek és települések közötti - az életkörülményekben, a gazdasági, a kulturális és az infrastrukturális feltételekben megnyilvánuló - jelentős különbségek mérséklése és a további válságterületek kialakulásának megakadályozása, társadalmi esélyegyenlőség biztosítása érdekében; * 

- az ország térszerkezete, településrendszere harmonikus fejlődésének elősegítése; * 

- a nemzeti és térségi identitástudat megtartása és erősítése.

 

A területrendezés feladata különöse

- a környezeti adottságok feltárása és értékelése;

- a környezet terhelését, terhelhetőségét és a fejlesztési célokat figyelembe vevő területfelhasználásnak, az infrastrukturális hálózatok területi szerkezetének, illetve elhelyezésének - az ágazati koncepciókkal összhangban történő - megállapítása;

- az országos és térségi, továbbá a területrendezéssel kapcsolatos településrendezési célok összehangolása;

- a térségi és helyi közösségek területrendezési kezdeményezéseinek elősegítése, összehangolása az országos célkitűzésekkel.

 

A területrendezési terv az ország, illetve egyes térségek, így a vármegyék műszaki-fizikai szerkezetét meghatározó és befolyásoló tervdokumentum, amely biztosítja a területi adottságok és erőforrások hosszú távú, illetve nagy távú hasznosítását és védelmét, az ökológiai elvek érvényesítését, a műszaki-infrastrukturális hálózatok összehangolt elhelyezését és a területfelhasználás rendszerét, optimális hosszú távú területi szerkezetét.

Legfontosabb feladatuk a térségi szerkezet meghatározása és a térségi területhasználat szabályozása. A vármegyei területrendezési tervnek figyelembe kell vennie a helyi elképzeléseket, megfelel a jogszabályi feltételeknek, valamint fontos, hogy összhangban legyen a vármegyei tervekkel, melyeknek jelentős szerepe van, hiszen egyfajta közvetítőként szolgálnak az országos szintű és a települési tervek között. Egyrészt az Országos Területrendezési Terv elhatározásait pontosítják, amelyeket a vármegyei tervek kiegészítenek térségi jelentőségű (országos vagy helyi elhatározású) elemekkel. Az ily módon, koordináltan kialakított és egységesen megjelenő hálózatot – legyen az közlekedési, energetikai vagy egyéb infrastruktúra-hálózat – a vármegyei tervek közvetítik a települési tervek felé, melyet rendeletben szabályozunk. A vármegyei területrendezési tervet a csatolmányok között találja meg.

A rendelet célja, hogy meghatározza a vármegye egyes térségei terület felhasználásának feltételeit, a műszaki infrastrukturális hálózatok és egyedi építmények összehangolt térbeli rendjét, elhelyezkedését tekintettel a fenntartható fejlődésre, valamint a területi, táji, természeti, ökológiai és kulturális adottságok, értékek megőrzésére, illetve az erőforrások védelmére.

Kapcsolat

profile Szabó Monika, vármegyei főépítész

call+36 30 7888992

emailszabo.monika@bacskiskun.hu

6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 3

www.bacskiskun.hu
Több Kevesebb chevron down

Filmajánló

chevron left
event card

Petőfi örök

arrow
200 éve született Petőfi Sándor,  s ezalatt a jó néhány esztendő alatt bizony elég sok minden megváltozott. 

event card

Legújabb filmjeink

arrow
YouTube-csatornánk legújabb filmjei.

event card

Talpra magyar!

arrow
Mi jut eszébe az utca emberének Petőfiről?

event card

Meseföld - Csonka torony

arrow
Csengőd település keletkezésének legendája elevenedik meg a mesében.

event card

Bács-Kiskun vármegyei klímaprogram

arrow

event card

Homokanimáció - sorozat

arrow
Lenyűgöző homokanimáció-sorozat, vármegyei történetekből. 

event card

Bács-Kiskun vármegyei TOP fejlesztések 2019

arrow
Vármegyénkben több mint 500  pályázatot nyújtottak be segítségünkkel 2014-2019 között. Ezekről a fejlesztésekről szól az alábbi kisfilm.

event card

Bács-Kiskun vármegyei imázsfilm

arrow
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának imázsfilmje. A film az "érték, élmény, egészség" témakörére épít és vármegyei szereplők szemszögéből mutatja be a otthonunk látnivalóit, értékeit.

chevron right

Galériák

chevron left
event card

Meseföld élménybusz

arrow

event card

Testvérmegyék

arrow

event card

Felzárkózás

arrow

event card

Szobonya Zoltán Emléknap

arrow

event card

Csatári Bálint Konferencia

arrow

event card

Vármegyei értékeink

arrow

event card

Petőfi 200

arrow

event card

Klímánk

arrow

chevron right

Könyveink

chevron left
event card

Hiszem, teszem

arrow
Az elmúlt öt év Bács-Kiskun megye polgármestereinek szemével

event card

Életerő határok nélkül

arrow
Az Életerő határok nélkül című kötet  Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának megyei egészségmegőrző kínálatát hivatott bemutatni.

event card

Barangolás a Duna-Tisza közén

arrow
Bács-Kiskun vármegye természeti értékei: kalandok a homok és a szik birodalmában

event card

TOP-tarisznya

arrow
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan elkötelezte magát amellett és mindent megtesz annak érdekében, hogy mindaz, ami számunkra olyannyira fontos bővüljön és fejlődjön.

event card

Értéktár 1. kötet

arrow
A kiadványban bemutatásra kerülnek a megyénkhez köthető hungarikumok és nemzeti értékek, és ezt követően azok a megyei értékek, amelyek 2015. május végéig a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvételt nyertek. 

event card

A jelen és a jövő vállalkozásai (Klíma kódex3)

arrow
A klímaváltozás és annak rendkívül káros hatásai nem csak a jövő nemzedékét fenyegetik - a probléma a mai kor emberének életébe is begyűrűzött és negatívan befolyásolja azt.  

event card

Legendás út 1.

arrow
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által kiadott legendagyűjtemény első része

event card

Érték, élmény, egészség

arrow
Az Érték, Élmény, Egészség- Kincsek nyomában egy 60 oldalas, igényes turisztikai kiadvány, amely a vármegye értékeit hivatott bemutatni.

chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Bagoly Egészségház

arrow
Az Egészségmegőrzés centruma

Kecskemét

event card

Bugac helyi jelentőségű védett területei

arrow

event card

Kocsányos Tölgy Bácskossuthfalván Természeti Műemlék (Spomenik prirode Hrast lužnjak u Staroj Moravici)

arrow

event card

Duna-parti Party

arrow

Tass

event card

Szentpéteri Borpince

arrow

Kiskőrös

event card

Cifrapalota

arrow

Kecskemét

event card

Pásztormúzeum

arrow

event card

Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál

arrow

Szabadszállás

chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Szent Lajos templom Lajosmizse

arrow
A lajosmizsei római katolikus templomot Bachmann Károly újpesti építész tervezte és építette 1896-ban eklektikus stílusban. Egymillió-kétszázezer téglából épült, melyet helyben vertek és szalmával égettek ki. 

Lajosmizse

event card

Születések fája és a harangláb

arrow
Szank község központjában lévő alkotás, a „Születések fája” Rékasiné Dr. Oláh Gizella, a Tooltechnik Kft. egyik tulajdonosának gondolata volt.

Szank

event card

Rita Házi szörpfőzdéje

arrow
Rita Házi Szörpfőzdéje az ország közepén, Soltvadkerten termő gyümölcsök és más növények hasznosítása révén készít számtalan ízletes és egészséges lekvárt és zamatos szörpöt. 

Soltvadkert

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Eördögh András: "Kunfakó" lófajta kitenyésztése és tanyás gazdálkodása

arrow
Eördögh András birtoka - melyet még a nyolcvanas években vásárolt - Jászszentlászlótól nem messze, Kalmárföldön található. Az akkoriban hatvan hektáros föld napjainkra nyolcvan hektárra gyarapodott. 

Jászszentlászló

event card

Kovács László fazekasmester, népművész, a Népművészet Mestere hagyományőrző művészeti és közösségi tevékenysége

arrow
Kovács László 1956-ban Karcagon született, a fazekas mesterséget 1971 óta gyakorolja. Karcagi mesterei között olyan kiváló személyek találhatóak, mint Kántor Sándor Kossuth-díjas, a Népművészet Mestere, id. és ifj. F. Szabó Mihály, és Sz. Nagy István, a Népművészet Mesterei.

Kalocsa

event card

Petőfi Sándor Szülőháza

arrow
A világviszonylatban legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született. Szülővárosában sikerült eredeti állapotában megőrizni és autentikusan berendezni azt a házat, melyben családjával élt.

Kiskőrös

event card

Bársony Mihály munkássága

arrow
Bársony Mihály hangszerkészítő, tekerős, citerás, klarinétos, a Népművészet Mestere, a település kulturális életének egyik legmeghatározóbb egyénisége 1915-ben  született Tiszaalpáron. Sokan ezermesternek tartották. Első tekerőjét 1934-ben vette 5 pengőért. Zsákban vitte haza, olyan rozoga volt, majd maga rakta újra össze. 

Tiszaalpár

chevron right

Események

Design by WEBORIGO