Természet

Természeti értékeink

Természet

Természeti értékeink

A Duna és a Tisza ölelésében elterülő vidék három nagyobb tájegységre osztható:  a Duna-menti síkságra, a Duna-Tisza közi Homokhátságra és a Bácskai-löszhátra. Ennek köszönhetően a vármegye területén a vizes élőhelyektől a szikes pusztákon át a homokbuckákig változatos tájak váltják egymást, gazdag élővilágnak adva otthont. Több mint 12 000 faj lelhető fel itt, ebből a virágtalan növények száma 1800, a virágos növényeké 1300 db. Az előforduló állatfajok száma 8800 feletti.

Bács-Kiskun legalacsonyabb és legmagasabb pontja közt mindössze 80 méter a különbség. A legmagasabb pontja a Rém és Csávoly közelében levő Ólom-hegy (174 m), legalacsonyabb pontja Kalocsa (94 m). 

1975-ben az országban másodikként alapították meg a Kiskunsági Nemzeti Parkot, amely ma már összesen 51 000 hektáron, kilenc területen szolgálja az egyedülálló élőhelyek, növények és állatok védelmét. 

A nemzeti park területén számos tanösvény, túraútvonal és madármegfigyelő torony segíti a látogatókat, hogy megismerhessék a Kiskunság változatos élővilágát. Érdemes letölteni a www.knp.hu weboldalról a nemzeti park éves programfüzetét, amelyben válogathatunk a programlehetőségek között.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Facebook-oldalán pedig folyamatosan aktuális és izgalmas tartalmakkal találkozhatunk.

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Design by WEBORIGO