Gazdaság

Bács-Kiskun dinamikusan fejlődő vármegye 

Gazdaság

Bács-Kiskun dinamikusan fejlődő vármegye 

Bács-Kiskunban több mint 100 ezer vállalkozást tartanak nyilván, ezeknek bő háromnegyede egyéni vállalkozó – arányuk az országos átlagnál 10 százalékkal magasabb. A legalább 10 fővel működő társas vállalkozások két százalékot képviselnek, és összesen közel 300 olyan cég működik a vármegyében, amely legalább 50 főt foglalkoztat. 

A nemzetgazdasági ágak szerint az összes vállalkozás csaknem felét a mezőgazdaságban tevékenykedik, szintén kiemelkedő továbbá a kereskedelemmel és az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások aránya. Bács-Kiskun gazdaságában meghatározó ugyanakkor a járműipar is: a Mercedes-Benz Manufactoring Hungary Kft. nemzetgazdasági szinten is meghatározó teljesítményével folyamatosan vezeti a Bács-Kiskunban működő cégek toplistáját.   

A vármegye gazdasági fejlődését jelzi, hogy az elmúlt években a munkanélküliség a 8 százalékos szintről tartósan 5 százalék alá csökkent. 

Bács-Kiskunban 2014-től kezdődően példaértékű együttműködés mentén valósult meg a Területi- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) csaknem 800 támogatott projektje, összesen 113 milliárd forint értékben. A 2021–2027 közötti uniós költségvetési ciklusban pedig újabb százmilliárd forint érkezik a vármegyébe terület- és településfejlesztési célokra.

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Design by WEBORIGO