Római Katolikus Templom Tass

A tassi római katolikus templom klasszicista stílusban épült, műemléki védettség alatt áll. Háromkirályok templomának is nevezik. 

Római Katolikus Templom Tass

A tassi római katolikus templom klasszicista stílusban épült, műemléki védettség alatt áll. Háromkirályok templomának is nevezik. 

A főbejárat mellett található feliratos táblán olvasható az 1822-es évszám, ami arra utal, hogy ekkor építették. A tassi római katolikus templom klasszicista stílusban épült, műemléki védettség alatt áll. Háromkirályok templomának is nevezik.  Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, északi homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, félköríves alaprajzú sekrestyével. Nyugati homlokzatának tengelyében emeletes óratorony kapott helyet. A templom keleti végénél – azonos telken – álló T alaprajzú, földszintes, kontyolt tetős, palafedésű plébániaépület szintén a múlt században épült.

 A templom hajója dongaboltozatos, a bejárati oldalon karzat található. A berendezés a XIX-XX. században készült. Különlegesen szép és értékes barokk oltárkép a Háromkirályok imádását ábrázolja, melyet Spielberger János (1628-1679) festett, mérete 180x280 cm. A templom alapításakor a kalocsai érsekség ajándékként adta, így került a tassi római katolikusok birtokába. A Háromkirályok mellett a templom másik szentje compostelai Szent Jakab. Az épület nyugati bejárata előtti kertben lévő kőfeszületet 1925-ben állították.

A település büszkén emlegeti, hogy Hóman Bálint kultuszminiszter, a „legkiválóbb magyar történész” tassi tartózkodásakor ebbe a katolikus templomba járt misére. Nagy termetéhez mérten külön széke volt, az úgynevezett „Hóman-szék”. Hóman Bálintot végakaratának megfelelően a tassi temetőben helyezték örök nyugalomra. De nem csak az ő munkássága előtt tiszteleg az utókor, hanem a templomban szolgálatot teljesítő plébánosok előtt is: a Tassi Helytörténeti Egyesület 2014-ben emléktáblát állított nekik.

Kapcsolat

6098 Tass Munkácsy utca

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Duna-parti Party

arrow

Tass

event card

Szabadságharcok emlékműve

arrow

Tass

event card

Szerbith kastély

arrow

Tass

event card

Dunai zsilip

arrow

Tass

chevron right
Design by WEBORIGO