Darányi Sírkert a református temetőben

Tass - Kunszentmiklósi járás

A Darányi Sírkert 2009 óta a Nemzeti Pantheon része.

Ebben a sírkertben nyugszik Darányi Ignác Pest1849január 15. – Budapest1927április 27.) magyar jogász, agrárpolitikus, nagybirtokos, miniszter. 1909-től tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. A 19–20. század fordulójának kivételes tehetséggel megáldott agrárpolitikusa, aki munkásságával a magyar mezőgazdaság fellendítését szolgálta és 12 éven át irányította a Földművelésügyi Minisztériumot. Darányi Kálmán (Budapest1886március 22. – Budapest, 1939november 1.) politikus, aki Magyarország miniszterelnöke volt (1936-1938). Hóman Bálint (Budapest1885december 29. – Vác1951június 2.) történész, egyetemi tanár, miniszter, az MTA tagja. Végakarata szerint a Darányi sírkertben, Tasson óhajtott nyugodni. A Darányi Sírkert mellett található Földváry Gábor, Pest megye egykori alispánjának sírhelye az Ybl Miklós által tervezett kápolnában, mely szintén a Nemzeti Sírkert része.

Ajánlataink

chevron left
event card

Tassi Falunap

arrow

Tass

event card

Dunai zsilip

arrow

Tass

event card

Adventi Ünnepség és Betlehem avatás

arrow

Tass

event card

Római katolikus templom

arrow

Tass

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Osztó- vagy Rózsa-sziget

arrow
A két elnevezés tulajdonképpen egy szigetre vonatkozik. A mai Osztó-sziget és a Rózsa-sziget korábban együtt képezte azt a bizonyos Oboda-, vagy Obada-szigetet, amit a Tass jelenlegi közigazgatási területén elhelyezkedő Szántó településre vonatkozó Szent István-i alapítólevél is említ. 

Tass

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje

arrow
Az eklektikus, klasszicista stílusjegyekkel rendelkező Istenháza már a harmadik református templom Tasson. 1886 és 1888 között épült, győri zsinagógát is tervező Benkó Károly építész tervei szerint. 

Tass

event card

Szigetfői Őrfa

arrow
A szobor Bács-Kiskun vármegyében, a Tass közigazgatási területéhez tartozó Csepel-sziget déli csúcsán, a Duna folyó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág találkozásánál helyezkedik el. Helyszíne viszonylag háborítatlanul megmaradt őstáj. 

Tass

chevron right
Design by WEBORIGO