Darányi kastély

Tass - Kunszentmiklósi járás

A kastély a 19. század második felében épült.

Darányi Ignác, egykori földművelésügyi miniszter és Darányi Kálmán miniszterelnök sok időt töltött falai közt.1945 után könyvtár, majd kultúrház működött benne. 1990 után magántulajdonba került. Felújítása jelenleg is zajlik.A klasszicista műemlék kastély egy ma már csak 1,5 hektáros, arborétumszerű parkban áll, melynek kialakítása Darányi Ignác nevéhez fűzhető. Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület. Keleti homlokzata előtt négy pillérre támaszkodó, timpanonos, haránt irányú nyeregtetővel fedett kocsialáhajtó.

Nyugati homlokzata előtt néhány lépcsőfokkal megemelt veranda áll. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel.

Kapcsolat

Tass

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Tassi Falunap

arrow

Tass

event card

Adventi Ünnepség és Betlehem avatás

arrow

Tass

event card

A Magyar Kultúra Napja

arrow

Tass

event card

Szerbith kastély

arrow

Tass

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Osztó- vagy Rózsa-sziget

arrow
A két elnevezés tulajdonképpen egy szigetre vonatkozik. A mai Osztó-sziget és a Rózsa-sziget korábban együtt képezte azt a bizonyos Oboda-, vagy Obada-szigetet, amit a Tass jelenlegi közigazgatási területén elhelyezkedő Szántó településre vonatkozó Szent István-i alapítólevél is említ. 

Tass

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje

arrow
Az eklektikus, klasszicista stílusjegyekkel rendelkező Istenháza már a harmadik református templom Tasson. 1886 és 1888 között épült, győri zsinagógát is tervező Benkó Károly építész tervei szerint. 

Tass

event card

Szigetfői Őrfa

arrow
A szobor Bács-Kiskun vármegyében, a Tass közigazgatási területéhez tartozó Csepel-sziget déli csúcsán, a Duna folyó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág találkozásánál helyezkedik el. Helyszíne viszonylag háborítatlanul megmaradt őstáj. 

Tass

chevron right
Design by WEBORIGO