dr.Szelecsényi Zsigmond kút

Tass - Kunszentmiklósi járás

Tass központjában, az egykori piactér mellett található ez az ártézi kút.

Vize 276 m mélyről tör a felszínre, 21 ⁰C fok hőmérsékletű, jótékony ásványi anyagokban bővelkedő ivóvíz.

Megépítése dr. Szelecsényi Zsigmond, tassi orvos nevéhez fűződik, aki 1908-ban kezdeményezte ezt, és a községet a megvalósításban szervező munkájával és anyagilag is támogatta. A kút évtizedekig nem működött, a 70’-es években tönkrement csőrendszer miatt.2009-ban Pozsonyi Ferenc helyi vállalkozó munkája nyomán megújulhatott. Azóta újra a friss, kissé langyos, mindenki által kedvelt víz folyik belőle. A vízben nagyon sokféle ásványi anyag megtalálható, jó hatással van a gyomorra, vesére, szívre, májra. A vízéért messze földről is eljárnak.

Kapcsolat

Tass

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Református templom

arrow

Tass

event card

Adventi Ünnepség és Betlehem avatás

arrow

Tass

event card

Szabadságharcok emlékműve

arrow

Tass

event card

Darányi kastély

arrow

Tass

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Osztó- vagy Rózsa-sziget

arrow
A két elnevezés tulajdonképpen egy szigetre vonatkozik. A mai Osztó-sziget és a Rózsa-sziget korábban együtt képezte azt a bizonyos Oboda-, vagy Obada-szigetet, amit a Tass jelenlegi közigazgatási területén elhelyezkedő Szántó településre vonatkozó Szent István-i alapítólevél is említ. 

Tass

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje

arrow
Az eklektikus, klasszicista stílusjegyekkel rendelkező Istenháza már a harmadik református templom Tasson. 1886 és 1888 között épült, győri zsinagógát is tervező Benkó Károly építész tervei szerint. 

Tass

event card

Szigetfői Őrfa

arrow
A szobor Bács-Kiskun vármegyében, a Tass közigazgatási területéhez tartozó Csepel-sziget déli csúcsán, a Duna folyó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág találkozásánál helyezkedik el. Helyszíne viszonylag háborítatlanul megmaradt őstáj. 

Tass

chevron right
Design by WEBORIGO