Dunapataj 1919-es hőseinek vértanúsága, és emlékművük

A tanácsköztársaság ellen történt megmozdulások, ezen belül a Duna-melléki ellenforradalomként emlegetett népfölkelés okai és eseményei már viszonylag jól ismertek. 

Dunapataj 1919-es hőseinek vértanúsága, és emlékművük

A tanácsköztársaság ellen történt megmozdulások, ezen belül a Duna-melléki ellenforradalomként emlegetett népfölkelés okai és eseményei már viszonylag jól ismertek. 

Dunapataj történelmének legsúlyosabb csapását 1919. június 23-án szenvedte el, ráadásul a saját területén, a lakók szeme láttára: a harcokban elesett és kivégzett 63 személy közül közelítőleg 50 fő dunapataji volt 16-tól 88 éves korig. A dunapatajiak a második kommunista diktatúra beköszöntéig szabadon emlékezhettek meg a gyászos júniusi napokról. A helyszín kezdettől fogva a Közös temetőben lévő tömegsír volt. Ennek közelében zajlott le 1919. június 23-án a délutáni órákban a dunapataji csata, amelyről Szamuely Tibor is úgy nyilatkozott, hogy az egyetlen számottevő ellenállás volt a népfölkelés ideje alatt. Már 1919 őszén felmerült a községben egy emlékmű állításának gondolata, de csak öt év múlva, 1924. október 28-án avatták fel az áldozatok neveivel ellátott nagyméretű 1919-es emlékművet a tömegsírnál. Mivel az emlékmű a község lakott részén kívül állt, egészen 1955-ig elkerülte a vezetés figyelmét. Megsemmisítését ekkor rendelték el és hajtották végre, a helyi pártszervezet kifejezett kérésére. Az első szabad választások után lehetőség nyílott arra, hogy a helyi és az országos emlékezetnek tárgyiasult formája legyen. A szétvert emlékmű helyére Bán Béla református lelkipásztor vezetésével többen is kimentek. Az 1919-es emlékművet 1994. augusztus 20-ára állították újra fel, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel az eredeti helyszínen. Az újraéledő 1919-es pataji ünnepséget 1997-ben emelték be rendelet alkotásával a hivatalos ünnepek sorába. Ennek értelmében június 23-át községi gyásznappá nyilvánította a képviselő-testület. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Dunapataj 1919-es hőseinek 2009. június 20-án a Magyar Örökség Díjat adományoztak. Egy nappal később, 2009. június 21-én a helyiek az egykori megtorló akciók helyétől nem messze, a hajdani református iskolánál márványtábla avatásával emlékeztek meg a népfölkelés bátor mozzanatáról. Fontos feladat a történelmi emlékezet folytonosságát helyreállítani, helyére tenni és az újabb generációkkal elfogadtatni.

Kapcsolat

6328 Dunapataj Dunapataj

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Dunapataji pacalpörkölt

arrow

Dunapataj

event card

Szelidi-tó Dunapataj

arrow

Dunapataj

chevron right
Design by WEBORIGO