Uszódi kézi hímzés

Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszódi kézi hímzés

Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Az itt élők közül néhányan még napjainkban is készítenek kézzel és géppel hímzett terítőket, melyek színvilága igen egyedi és változatos. Motívumkincse gazdag, főként virágornamentika jellemzi, többek között: ibolya, csillagvirág, liliom, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, árvácska, rózsa, rózsabimbó, nefelejcs és gyöngyvirág. Uszódon Romsics Istvánné és Szabó Jánosné nevét érdemes kiemelni a kézi hímzéssel kapcsolatban. Romsics Istvánné fiatalon ismerkedett meg a technikával. Lánykorában már pruszlikot, ingvállat varrt magának, később 15 évig dolgozott a kalocsai varrodának. Nagy bánatára pár éve egészségi állapotának romlása miatt abba kellett hagynia e szenvedélyét. Szabó Jánosné a mai napig aktívan hímez. Édesanyjától leste el a technikát kislány korában. Már egészen fiatalon zsebkendőt varrt magának, de emellett még ingek, blúzok ujjait, gallérjait, kisebb-nagyobb terítőket, párnahuzatot, kötényeket is készített. Érdemes megőrizni és az utókornak átadni ezt a tudást és népi kultúrát, melyre a település méltán büszke.

Kapcsolat

6332 Uszód Széchenyi utca 7.

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Univer Erős Pista

arrow
A Piros Arany után a második legkedveltebb paprika készítmény a hazai piacon. Különlegessége, hogy durvára darált paprikát tartalmaz, így a termék íze mellett annak esztétikai értéke is szerepet kap. 

Kecskemét

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO