Szerbith kastély

Tass - Kunszentmiklósi járás

A kastély a 17. század végén épült, műemléki védettség alatt áll. Szabadon álló téglalap alaprajzú, földszintes, mindkét végén kontyolt nyeregtetős épület. Felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történt 2011-2013 között. Nagyon hangulatos, a régmúlt hangulatát idézi. Kéttraktusos elrendezésű, jellemzően síkmennyezetes helyiségekkel. Földszintes barokk kúria, főhomlokzata előtt négy pilléren nyugvó timpaponnal, a járószintre vezető néhány lépcsővel, a lépcsők mellett kővázákkal.

Az ablakok mindenhol téglalap alakúak és osztottak.

Faddy József országgyűlési képviselő parkosította az előterét. Az épületet hajdan kis arborétum övezte. Magántulajdonban van.

Kapcsolat

Tass

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Szerbith kastély

arrow

Tass

event card

Szabadságharcok emlékműve

arrow

Tass

event card

Református templom

arrow

Tass

event card

Dunai zsilip

arrow

Tass

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Osztó- vagy Rózsa-sziget

arrow
A két elnevezés tulajdonképpen egy szigetre vonatkozik. A mai Osztó-sziget és a Rózsa-sziget korábban együtt képezte azt a bizonyos Oboda-, vagy Obada-szigetet, amit a Tass jelenlegi közigazgatási területén elhelyezkedő Szántó településre vonatkozó Szent István-i alapítólevél is említ. 

Tass

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje

arrow
Az eklektikus, klasszicista stílusjegyekkel rendelkező Istenháza már a harmadik református templom Tasson. 1886 és 1888 között épült, győri zsinagógát is tervező Benkó Károly építész tervei szerint. 

Tass

event card

Szigetfői Őrfa

arrow
A szobor Bács-Kiskun vármegyében, a Tass közigazgatási területéhez tartozó Csepel-sziget déli csúcsán, a Duna folyó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág találkozásánál helyezkedik el. Helyszíne viszonylag háborítatlanul megmaradt őstáj. 

Tass

chevron right
Design by WEBORIGO