A jövő két keréken érkezik: így fejlesztik a megye kerékpárút hálózatát

Hazánkban az alföldi régiókban kerékpároznak a legtöbben: a lakosság csaknem egyharmada elsősorban biciklivel közlekedik – derül ki az Így bringázik Magyar­ország 2022 című országos repre­zentatív kutatásból.

Hazánkban az alföldi régiókban kerékpároznak a legtöbben: a lakosság csaknem egyharmada elsősorban biciklivel közlekedik – derül ki az Így bringázik Magyar­ország 2022 című országos repre­zentatív kutatásból.

Ez még indokoltabbá teszi azt a Bács-Kiskun megyei szándékot, hogy a következő években jóval több kerékpárút épüljön, sőt a bi­ciklizésre alkalmas útvonalakat hálózatba lehessen kötni. Így nem­csak a mindennapos közlekedés válik biztonságosabbá, hanem a megye turisztikai vonzereje is nö­velhető. Jelenleg körülbelül 400 ki­lométer kiépített kerékpárút van a megyében, illetve számos más út­vonal is (töltések, alacsony forgal­mú utak) biztonságosan és – a sík terepnek köszönhetően – könnyen kerékpározható.

Több új szakasz tervei is elké­szültek vagy folyamatban vannak: Kecel–Császártöltés–Hajós; Hajós–Miske; Homokmégy–Halom; Lakitelek–Szentkirály; Tataháza–Bácsalmás és Tass–Dunavecse. Szintén szerepel a tervek között a Kiskőrös és Kalocsa, illetve a Kiskunhalas és Szabadka közötti szakasz, továbbá a Kiskunhalas– Kunfehértó–Jánoshalma–Mélykút útvonal, és a jövőben Kecskemét­től egészen a Tiszáig el lehet majd tekerni.

Ezenkívül kiemelt elképzelés – hasonlóan a Balaton körüli kerék­párútvonalhoz – az úgynevezett Duna-körutak kialakítása.

Ehhez jó alapul szolgál, hogy Bács-Kis­kun és Tolna megye között a Paks–Kalocsa híddal együtt már négy helyen lesz közvetlen kap­csolat, illetve a Duna menti tölté­sek többnyire jól kerékpározhatók. Az aktív turizmus mellett ez akár a borturizmust is erősítheti, hiszen a Szekszárdi és Hajósi borvidék összeköttetése kifejezetten vonzó lehet a kerékpározók számára.

Ám a vonzerő növeléséhez a kerékpárutakon kívül szüksége­sek a kapcsolódó szolgáltatások is. Ezek közé tartoznak a kerék­párosbarát szálláshelyek, vendég­látóhelyek, attrakciók – amelyek kialakításához a vállalkozók és az önkormányzatok közreműködésé­re is szükség van. S. I.

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO