A jövő két keréken érkezik: így fejlesztik a megye kerékpárút hálózatát

Hazánkban az alföldi régiókban kerékpároznak a legtöbben: a lakosság csaknem egyharmada elsősorban biciklivel közlekedik – derül ki az Így bringázik Magyar­ország 2022 című országos repre­zentatív kutatásból.

Hazánkban az alföldi régiókban kerékpároznak a legtöbben: a lakosság csaknem egyharmada elsősorban biciklivel közlekedik – derül ki az Így bringázik Magyar­ország 2022 című országos repre­zentatív kutatásból.

Ez még indokoltabbá teszi azt a Bács-Kiskun megyei szándékot, hogy a következő években jóval több kerékpárút épüljön, sőt a bi­ciklizésre alkalmas útvonalakat hálózatba lehessen kötni. Így nem­csak a mindennapos közlekedés válik biztonságosabbá, hanem a megye turisztikai vonzereje is nö­velhető. Jelenleg körülbelül 400 ki­lométer kiépített kerékpárút van a megyében, illetve számos más út­vonal is (töltések, alacsony forgal­mú utak) biztonságosan és – a sík terepnek köszönhetően – könnyen kerékpározható.

Több új szakasz tervei is elké­szültek vagy folyamatban vannak: Kecel–Császártöltés–Hajós; Hajós–Miske; Homokmégy–Halom; Lakitelek–Szentkirály; Tataháza–Bácsalmás és Tass–Dunavecse. Szintén szerepel a tervek között a Kiskőrös és Kalocsa, illetve a Kiskunhalas és Szabadka közötti szakasz, továbbá a Kiskunhalas– Kunfehértó–Jánoshalma–Mélykút útvonal, és a jövőben Kecskemét­től egészen a Tiszáig el lehet majd tekerni.

Ezenkívül kiemelt elképzelés – hasonlóan a Balaton körüli kerék­párútvonalhoz – az úgynevezett Duna-körutak kialakítása.

Ehhez jó alapul szolgál, hogy Bács-Kis­kun és Tolna megye között a Paks–Kalocsa híddal együtt már négy helyen lesz közvetlen kap­csolat, illetve a Duna menti tölté­sek többnyire jól kerékpározhatók. Az aktív turizmus mellett ez akár a borturizmust is erősítheti, hiszen a Szekszárdi és Hajósi borvidék összeköttetése kifejezetten vonzó lehet a kerékpározók számára.

Ám a vonzerő növeléséhez a kerékpárutakon kívül szüksége­sek a kapcsolódó szolgáltatások is. Ezek közé tartoznak a kerék­párosbarát szálláshelyek, vendég­látóhelyek, attrakciók – amelyek kialakításához a vállalkozók és az önkormányzatok közreműködésé­re is szükség van. S. I.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO