KOLON-TÓ

A Turján-vidék egyik legnagyobb, édesvízi mocsara a Kolon-tó, amely a közel 3000 hektáros védett terület egyharmadát foglalja el.

A nádasok egyhangúságát mesterségesen megnyitott vízfelszínek szakítják meg. A parti zónában terjed a széleslevelű gyékény, és jó vízellátású zsombékosokra is bukkanhatunk. A tavat szegélyező láp- és mocsárrétek, nedves kaszálók virágpompája májusban teljesedik ki. Nem ritka az epergyöngyike, a réti iszalag, a mocsári kardvirág vagy a szibériai nőszirom sem, májustól pedig virágoznak az orchideák. Ezekbe a fajgazdag rétekbe ékelődik Páhi határában a Közös-erdő, amely a Duna–Tisza köze egyik legjobb állapotában megmaradt tölgy-kőris-szil ligeterdeje. A tó nyugati oldalán a Bikatorok erősen tagolt buckavidéke nyílt homokpuszta gyep.
A változatos élőhelyek sokasága gazdag állatvilágnak is otthont ad. A Kolon-tó vizében különleges halfajok is élnek: a fokozottan védett lápi póc és a védett réti csík. A Kolon-tó régóta híres gazdag madárvilágáról. A nagy összefüggő nádasok biztosítanak zavartalan fészkelési lehetőséget a gémek számára. A nádasok énekesmadár-állománya fészkelési és vonulási időszakban roppant fajgazdag és népes. A Kolon-tó nyugati partján, Izsáktól 6 kilométerre található a Madárvárta. Évente több tízezer madár – elsősorban nádi énekes – lábára kerül jelölőgyűrű különböző kutatási programok keretében.

A Kolon-tó gazdag életközösségeinek megismerése egyénileg és szervezett formában is lehetséges (www.kolon-to.com).

Kapcsolat

profile Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

call+36 76 482-611

emailtitkarsag@knp.hu

6000 Kecskemét Liszt Ferenc utca 18

www.knp.hu

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO