PÉTERI-TÓ

Egy bugaci és kiskunfélegyházi kirándulással összeköthető a Petőfiszállás és Pálmonostora közelében levő Péteri-tó természetvédelmi terület meglátogatása az 5-ös számú főút mentén.
A Péteri-tó természetes szikes tó, amelyből egy három egységből álló halastórendszert alakítottak ki a homoki ligeterdős, szikes pusztai környezetben. Mintegy 200 madárfaj fordul itt elő. A nádasok vízimadarak, a tószegélyi szikesek a sziki madarak élőhelyei.

 

Péteri-tó természetvédelmi terület

 

A 780 hektáros terület 1976 óta áll természetvédelmi oltalom alatt. A Péteri-tó 2 tóegységből álló rendszere eredetileg egybefüggő természetes szikes tó volt, melyet a XX. század során alakítottak halastóvá. A tavak összterülete kb. 220 hektár. 2020-21 évek folyamán két nagyobb tóegység gátját elbontották, így helyre állítva a tó nagyobb részének egységes tómedrét. A szétválasztást korábban a halászati tevékenység indokolta, ám ezt a térséget sújtó általános vízhiány miatt néhány évtizede feladtak. A későbbiekben már a természetvédelmi szempontú fenntartási tevékenységek váltak meghatározóvá. Az elmúlt évek aszályos időszakai tovább rontottak a Péteri-tó vízviszonyain.  
A Péteri-tó legfőbb vízszállító és lecsapoló csatornája a Dong-éri-főcsatorna, aminek itteni szakasza is gyakran kiszárad. 

A tavak környezetében sziki növénytársulások jellemzőek: szikes mocsári vegetáció, a sós rétek vaksziknövényzete, szikfok- és szikes pusztai növényzet, de kis kiterjedésben lápi növényzet is előfordul itt. 
A nádasok a vízimadarak, a tószegélyi szikesek a sziki madarak élőhelyei. Különös jelentőségű az itt kialakult gémtelep. Rendszeres költőfajok még a cigányréce, a kendermagos réce, a böjti réce, a barátréce, a kis vöcsök, a szalakóta, barna rétihéja, a fehér gólya és a fülemülesitke. A tórendszer a tavaszi és őszi madárvonulások idején fontos pihenő- és táplálkozóhely. 
A homoktalajú hátakra telepített nemesnyár- és akácerdőfoltok helyenként a vizek széléig is lehúzódnak. Az idősebb nyarasok különböző odúlakó fajoknak, például a szalakótának, zöld küllőnek, a fekete harkálynak, valamint denevéreknek adnak otthont.

 

Látnivalók, kirándulási lehetőségek, szakvezetés igénylése: A Péteri-tónál található Vöcsök tanösvény egész évben szabadon látogatható, tíz információs ponttal rendelkezik, hurokszerű útvonala 3500 m hosszú. A Péteri-tó látogatásához szakvezetés kérhető. 

Megközelítése: Az E75 főútvonalon Kiskunfélegyházától délre a 127-es táblánál az egykori Monostori csárda mellett található a KNP természetvédelmi bemutatóhelye, ahol a Dong-éri-főcsatorna áthalad a főút alatt. A Vöcsök tanösvény is innen indul. Parkolás a bemutatóhely mellett lehetséges. A terület Szeged és Kecskemét felől személyvonattal, autóbusszal is megközelíthető. Vonattal a Petőfiszállási tanyák, autóbusszal a Monostori csárda megállónál kell leszállni.

Egy másik tanösvényen is bejárható a Péteri-tó területe. Ez a tansösvény a Petőfiszállás közelében található  Meizl Ferenc tanösvény. A természetvédelmi tanösvény a kiváló helyi természetvédő aktivista és pedagógus Meizl Ferenc nevét viseli, aki nemzedékek sorát nevelte és tanította a természet szeretetére és madártani ismeretekre. Az ökológiai tanösvényen játékos feladatok várnak, a végpontján pedig egy madárlesből szemlélhetjük a tó életét. Hossza: 2100 m

 

Megközelíthető: 
Gépjárművel a tanösvény a Petőfiszállás és az 5 sz. főút közötti bekötőútról leágazó dűlőn érhető el (GPS: 46° 37' 13.39", 19° 52' 03.88"  EOV_x:712824; EOV_y:142108).  A dűlőre fordulva földúton 1970 m-t kell megtenni a tanösvény kezdőpontjáig, ahol parkolási lehetőség van. A autónkat itt tegyük le és gyalogosan folytassuk az utat a tanösvényen. 
Gyalogosan Petőfiszállás vasútállomásról (GPS: 46° 37' 02.19", 19° 51' 53.84" EOV_x:712614; EOV_y:141760). Innen 2750 m a tanösvény kezdőpontja a zöld sáv jelzésű turistaúton. A tanösvény bejárása után ajánlott a zöld sáv jelzésen folytatni az utat a parkolóig, így egy hurokszerű túrát lehet teljesíteni.


A tanösvény kezdőpontja és parkolási lehetőség: GPS: 46° 36' 26.75", 19° 53' 06.29"   EOV_x:714167; EOV_y:140682
A tanösvény végpontja és a madármegfigyelő les: GPS: 46° 35' 39.30", 19° 54' 02.54"  EOV_x:715380; EOV_y:139230
Turistaút /visszaút hossza a madárles és a  parkoló között: 2675 m
Távolság a madárles és Petőfiszállási vasútállomás között: 5440 m

 

Kapcsolat

profile Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

call+36 76 482-611

emailtitkarsag@knp.hu

6000 Kecskemét Liszt Ferenc utca 18

www.knp.hu

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO