LÁTOGATÁS az Alsó-Tisza mentén

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik legszebb Tisza menti területe a Szikra és az Alpári-rét Lakitelek és Tiszaalpár között. A nemzeti park legkisebb területének festői szépségét a Szikrai- és Alpári-Holt-Tisza-ág, az azokat kísérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek adják. Ez a Tisza menti táj őrizte meg leginkább azokat a tájképi és természeti értékeket, amelyek a folyószabályozás előtti időket jellemezték.
Az 1850-es években végrehajtott folyószabályozás révén jött létre a Szikrai- és az Alpári-Holt-Tisza. A korábbi természetes mederfejlődés során fűződött le a Kis- és a Nagy-Sulymos, valamint a Dög-Tisza, amelyek feltöltődése igen előrehaladott. A holtágak természetes úton már nincsenek kapcsolatban az élő Tiszával. Friss vizet a gyakori árvizek idején kapnak. A holtágak gyékényes-kákás partjait a nyíltabb vizeken a tündérrózsás-sulymos hínártársulások váltják fel. A magasabb térszinteken a galériaerdőkben évszázados tölgyek és a matuzsálemi kort megért fehér
nyárfák élnek. A szikrai és az alpári holtág nemcsak a természet védelmét, hanem a kikapcsolódást is szolgálja. Tőserdő és Tiszaalpár üdülőtelepei évente több tízezer vendégnek biztosítanak pihenési lehetőséget. A horgászok fogási naplója a bizonyíték arra, hogy a keszegek és kárászok mellett élnek itt termetes pontyok, csukák, kapitális harcsák is.


A terület történelme több ezer éven át követhető vissza. Az első lakosok mintegy háromezer évvel ezelőtt, a bronzkorban telepedtek le itt, s építettek sánccal körülvett földvárat a mai alpári Templomdombnál, az akkor még a Tisza által két oldalról védett magasparton. Anonymus krónikája szerint az alpári csatamezőn aratott győzelmet Árpád vezér Zalán, bolgár fejedelem felett 895-ben.

 

TANÖSVÉNY A TERÜLETEN: KONTYVIRÁG TANÖSVÉNY
Lakitelek-Tőserdőn a 3,5 km hosszú, zöld félkörrel jelzett, hurokszerű útvonal a holtág és az ártéri
erdő felfedezésére alkalmas. A tanösvény a tőserdei szabadstrandon, a Szikrai-Holt-Tisza hídjától indul,
gyalogosan és kerékpárral is járható. GPS: 46° 51’ 26,198”, 19° 59’ 15,502”

 

TANÖSVÉNY A TERÜLETEN: FÖLDVÁR TANÖSVÉNY
A Tiszaalpáron található bronzkori földvár történetét és a bronzkori emberek életmódját ismerteti
meg. Megközelítés: Tiszaalpár a 44. számú főúton és vasúton érhető el. A tanösvény a Templomdomb
melletti Várdombon található. GPS: 46° 49’ 29,560”, 19° 59’ 28,654”

Kapcsolat

profile Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

call+36 76 482-611

emailtitkarsag@knp.hu

6000 Kecskemét Liszt Ferenc utca 18

www.knp.hu

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO