TELEPÜLÉSEINK FEJLŐDÉSÉNEK ZÁLOGA A KLÍMASTRATÉGIÁK ELKÉSZÍTÉSE

A megyei önkormányzat által koordinált és a TOP által támogatott projektnek köszönhetően januárban útjára indult az a program, amely lehetőséget kíván biztosítani a megye településeinek az éghajlatváltozás hatásaihoz való felkészülésében.

A környezettudatosság egyre inkább előtérbe kerül, és nem csupán egyéni hanem megyei szinten, így településeink esetében is.

Napjainkban megkerülhetetlen téma a klímaváltozás. A saját bőrünkön tapasztalhatjuk az aszályos, forró időszakokat és a szokatlanul nagy intenzitású viharokat egyaránt. A tudósok ezeket a jelenségeket is a klímaváltozás számlájára írják.

Az éghajlatváltozás hatását hazánkban is érezzük, így Bács-Kiskun megye települései, tekintet nélkül azok lakosságszámára vagy gazdasági erejükre, ugyanúgy szenvedő alanyai e jelenség-együttesnek.

A megyei önkormányzat által koordinált és a TOP által támogatott projektnek köszönhetően januárban útjára indult az a program, amely lehetőséget kíván biztosítani a megye településeinek az éghajlatváltozás hatásaihoz való felkészülésében. Ennek érdekében a 70 millió forintos forrásnak köszönhetően elkészül a konzorciumi partnerek – Baja, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Lajosmizse, és Tiszakécske önkormányzatainak Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (SECAP). Ezek a dokumentumok megfelelő keretet adnak a környezettudatos szemléletmódhoz kapcsolódó intézkedéseknek.

Korábban, 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat konzorciumban Bátya, Szentkirály és Kunadacs önkormányzataival 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyei és települési Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv elkészítésére.

A most tervezett projekt és az előző program eredményeképpen Bács-Kiskun megye valamennyi települése rendelkezni fog Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervvel, mely a következő Uniós ciklusban feltétele lesz egyes támogatási források megszerzésének.

A program keretében lehetőség van a megye területén működő Helyi Fejlesztési Stratégiával rendelkező vidékfejlesztési közösségek SECAP-jainak az elkészítésére is, de mivel ezek a szervezetek nem lehetnek konzorciumi partnerek, részükre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat készítteti el.

Ezek a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület, a Kiskunok Vidékéért Egyesület, a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület, a Kolon Menti Leader Egyesület, az Üde-Kunság Vidékfejlesztési Egyesület és a Szabadszállási Gazdakör.

A SECAP-ot készítő önkormányzatok vállalják, hogy saját CO2 kibocsátásukat 40%-al mérséklik 2030-ra, egy tetszőlegesen választott, 1990 utáni kezdőállapothoz képest.

Kép: illusztráció

 

 

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO