Polgármesteri Hivatal

A XIX. század közepén a Dunavecsei járás elődje a Solti járás feldarabolásával létrejött Solti felső járás volt. Ennek 1886-tól Dunavecse lett a székhelye.

Polgármesteri Hivatal

A XIX. század közepén a Dunavecsei járás elődje a Solti járás feldarabolásával létrejött Solti felső járás volt. Ennek 1886-tól Dunavecse lett a székhelye.

1924-ben a járás határait kis mértékben módosították, három legészakibb községét könnyebben megközelíthető székhelyekhez osztották be. Az 1950-es megyerendezés során a Dunavecsei járás Bács-Kiskun megyéhez került. 1956-ban a megszűnő Kunszentmiklósi járás községeit egy kivételével ide csatolták, a két legdélebbi község viszont a Kalocsai járáshoz került. A Dunavecsei járás 1970. június 30-án szűnt meg, amikor területét felosztották a Kalocsai és a Kecskeméti járás között. Dunavecse életképességét, városias jellegét a két világháború között járási székhely szerepe is erősítette, formálta. Az adott korszakban a járás fontos közigazgatási szerepű egység volt, a járási szolgabírói hivatal és a többi hatalmi, igazgatási szervezet, intézmény jelentős szellemi erőt koncentrált a településre. A Fő úton álló járási székház Bayer Lajos budapesti építészmérnök tervei alapján 1926 szeptemberétől 1927 júliusáig épült. A Dunavecsei járáshoz nyolc település tartozott (Apostag, Dunaegyháza, Dunapataj, Harta, Ordas, Solt, Szalkszentmárton, és maga Dunavecse). A járási főszolgabírói hivatal az első emeleten, a főszolgabíró lakása a második emeleten volt. A hivatal 1927. augusztus 2-án költözött az épületbe. Jelenleg itt található a település polgármesteri hivatala, mely az új szárnyban ad helyet többek között a Kunszentmiklósi járás által kihelyezett okmányirodának, a helyi sporthorgász egyesületnek, valamint a polgárőrségnek. A főépületben két szinten mintegy húsz irodában látják el feladataikat a köztisztviselők.

Kapcsolat

6087 Dunavecse Fő utca 43.

Több Kevesebb chevron down

Következő események

chevron

Legfrissebb híreink

chevron

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Tompai Szent Anna Templom, Rédl kastély és park

arrow
A Tompai Szent Anna templom, valamint a Rédl kastély és park felvirágoztatása báró Rédl Béla nevéhez köthető, aki miután 1851-ben megörökölte a birtokot, kastélyát átépíttette és oldalszárnyakkal bővíttette, Gerster Károly és Kauser Lipót építészek tervei alapján. 

2022-12-16

Tompa

event card

Szentháromságtér a Szentháromság-szoborral

arrow
Baja egyedülálló és gyönyörű főtere három oldaláról zárt tér, melynek egyik oldala a szabad vízfelületre tekint. A Szentháromság tér sajátossága, hogy lóhereformát kialakítva keresztezik az utak. 

2022-12-16

Baja

event card

Szalkszentmárton faluközpont

arrow
Szalkszentmárton központjában az épületek környezetükkel együtt védett műemlékek. Az épületekkel körbefogott központot képező tér a felújításokkal, újjáépítésekkel megőrizte évszázados hangulatát, stílusjegyeit. 

2022-12-16

Szalkszentmárton

event card

Sárgamajor

arrow
A Sárgamajor a múlt azon, ma már kevésbé ismert szegmenseit is őrzi, mely egykoron meghatározta az alföldi ember életmódját és mindennapi életét. 

2022-12-16

Pálmonostora

event card

Római katolikus templom Kerekegyháza

arrow
Magyarország első vasbeton szerkezetű temploma, mely helyi védettségű középület, s a városkép egyik meghatározó létesítménye. 

2023-02-25

Kerekegyháza

event card

Katona József Színház épülete

arrow
A teátrum 1916-ban vette fel a település szülötte, Katona József nevét.  

2022-12-16

Kecskemét

event card

Jótanács Anyja római katolikus templom

arrow
A Tiszaalpári Templomdomb nyugati oldalán emelkedő barokk épület alapkövét 1752-ben helyezték el, felszentelésére három év múlva, 1755. november 19-én került sor Althann Mihály váci püspök kezdeményezésére, Szűz Máriának, mint a „Jótanács Anyjának” tiszteletére.

2022-12-16

Tiszaalpár

event card

Helvéciai Római katolikus Nagyboldogasszony templom

arrow
Helvécián már a korai években megépült a katolikus templom, mely az összetartozást és az önállóságot is erősítette. Fennállása óta a település egyik ékessége. 

2022-12-16

Helvécia

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO