Polgármesteri Hivatal

A XIX. század közepén a Dunavecsei járás elődje a Solti járás feldarabolásával létrejött Solti felső járás volt. Ennek 1886-tól Dunavecse lett a székhelye.

Polgármesteri Hivatal

A XIX. század közepén a Dunavecsei járás elődje a Solti járás feldarabolásával létrejött Solti felső járás volt. Ennek 1886-tól Dunavecse lett a székhelye.

1924-ben a járás határait kis mértékben módosították, három legészakibb községét könnyebben megközelíthető székhelyekhez osztották be. Az 1950-es megyerendezés során a Dunavecsei járás Bács-Kiskun megyéhez került. 1956-ban a megszűnő Kunszentmiklósi járás községeit egy kivételével ide csatolták, a két legdélebbi község viszont a Kalocsai járáshoz került. A Dunavecsei járás 1970. június 30-án szűnt meg, amikor területét felosztották a Kalocsai és a Kecskeméti járás között. Dunavecse életképességét, városias jellegét a két világháború között járási székhely szerepe is erősítette, formálta. Az adott korszakban a járás fontos közigazgatási szerepű egység volt, a járási szolgabírói hivatal és a többi hatalmi, igazgatási szervezet, intézmény jelentős szellemi erőt koncentrált a településre. A Fő úton álló járási székház Bayer Lajos budapesti építészmérnök tervei alapján 1926 szeptemberétől 1927 júliusáig épült. A Dunavecsei járáshoz nyolc település tartozott (Apostag, Dunaegyháza, Dunapataj, Harta, Ordas, Solt, Szalkszentmárton, és maga Dunavecse). A járási főszolgabírói hivatal az első emeleten, a főszolgabíró lakása a második emeleten volt. A hivatal 1927. augusztus 2-án költözött az épületbe. Jelenleg itt található a település polgármesteri hivatala, mely az új szárnyban ad helyet többek között a Kunszentmiklósi járás által kihelyezett okmányirodának, a helyi sporthorgász egyesületnek, valamint a polgárőrségnek. A főépületben két szinten mintegy húsz irodában látják el feladataikat a köztisztviselők.

Kapcsolat

6087 Dunavecse Fő utca 43.

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO