Kunszentmiklósi birkapörkölt

A Felső-Kiskunságban, ahol a birkatartás legnagyobb ünnepe Szent György napja volt – amikor a nyájakat kihajtották a szikes legelőkre, hogy Dömötör napjáig a fejéstől az elletésig minden a pusztában történjék – gyakran lett ünnepi étel a kevésbé életképes birkából. 

Kunszentmiklósi birkapörkölt

A Felső-Kiskunságban, ahol a birkatartás legnagyobb ünnepe Szent György napja volt – amikor a nyájakat kihajtották a szikes legelőkre, hogy Dömötör napjáig a fejéstől az elletésig minden a pusztában történjék – gyakran lett ünnepi étel a kevésbé életképes birkából. 

Hogy ez ízében is és frissességében is idézze a téli hónapok ünnepi kínálatát, egyszerűnek és bármikor reprodukálhatónak kellett lennie. A Felső-Kiskunsági szikes pusztán felnevelkedett birka hús és zsírszövet aránya a lekedvezőbb az egész országban. A mostoha legelőn szinte futva táplálkozó birkanyáj rengeteg vándorlás útján tud csak elegendő táplálékot legelni. A legelő füveinek sótartalma meghatározó a birkapörkölt ízénél. A sajátos főzési technika, amely eltér a nagykunsági és más tájegységek módszerétől, lágyabb és harmonikusabb ízeket eredményez a főzés során.

Kunszentmiklóson a bográcsos birkapörkölt készítésének két fontos szabálya van. Az első: a 35-40 literes bográcsok szabad tűzön adják a legfinomabb ételeket. A második: egy bográcsba csak egyetlen birka testrészei kerülhetnek. A kunszentmiklósi birkapörköltbe a fűszerek (hagyma, őrölt pirospaprika, csöves paprika, só) már a fővés kezdetén rétegesen, a hússal együtt tűzre kerülnek. Három-négy órán át rotyog a bográcsban, akkor kell beletenni a belsőségek közül a tüdőt, a szívet, a nyelvet és a vesét, majd az utolsó fél órában a feldarabolt májat. Kunszentmiklóson az elmúlt évszázadokban elképzelhetetlen volt az ünnep – legyen az egyházi, társadalmi vagy családi – birkapörkölt nélkül.

Míg a honfoglalás kori bronz üstös birkapörkölt-főzési technikát hűen megőrizték a Nagykunságban, s a mai napig így készítik a kései utódok, addig a Kunszentmiklós környéki birkapörkölt a finomabb, selymesebb, lágyabb ízeket kínálja az ínyencségek kedvelőinek. Krúdy ennek kapcsán egyik írásában megjegyezte, hogy a főváros közelsége erősítette fel ezt a típusú birkapörkölt-készítést. Akik már fogyasztottak hagyományos birkapörköltet és a faggyú íze miatt fanyalognak, azok gyakran csodálkoznak el a kunszentmiklósi birkafőző versenyen rotyogó bográcsokból feltálalt ételt fogyasztva, hogy ők bizony nem ilyen ízekre emlékeznek. Nem csoda hát, hogy a kunszentmiklósiak remekműve mindenek fölött áll!

Hozzávalók:  1 birka, 4,5-5 kg vöröshagyma, 6 evőkanál őrölt édes paprika, 2 evőkanál őrölt erős paprika, 4-5 evőkanál só

Elkészítése: a bográcsot zsírral ki kell kenni. Aljára csontos húst, erre csont nélküli húst, hagymát, húst, hagymát, fűszereket rétegesen beletenni. Később a belsőségeket. 3,5-4 óra főzést kíván.

Kapcsolat

6090 Kunszentmiklós

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Strandfürdő Kunszentmiklós

arrow

Kunszentmiklós

event card

Kunszentmiklósi birkapörkölt

arrow

Kunszentmiklós

event card

Kunszentmiklósi Strandfürdő

arrow

Kunszentmiklós

chevron right
Design by WEBORIGO