Kunszentmiklósi birkapörkölt

A Felső-Kiskunságban, ahol a birkatartás legnagyobb ünnepe Szent György napja volt – amikor a nyájakat kihajtották a szikes legelőkre, hogy Dömötör napjáig a fejéstől az elletésig minden a pusztában történjék – gyakran lett ünnepi étel a kevésbé életképes birkából. 

Kunszentmiklósi birkapörkölt

A Felső-Kiskunságban, ahol a birkatartás legnagyobb ünnepe Szent György napja volt – amikor a nyájakat kihajtották a szikes legelőkre, hogy Dömötör napjáig a fejéstől az elletésig minden a pusztában történjék – gyakran lett ünnepi étel a kevésbé életképes birkából. 

Hogy ez ízében is és frissességében is idézze a téli hónapok ünnepi kínálatát, egyszerűnek és bármikor reprodukálhatónak kellett lennie. A Felső-Kiskunsági szikes pusztán felnevelkedett birka hús és zsírszövet aránya a lekedvezőbb az egész országban. A mostoha legelőn szinte futva táplálkozó birkanyáj rengeteg vándorlás útján tud csak elegendő táplálékot legelni. A legelő füveinek sótartalma meghatározó a birkapörkölt ízénél. A sajátos főzési technika, amely eltér a nagykunsági és más tájegységek módszerétől, lágyabb és harmonikusabb ízeket eredményez a főzés során.

Kunszentmiklóson a bográcsos birkapörkölt készítésének két fontos szabálya van. Az első: a 35-40 literes bográcsok szabad tűzön adják a legfinomabb ételeket. A második: egy bográcsba csak egyetlen birka testrészei kerülhetnek. A kunszentmiklósi birkapörköltbe a fűszerek (hagyma, őrölt pirospaprika, csöves paprika, só) már a fővés kezdetén rétegesen, a hússal együtt tűzre kerülnek. Három-négy órán át rotyog a bográcsban, akkor kell beletenni a belsőségek közül a tüdőt, a szívet, a nyelvet és a vesét, majd az utolsó fél órában a feldarabolt májat. Kunszentmiklóson az elmúlt évszázadokban elképzelhetetlen volt az ünnep – legyen az egyházi, társadalmi vagy családi – birkapörkölt nélkül.

Míg a honfoglalás kori bronz üstös birkapörkölt-főzési technikát hűen megőrizték a Nagykunságban, s a mai napig így készítik a kései utódok, addig a Kunszentmiklós környéki birkapörkölt a finomabb, selymesebb, lágyabb ízeket kínálja az ínyencségek kedvelőinek. Krúdy ennek kapcsán egyik írásában megjegyezte, hogy a főváros közelsége erősítette fel ezt a típusú birkapörkölt-készítést. Akik már fogyasztottak hagyományos birkapörköltet és a faggyú íze miatt fanyalognak, azok gyakran csodálkoznak el a kunszentmiklósi birkafőző versenyen rotyogó bográcsokból feltálalt ételt fogyasztva, hogy ők bizony nem ilyen ízekre emlékeznek. Nem csoda hát, hogy a kunszentmiklósiak remekműve mindenek fölött áll!

Hozzávalók:  1 birka, 4,5-5 kg vöröshagyma, 6 evőkanál őrölt édes paprika, 2 evőkanál őrölt erős paprika, 4-5 evőkanál só

Elkészítése: a bográcsot zsírral ki kell kenni. Aljára csontos húst, erre csont nélküli húst, hagymát, húst, hagymát, fűszereket rétegesen beletenni. Később a belsőségeket. 3,5-4 óra főzést kíván.

Kapcsolat

6090 Kunszentmiklós

Több Kevesebb chevron down

Következő események

chevron

Legfrissebb híreink

chevron

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Univer Erős Pista

arrow
A Piros Arany után a második legkedveltebb paprika készítmény a hazai piacon. Különlegessége, hogy durvára darált paprikát tartalmaz, így a termék íze mellett annak esztétikai értéke is szerepet kap. 

2022-12-16

Kecskemét

event card

Túzok (Otis tarda)

arrow
A túzok nagytermetű, erős testfelépítésű, hosszú és vaskos lábú madár. Hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara. 

2022-12-16

Dunavecse

event card

Szeremlei borsos kalács

arrow
A lágy kelt tésztából készült kerek kalácsot kisülés után, még forrón meghempergetik a tejfölös, zsíros, sós, borsos mártóban.

2022-12-16

Szeremle

event card

Szentkirályi ásványvíz

arrow
A Szentkirályi ásványvíz felfedezése a Vitapress Kft. tulajdonosának, Balogh Sándornak köszönhető, aki az 1989-ben indult családi vállalkozással szörp és üdítő gyártásával kezdett foglalkozni Bács-Kiskun vármegyében, Szentkirályon. 

2022-12-16

Szentkirály

event card

Szent István pezsgők

arrow
A Royalsekt Zrt. Szent István pezsgőcsaládja, 1972 óta az izsáki pezsgőgyártás egyik csúcsterméke. 

2022-12-16

Izsák

event card

Szanki kézműves konyakmeggy

arrow
Több mint százéves hagyománya van a Magyarországon a konyakmeggy gyártásának. A Bács-Kiskun megyei Szankon és környékén ez különösen egyedi volt, a korábban megszüntetett régi üzemben mindenkinek megvolt a maga stílusa, ránézésre meg lehetett állapítani, melyik darabot ki csinálta. 

2022-12-16

Szank

event card

Rita Házi szörpfőzdéje

arrow
Rita Házi Szörpfőzdéje az ország közepén, Soltvadkerten termő gyümölcsök és más növények hasznosítása révén készít számtalan ízletes és egészséges lekvárt és zamatos szörpöt. 

2022-12-16

Soltvadkert

event card

Rimóczi László – Grillázs termékei

arrow
Rimóczi László életét a grillázs-készítés tölti ki, művészi szinten foglalkozik vele. Mindemellett folyamatosan járja az országot, hogy népszerűsítse a nagy hagyományokkal bíró különleges édességet. 

2022-12-16

Lajosmizse

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Strandfürdő Kunszentmiklós

arrow

2022-12-13

Kunszentmiklós

event card

Kunszentmiklósi birkapörkölt

arrow

2023-02-20

Kunszentmiklós

event card

Állatorvosok Bács-Kiskun megyében

arrow

2023-02-24

Kunszentmiklós

event card

Kunszentmiklósi Strandfürdő

arrow

2023-02-20

Kunszentmiklós

chevron right
Design by WEBORIGO