Benke László gasztronómiai munkássága

Benke László 1948. augusztus 21-én Lajosmizsén, egy vendéglős mester gyermekeként született. Már hétéves korától pikolófiúként dolgozott, majd utcai fagylaltárus lett. 

Benke László gasztronómiai munkássága

Benke László 1948. augusztus 21-én Lajosmizsén, egy vendéglős mester gyermekeként született. Már hétéves korától pikolófiúként dolgozott, majd utcai fagylaltárus lett. 

A szakács szakmát az 1960-as évek elején tanulta ki a budapesti Vendéglátóipari Technikumban, majd az országos tanulóverseny második helyezettjeként itt szerezte meg az érettségit. Első munkahelyén, a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnökként, a Tihanyi Motelben, a Gundel Étteremben séf-helyetteseként, a Sylvanus Szállóban pedig séfként dolgozott. Munkája elismeréseként a párizsi Magyar Ház séfjeként folytathatta pályáját. A Gundel Károly Vendéglátóipari Technikumban 1974-től tanított 18 éven át.

Laci bácsi 1979-ben mesterszakács, 1980-ban mestercukrász lett, és elvégezte a vendéglátó főiskola áruforgalmi szakát is. 1981-ben Hollandiában, az Engels Konszernnél dolgozott egy évet. Az 1988-as Frankfurti IKA HOGA szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként a nemzetek nagydíját nyerték meg, egyéni kategóriában pedig három aranyéremmel ismerték el munkáját. Az 1992-es Sevillai Világkiállítás egyik séfjeként kollégáival a Mátyás Király Éttermet üzemeltették és elnyerték a Legjobb Étterem címet. Mindezek mellett számos elismerésben részesült még: például 1996-ban megkapta a Magyar Szakács és Cukrász Szövetség Venesz József életműdíját, vagyis a szakma „magyar Oscar-díját”, 1998-ban pedig a Chaine des Rotisseurs lovagja lett. Lajosmizse díszpolgárának 2003-ban választották.

Benke László népszerűségét televíziós szereplései tovább növelték: 1998/99-ben a TV2 séfjeként mintegy 450 adása volt és több sorozatot készített az ATV-nek is. Szakkönyveket, szakácskönyveket írt. A 2005-ben alakult Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend nagymesterének választották.

Kapcsolat

6050 Lajosmizse

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Lajosmizsei szamócalekvár

arrow

Lajosmizse

event card

Új Tanyacsárda

arrow

Lajosmizse

chevron right
Design by WEBORIGO