Aranyegyháza kincsei – Füstölt mangalica disznótoros étkek

Hasonlóan a Kiskunság többi településéhez, Aranyegyházán és az adacsi (ma Kunadacs) határban is évszázados hagyományokra tekint vissza a mangalica, a magyar szürke marha és a racka juh tartása.

Aranyegyháza kincsei – Füstölt mangalica disznótoros étkek

Hasonlóan a Kiskunság többi településéhez, Aranyegyházán és az adacsi (ma Kunadacs) határban is évszázados hagyományokra tekint vissza a mangalica, a magyar szürke marha és a racka juh tartása.

Az 1800-as évek elején megváltoztak a piaci igények, megnőtt a kereslet a zsír és a jó minőségű szalonna, valamint az ízletes zsírral átszőtt, omlósabb húsok iránt. Európa déli részéről – a keresztezés érdekében – ekkor kerültek a Kárpát-medencébe is a Sumadia fajtájú sertések. Így alakult ki Magyarországon a mangalica fajta. Több színváltozatban is tenyésztették, közülük a legkedveltebb ma is a szőke mangalica. A XIX. század közepére szinte kizárólagosan mangalicát tenyésztettek az országban. Húsa semmilyen más sertéshússal nem hasonlítható össze, márványozott, ízletes, telítetlen zsírsavakban gazdag, tehát finom és egészséges.

A magyar szürke marha valószínűleg a kunok betelepítésével került az országba. A ma ismert fajtához hasonló régészeti leleteket az Alföldön a kunok letelepedésének helyén és idejében találtak. A leírások szerint a XIV. századtól a XIX. századig megszakíthatatlanul zajlott a marhakereskedelem, eljutott többek között Németországig és Itáliáig is. Nyugat-Európa csodálatát vívták ki a kiváló minőségű, márványozott húsukkal, rendkívüli ellenálló szervezetükkel.

Ugyancsak őshonos magyar állat a racka. Hozzá hasonló juh sehol nincs a világon, egyenes vonalú, pörge szarvával, göndör szőrével egyedi „jelenség”. Rendkívül ellenálló fajta, húsa igen ízletes, bőréből subát, szűrt készítettek.

Mindhárom fajta tenyésztésének és húsuk feldolgozásának évszázadokra visszamenőleg nagy múltja van a Kiskunságban. Ezt a tradíciót megőrizve készíti családi vállalkozásban Szél István a hústermékeit, és értékesíti Aranyegyháza kincsei néven. Aranyegyháza jelenleg Szabadszálláshoz tartozó külterület. A Szél család árpára és kukoricára alapozott takarmányozással tenyészt mangalicát (és még sok őshonos állatot) Kunadacson, és állít elő manufakturális módon füstölt termékeket. A 13-16 hónapos korban levágott hízókat kopasztva, perzselve, gondosan megtisztítva dolgozzák fel. A szalonnákat és sonkákat tiszta konyhasóval (Parajdról hozzák!) készült lében tartják öt hétig, utána hideg füstön 3-4 napig füstölik, amit akác és tölgy fűrészporból állítanak elő. A kolbászt és a vastagkolbászt mangalicából és egyéb őshonos állatok (szürke marha és a racka) húsával kombinálva is előállítják. Ezek aránya 30 százalék a mangalica hús és szalonna mellett. Ízesítését csak hagyományos fűszerekkel végzik, ízfokozót, tartósítószert és állományjavítót nem használnak.

Kapcsolat

6097 Kunadacs

Több Kevesebb chevron down

Legfrissebb híreink

chevron

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Univer Erős Pista

arrow
A Piros Arany után a második legkedveltebb paprika készítmény a hazai piacon. Különlegessége, hogy durvára darált paprikát tartalmaz, így a termék íze mellett annak esztétikai értéke is szerepet kap. 

2022-12-16

Kecskemét

event card

Túzok (Otis tarda)

arrow
A túzok nagytermetű, erős testfelépítésű, hosszú és vaskos lábú madár. Hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara. 

2022-12-16

Dunavecse

event card

Szeremlei borsos kalács

arrow
A lágy kelt tésztából készült kerek kalácsot kisülés után, még forrón meghempergetik a tejfölös, zsíros, sós, borsos mártóban.

2022-12-16

Szeremle

event card

Szentkirályi ásványvíz

arrow
A Szentkirályi ásványvíz felfedezése a Vitapress Kft. tulajdonosának, Balogh Sándornak köszönhető, aki az 1989-ben indult családi vállalkozással szörp és üdítő gyártásával kezdett foglalkozni Bács-Kiskun vármegyében, Szentkirályon. 

2022-12-16

Szentkirály

event card

Szent István pezsgők

arrow
A Royalsekt Zrt. Szent István pezsgőcsaládja, 1972 óta az izsáki pezsgőgyártás egyik csúcsterméke. 

2022-12-16

Izsák

event card

Szanki kézműves konyakmeggy

arrow
Több mint százéves hagyománya van a Magyarországon a konyakmeggy gyártásának. A Bács-Kiskun megyei Szankon és környékén ez különösen egyedi volt, a korábban megszüntetett régi üzemben mindenkinek megvolt a maga stílusa, ránézésre meg lehetett állapítani, melyik darabot ki csinálta. 

2022-12-16

Szank

event card

Rita Házi szörpfőzdéje

arrow
Rita Házi Szörpfőzdéje az ország közepén, Soltvadkerten termő gyümölcsök és más növények hasznosítása révén készít számtalan ízletes és egészséges lekvárt és zamatos szörpöt. 

2022-12-16

Soltvadkert

event card

Rimóczi László – Grillázs termékei

arrow
Rimóczi László életét a grillázs-készítés tölti ki, művészi szinten foglalkozik vele. Mindemellett folyamatosan járja az országot, hogy népszerűsítse a nagy hagyományokkal bíró különleges édességet. 

2022-12-16

Lajosmizse

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Gyógyítódomb

arrow

2023-02-20

Kunadacs

event card

Kiskunsági Betyár Kúria

arrow

2022-12-30

Kunadacs

event card

Zongor Lovastanya

arrow

2022-12-30

Kunadacs

event card

Kosbor tanösvény

arrow
Az útról is jól látható a tanösvény nyitó táblája, mely a horgászcentrum bejáratával szemben található. A fák között található az első állomás, mely a kunadacsi réteket, a turjánvidéket mutatja be. 

2022-12-30

Kunadacs

chevron right
Design by WEBORIGO