Ókécskei Közösségi Ház

Tiszakécske - Tiszakécskei járás

Az Ókécskei Közösségi Ház az alábbi nyitvatartási időben várja látogatóit:

kedd-csütörtök: 14.00-18.00,

szerda, péntek, szombat: 9.00-13.00,

vasárnap, hétfő: zárva

 Az időszaki nyitva tartáson kívül látogatókat csak előzetes bejelentkezés alapján, időpont egyeztetéssel tudunk fogadni. Előzetes bejelentkezés a fenti elérhetőségek valamelyikén.

1950-ben az addig önálló településeket, Ókécskét és Újkécskét, Tiszakécske néven összevonták.

A mai Ókécskei Közösségi Ház épülete 1950-ig Ókécske település Községháza volt. Az épületet 1938-ra felújították, kibővítették. Szintén ekkor avatták az előtte álló országzászlót talapzatán a Turul szoborral, melyet a trianoni döntés elleni tiltakozásul emelt a község.

A rendszerváltás előtt csecsemőotthonnak adott helyet az épület. 2001 óta a ház kiállítóhelyként és közösségi térként üzemel. Az állandó kiállítások mellett minden évben 3-4 időszaki kiállítással, illetve családi programokkal is várjuk az érdeklődőket.

Állandó kiállítások:

Fáth Lajos gyűjtemény

 Az Ókécskei Közösségi Házban látható a mintegy 1300 darabból álló Fáth Lajos gyűjtemény. Fáth Lajos több évtizedig járta Magyarország és Erdély településeit újabb darabok után kutatva. Az országban egyedülálló a textilgyűjteménye. A 800 darabot számláló kollekció hímzett párnákból, terítőkből, falvédőkből áll, a magyar néprajzi területek jellegzetes díszítőmotívumait vonultatja fel. A gyűjtemény Korondról származó bokályokkal, kézzel gazdagon faragott fa használati tárgyakkal egészül ki.

 Helytörténeti gyűjtemény

A hajdani két Kécske lakosságának felajánlásaiból gyűlt össze a Helytörténeti gyűjtemény, amely régi használati eszközöket, bútorokat tartalmaz. A tárlat részét képezi az Ókécskei Községháza nagy elnöki asztala, valamint az elöljáróság tagjainak - nevükkel ellátott - faragott tölgyfaszékei.

A kiállításon látható az az ágy, amelyben - az anekdota szerint - Móricz Zsigmond aludt, amikor a Szendrey családnál vendégeskedett 1935-ben.

Szabolcska Mihály Irodalmi emlékszoba

Ókécskének az elszármazottja Szabolcska Mihály költő, aki Temesváron lelkész, örökös főesperes, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Kisfaludy és Petőfi Társaság tagja volt.  Az ő emlékét ápoló irodalmi társaság által összegyűjtött életrajzi anyag kapott helyet a Szabolcska Mihály Irodalmi emlékszobában, mely a költő, református lelkész halálának 75. évfordulóján, 2005-ben került átadásra.

Kapcsolat

Tiszakécske

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Tiszakécskei vízitúra megállóhely

arrow

Tiszakécske

event card

Tisza-parti Szabadstrand

arrow

Tiszakécske

event card

Ókécskei Közösségi Ház

arrow

Tiszakécske

event card

Equipuszta Lovasfarm

arrow

Tiszakécske

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Kerekdombi Termálfürdő

arrow
Kerekdomb közigazgatásilag Tiszakécskéhez tartozik. A településhez tartozó Kerekdomb jelentőségét az itt található víz adja, mely ásványvíz és gyógyvízminősítéssel is rendelkezik.

Tiszakécske

event card

Kékfestő tevékenység és Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életműve, melyet a tevékenység fennmaradása érdekében végzett

arrow
Kovács Miklós egy közel másfél évszázada folyamatosan működő, elismert kékfestő dinasztia tagja.

Tiszakécske

chevron right
Design by WEBORIGO