Kolon-tó Izsák

Izsák - Kiskőrösi járás

A Turján-vidék legnagyobb édesvízi mocsara az izsáki Kolon-tó, amely a közel 3000 hektáros védett terület egyharmadát foglalja el. A parton jó vízellátású zsombékosokra is bukkanhatunk. A tavat orchideás láprétek és láperdő maradványok övezik. A nádasok madárvilága roppant gazdag és népes, különösen a gémfélék találnak itt kedvező életfeltételeket. A tó nyugati oldalán a Bikatorok erősen tagolt buckavidéke található, kiterjedt nyílt homokpusztai társulásokkal.

Orchidea tanösvény: megközelíthető Páhi központjából, GPS: 46°42’50.4”É, 19°22’54.6”K

Bikatorok tanösvény: Izsák–Kiskőrös közötti sárga sáv jelzésű túraútról érhető el,

GPS: 46°46’09.2”É, 19°19’46.4”K

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Izsáki Slambuc

arrow

Izsák

event card

Kolon-tó Izsák

arrow

Izsák

event card

Izsáki Horgász- és Pihenőpark

arrow

Izsák

event card

Thermal Kozmetikai Kft.

arrow
Mindennapok a gyógyvíz erejével

Izsák

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Aqua Colun tanösvény - Kolon-tó (Izsák)

arrow
A Kolon-tó, mint Duna-Tisza köze legjelentősebb vizes élőhelye, mint nádas mocsarak, fűzlápok, zsombékosok hazája, ideális költő helye sok hazánkban előforduló gémfajnak. Az Aqua Colun tanösvény, valamint az ezekhez kapcsolódó kilátók, megfigyelőhelyek lehetőséget adnak a tó élővilágának alaposabb megismerésére. Mindkét tanösvény a sárga sáv jelzésű túraúton érhető el. A Kolon-tónál működő Madárvárta (www.kolon-to.com) a kiskunsági ornitológiai kutatások bázishelye. A területen programszerűen folyik a nádi énekesmadarak és vízimadarak vonulás-kutatása. A nemzeti park a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesülettel közösen madármegfigyelő és gyűrűző táborokat, valamint madármegfigyelő programokat szervez, melyekre előzetes időpont-egyeztetés alapján lehet jelentkezni.A tanösvény ismerteti a Kolon-tó jelenlegi állapotát és bemutatja a nagy kiterjedésű nádas-mocsár gazdag élővilágát. Hossza: 3480 méterMegközelítés: a Kolon-tó Kecskeméttől 27 km-re délnyugatra fekszik, és több irányból is megközelíthető. Legkönnyebben az 52 számú főútról Izsák felé letérve érhető el, továbbá vonattal a Kecskemét-Fülöpszállás vonalon. A tanösvény Izsákon a sportpályánál indul, majd a nádas szélén halad tovább a kilátóig.   Állomások: 1. A tó feltöltődése2. A nádas3. Partmenti zonáció4. Vízi élőlények5. Madárvilág További információ: www.knp.hu
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Kolon-tó

arrow
Izsák nyugati oldalán fekszik a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legjelentősebb területe, a térség legnagyobb édesvízi mocsara, a 2900 hektáros Kolon-tó. 

Izsák

event card

Piéta szobor

arrow
A Pieta (szabad fordításban „A fájdalmas anya”) a keresztről levett Krisztust ölében tartó és fiát sirató Mária ábrázolása.

Izsák

event card

Kolon-tavi Madárvárta

arrow
A Kiskunsági Nemzeti Park birtokába 1999-ben került egy 1920-ban épült ház, mely a Bikatorok meredek homokbuckái és a Kolon-tó közé ékelődve áll, s egykor Angyal tanya néven volt ismert. 

Izsák

event card

Izsáki Sárfehér Napok

arrow
A térség egyik legkiemelkedőbb őszi programja a Sárfehér napok, melyre évről évre érkeznek érdeklődők az ország minden pontjáról, s határainkon túlról is. A helyi, speciális szőlőfajtáról, a Sárfehérről elnevezett városi napokat 1936 óta rendezik meg Izsákon. 

Izsák

chevron right
Design by WEBORIGO