PETŐFI ÉS A GASZTRONÓMIA CÍMMEL RENDEZTÉK MEG AZ IDEI ÉRTÉKTÁR KONFERENCIÁT

Vajon mik voltak a kedvenc ételei Petőfi Sándornak?

Kunszentmiklóson, a Megyenapok keretében „Petőfi és a gasztronómia” címmel tartottak Értéktár konferenciát szeptember 9-én délután a Varga Domokos Általános Művelődési Központban. Az izgalmas, gasztronómiai fókuszú előadások után az eseményen került sor a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett értékek okleveleinek átadására is.

Az idei konferencia témáját Petőfi Sándor kunszentmiklósi látogatásai és a rendezvény hétvégéjére eső birkafőző fesztivál ihlette, ezért az előadások elsősorban a gasztronómia világába kalauzolták el vendégeket.

Az esemény résztvevőit dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere köszöntötték. A megnyitó beszédeket követően elsőként Asztalos István tartotta meg „Talpra Magyar!” a XXI. századi gasztronómiában is! címmel előadását. Őt követte Pál Fanni, aki Petőfiről, mint korunk influenszere beszélt. A harmadik előadó Selyem Zsigmond volt, aki a kunszentmiklósi birkapörkölt-főzés fortélyait árulta el az érdeklődőknek, az előadói sort pedig Hajagos Csaba zárta, aki Petőfi kedvelt ételeit ismertette velünk.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktárban közel 300 érték szerepel. A tizenkét, pénteki oklevelet Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke adta át.

A Kunszentmiklósi birkapörkölt megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós Város volt polgármestere és Selyem Zsigmond hozzáértő birkapörköltfőző.

A Bak-ér megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós Város volt polgármestere és Lesi Árpád, Kunszentmiklós Város polgármestere.

Az Országzászló emlékmű megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Lesi Árpád, Kunszentmiklós Város polgármestere.

A Petőfi Sándor Emlékkiállítás megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton Község polgármestere és Mészáros Szilvia, a Szalkszentmártoni Települési Értéktár Bizottság elnöke.

A Szalkszentmárton faluközpont megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton Község polgármestere és Mészáros Szilvia, a Szalkszentmártoni Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Szalkszentmártoni református templom belsőépítészeti berendezései, bútoraimegyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton Község polgármestere és Alföldy-Boruss Dániel, a Szalkszentmártoni Református Egyházközség lelkésze.

Kunadacsi különleges fűszerpaprika őrlemény megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Farkas Ildikó, Kunadacs Község polgármestere és Kasza Katalin, a Kunadacsi Paprika Szárító és Őrlő NKft. ügyvezetője.

Kunpusztaiság megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Domján István, a Kerekegyházi Értéktár Bizottság elnöke és Dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza Város polgármestere.

Az Aratófesztivál megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Domján István, a Kerekegyházi Értéktár Bizottság elnöke, Dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza Város polgármestere és Boldizsár András, az Arató Fesztivál főszervezője.

kerekegyházi római katolikus templom megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Domján István, a Kerekegyházi Értéktár Bizottság elnöke és Ruskó Norbert, a Kerekegyházi Katolikus Egyházközség plébánosa.

A Grillázs és mézeskalács majális megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke. Basky András, Lajosmizse Város polgármestere nem tudott eljönni a rendezvényre, ő egy későbbi időpontban veszi át az oklevelet.

Dörmögő-ház megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Darabos József, Szabadszállás Város polgármestere.

További híreink

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Kunszállás

2024. 07. 17.

Értéktár sorozat: Órák Háza

VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO