Szalkszentmárton faluközpont

Szalkszentmárton központjában az épületek környezetükkel együtt védett műemlékek. Az épületekkel körbefogott központot képező tér a felújításokkal, újjáépítésekkel megőrizte évszázados hangulatát, stílusjegyeit. 

Szalkszentmárton faluközpont

Szalkszentmárton központjában az épületek környezetükkel együtt védett műemlékek. Az épületekkel körbefogott központot képező tér a felújításokkal, újjáépítésekkel megőrizte évszázados hangulatát, stílusjegyeit. 

Szalkszentmártont 1998-ban az Év faluközpontja díjjal tüntették ki, 2000-ben pedig az épített környezet megőrzéséért Európa-díjat kapott. A helytörténész Majsai Károly kutatásaiból kiderül, hogy 1673 körül kezdődött meg az új református templom építése, melyet 1767 és 1891 között építettek barokk stílusban.

A műemlék jellegű templom dombján található az első és a második világháborús emlékmű. Ugyancsak a faluközpontban áll a település mindenkori lelkészének háza, melyet a régi paplak helyére építettek 1874-ben. Gyönyörű az utcai homlokzatának ornamentikája, a timpanonja, a három copf stílusban díszített ablaka, valamint Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és Deák Ferenc mellszobra.

A községháza építésének évére a bejárati ajtó fölött lévő vöröses márványtáblába bevésett 1842-es évszám utal. Helyén egykor az 1736-ban épült uradalmi kocsma állt, amelyet a település földesúri családja, az Amade-Balassa família építtetett. Ennek alapfala és pincéje adja a mai községháza alapját. A köroszlopos tornácú épület klasszicista stílusú műemlék.

A templommal és községházával együtt a környezetet ugyancsak nagymértékben meghatározza a Petőfi Sándor Emlékkiállítás épülete. Eredeti funkciója: beálló vendégfogadó és mészárszék. Klasszicista stílusban épült 1810-ben, építtetője gróf Festetics György, a település akkori földesura volt. A műemlék utcai homlokzatán hazánk egyetlen festett mészárszékcégére látható. A mellette lévő emléktáblát 1901-ben helyezték el, jelezvén, hogy a vendégfogadót és mészárszéket Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István 1845-1846-ban bérelte. Ez idő alatt a költő kisebb megszakításokkal Szalkszentmártonban tartózkodott a szüleinél.

A szalkszentmártoni faluközpont jellegzetes része az új jegyzői lak, amely 1870-1880 között épült. A református templom melletti oszlopos tornácú, rácsos oromzatú, kódisállású épület a mintegy százéves Hatolkay-féle ház.

A település központjának értékeit északról a 2000. augusztus 20-án átadott vendégháza zárja. A közeli kis téren áll Petőfi egész alakos bronzszobra. Meg kell említeni az 1959 és 1961 között épült római katolikus templomot, valamint a községháza mögött elhelyezett, Szent Márton püspökről készült bronzszobrot.

Kapcsolat

6086 Szalkszentmárton

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Református lelkészlak

arrow

Szalkszentmárton

event card

Szent Márton püspök szobra

arrow

Szalkszentmárton

event card

Édes Álom Cukrászda

arrow

Szalkszentmárton

event card

Szalki Fogadó

arrow
Az étterem 90 fő kényelmes kiszolgálására alkalmas, nyáron tágas, hangulatos terasszal kibővülve. A Malatin Attila konyhafőnök által vezetett konyha méltán híres. Rendezvények, esküvők megszervezését is vállalják. Rendezvénytermük 180 fős. 

Szalkszentmárton

chevron right
Design by WEBORIGO