Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás

Szalkszentmárton - Kunszentmiklósi járás

A hajdani mezőváros, Szalkszentmárton központjában áll a tekintélyes, fehérre meszelt falú, 1810-ben klasszicista stílusban építtetett, beálló vendégfogadó és mészárszék. Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István Dunavecséről 1844. október 1-jén érkezett Szalkszentmártonba. Petőfi felvidéki utazása után, 1845. július 12-én érkezett először a szülői házhoz. Költeményei alatt 112-szer olvasható keletkezési helyként Szalkszentmárton neve, két drámát és egy regényt is írt itt.

  Az emlékkiállításon a mészárszék helyiségében az ehhez a mesterséghez szükséges szerszámokkal, tárgyakkal ismerkedhet meg a látogató. Az ivó az 1800-as évek közepének hangulatát idézi. A szabadkéményes konyha minden tárgya korabeli, ezek közül is kiemelkedőek Hrúz Mária konyhai eszközei és a család konyhaszekrénye.

Az utolsó helyiség a költő egykori szobája, ahol két személyes tárgyát is őrzik. Az épület teljes hossza alatt húzódó pincehelyiségben a must- és borkészítéshez szükséges eszközök, valamint a híres betyárszöktető tekinthető meg. Az udvaron helyezkedik el a Kárpát-medencében egyedülálló, tíz lábon álló nyitott kocsiszín, az úgynevezett beálló, amely vendégfogadóval egyidős, szintén 1810-ben épült.

1846. április 24-én szűnt meg a Petrovics szülők bérlete, de az épület eredeti funkcióját egészen 1949-ig megőrizte. Az 1950-es évek elején szomorú időszak köszöntött rá. Az akkori idők szemléletmódjára jellemzően az egész épületet a begyűjtési rendszer szolgálatába állították. 1969-ben került sor az épület teljes rekonstrukciójára, amelynek köszönhetően 1972. szeptember 24-én emlékmúzeumként adhatták át a nagyközönség számára. Az épületet 2009-ben újították fel, míg a tárlat korszerűsítésére 2010-ben került sor. 2016. óta múzeumpedagógiai foglalkozások keretében kézművesedéssel, kemencés sütéssel is várják a vendégeket.  A március hónap a huszárok jegyében zajlik. Nyáron a Múzeumok Éjszakája program idején fogadják a legtöbb vendéget.  Sokan választják esküvőjük, osztálytalálkozójuk, családi és céges rendezvényeik helyszínéül.

Kapcsolat

Szalkszentmárton

http://petofiszalkon.hu/
Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Díszkapu

arrow

Szalkszentmárton

event card

Szalkszentmárton Községháza

arrow

Szalkszentmárton

event card

Szalki Fogadó

arrow
Az étterem 90 fő kényelmes kiszolgálására alkalmas, nyáron tágas, hangulatos terasszal kibővülve. A Malatin Attila konyhafőnök által vezetett konyha méltán híres. Rendezvények, esküvők megszervezését is vállalják. Rendezvénytermük 180 fős. 

Szalkszentmárton

event card

Édes Álom Cukrászda

arrow

Szalkszentmárton

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Szalkszentmártoni református templom belsőépítészeti berendezései, bútorai

arrow
Szalkszentmártonban 1767-ben húztak fel a régi toronyláb helyére sárfalú-tölgyfagerendás szerkezetű épületet, melynek helyére Mária Terézia engedélyével még az 1781-es türelmi rendelet előtt, 1775-ben kezdhetett újat építeni a helyi református közösség. 

Szalkszentmárton

event card

Petőfi Sándor Emlékkiállítás

arrow
A hajdani mezőváros, Szalkszentmárton központjában áll a tekintélyes, fehérre meszelt falú, a település hajdani földesura, gróf Festetics György által 1810-ben klasszicista stílusban építtetett, beálló vendégfogadó és mészárszék.

Szalkszentmárton

event card

Szalkszentmárton faluközpont

arrow
Szalkszentmárton központjában az épületek környezetükkel együtt védett műemlékek. Az épületekkel körbefogott központot képező tér a felújításokkal, újjáépítésekkel megőrizte évszázados hangulatát, stílusjegyeit. 

Szalkszentmárton

chevron right
Design by WEBORIGO