Katona József Színház épülete

A teátrum 1916-ban vette fel a település szülötte, Katona József nevét.

 

Katona József Színház épülete

A teátrum 1916-ban vette fel a település szülötte, Katona József nevét.

 

Tér közepén, mesterséges dombon álló, reprezentatív színházépület, összetett idomú, impozáns mansard-tetővel. Homlokzatait több szintet átfogó, függőleges falsávok és a köztes faltükrök vízszintes vakolatsávjai tagolják, gazdag nyíláskeretek, címerek, figurális szoborelemek díszítik. Az északra néző főhomlokzat ívesen előreugró, timpanonnal koronázott középrizalitját impozáns főbejárat töri át, a hátsó homlokzaton színpadi bejáró. Az oldalhomlozatokon három-három mellékbejárat nyílik. A hátsó rész fölé emelkedő zsinórpadlás és a háromszintes nézőtér bonyolította belső térrendszer a homlokzatok döntően egyemeletes képét mozgalmassá teszi – így jellemzik az építészek a kecskeméti színház csodálatos épületét. Kecskeméten az első színielőadást 1796-ban tartották a Cserepes vendéglőben, ahol Kelemen László társulata lépett fel. Attól kezdve vándortársulatok szerepeltek a városban, majd átmeneti megoldásként működött a Kovács-féle teátrum. Katona József már 1826 augusztusában tervekkel állt elő, amelyek alapján a mai Arany János utca sarkán állott volna a színház. Kecskemét közgyűlése majd csak 1892-ben határozta el a színház építését, amivel a királyi pár megkoronázásának kívántak emléket állítani. 1894. szeptember 2-án közzétették a pályázatot, melyet Ferdinand Fellner és Hermann Helmer bécsi építészek nyertek, terveik alapján 1895-1896 között épült fel a csodálatos ékszerdoboz eklektikus stílusban, neobarokk díszítőelemekkel. A megnyitó ünnepség három napig tartott 1896. október 14. és 16. között. Az avatáson Ferenc József és felesége, Sissy királyné is rész vett, ennek emlékét tábla is őrzi a színházban.

Kapcsolat

6000 Kecskemét Katona József tér 5.

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Kiskunsági Nemzeti Park

arrow
Ember és természet szövetsége

Kecskemét

event card

Kecskeméti Fürdő

arrow
Sport, szórakozás, pihenés

Kecskemét

event card

Kecskeméti tejes pite

arrow

Kecskemét

event card

Tourinform irodák Bács-Kiskun megyében

arrow

Kecskemét

chevron right
Design by WEBORIGO