Katona József Színház épülete

A teátrum 1916-ban vette fel a település szülötte, Katona József nevét.

 

Katona József Színház épülete

A teátrum 1916-ban vette fel a település szülötte, Katona József nevét.

 

Tér közepén, mesterséges dombon álló, reprezentatív színházépület, összetett idomú, impozáns mansard-tetővel. Homlokzatait több szintet átfogó, függőleges falsávok és a köztes faltükrök vízszintes vakolatsávjai tagolják, gazdag nyíláskeretek, címerek, figurális szoborelemek díszítik. Az északra néző főhomlokzat ívesen előreugró, timpanonnal koronázott középrizalitját impozáns főbejárat töri át, a hátsó homlokzaton színpadi bejáró. Az oldalhomlozatokon három-három mellékbejárat nyílik. A hátsó rész fölé emelkedő zsinórpadlás és a háromszintes nézőtér bonyolította belső térrendszer a homlokzatok döntően egyemeletes képét mozgalmassá teszi – így jellemzik az építészek a kecskeméti színház csodálatos épületét. Kecskeméten az első színielőadást 1796-ban tartották a Cserepes vendéglőben, ahol Kelemen László társulata lépett fel. Attól kezdve vándortársulatok szerepeltek a városban, majd átmeneti megoldásként működött a Kovács-féle teátrum. Katona József már 1826 augusztusában tervekkel állt elő, amelyek alapján a mai Arany János utca sarkán állott volna a színház. Kecskemét közgyűlése majd csak 1892-ben határozta el a színház építését, amivel a királyi pár megkoronázásának kívántak emléket állítani. 1894. szeptember 2-án közzétették a pályázatot, melyet Ferdinand Fellner és Hermann Helmer bécsi építészek nyertek, terveik alapján 1895-1896 között épült fel a csodálatos ékszerdoboz eklektikus stílusban, neobarokk díszítőelemekkel. A megnyitó ünnepség három napig tartott 1896. október 14. és 16. között. Az avatáson Ferenc József és felesége, Sissy királyné is rész vett, ennek emlékét tábla is őrzi a színházban.

Kapcsolat

6000 Kecskemét Katona József tér 5.

Több Kevesebb chevron down

Legfrissebb híreink

chevron

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Tompai Szent Anna Templom, Rédl kastély és park

arrow
A Tompai Szent Anna templom, valamint a Rédl kastély és park felvirágoztatása báró Rédl Béla nevéhez köthető, aki miután 1851-ben megörökölte a birtokot, kastélyát átépíttette és oldalszárnyakkal bővíttette, Gerster Károly és Kauser Lipót építészek tervei alapján. 

2022-12-16

Tompa

event card

Szentháromságtér a Szentháromság-szoborral

arrow
Baja egyedülálló és gyönyörű főtere három oldaláról zárt tér, melynek egyik oldala a szabad vízfelületre tekint. A Szentháromság tér sajátossága, hogy lóhereformát kialakítva keresztezik az utak. 

2022-12-16

Baja

event card

Szalkszentmárton faluközpont

arrow
Szalkszentmárton központjában az épületek környezetükkel együtt védett műemlékek. Az épületekkel körbefogott központot képező tér a felújításokkal, újjáépítésekkel megőrizte évszázados hangulatát, stílusjegyeit. 

2022-12-16

Szalkszentmárton

event card

Sárgamajor

arrow
A Sárgamajor a múlt azon, ma már kevésbé ismert szegmenseit is őrzi, mely egykoron meghatározta az alföldi ember életmódját és mindennapi életét. 

2022-12-16

Pálmonostora

event card

Római katolikus templom Kerekegyháza

arrow
Magyarország első vasbeton szerkezetű temploma, mely helyi védettségű középület, s a városkép egyik meghatározó létesítménye. 

2023-02-25

Kerekegyháza

event card

Polgármesteri Hivatal

arrow
A XIX. század közepén a Dunavecsei járás elődje a Solti járás feldarabolásával létrejött Solti felső járás volt. Ennek 1886-tól Dunavecse lett a székhelye.

2022-12-16

Dunavecse

event card

Jótanács Anyja római katolikus templom

arrow
A Tiszaalpári Templomdomb nyugati oldalán emelkedő barokk épület alapkövét 1752-ben helyezték el, felszentelésére három év múlva, 1755. november 19-én került sor Althann Mihály váci püspök kezdeményezésére, Szűz Máriának, mint a „Jótanács Anyjának” tiszteletére.

2022-12-16

Tiszaalpár

event card

Helvéciai Római katolikus Nagyboldogasszony templom

arrow
Helvécián már a korai években megépült a katolikus templom, mely az összetartozást és az önállóságot is erősítette. Fennállása óta a település egyik ékessége. 

2022-12-16

Helvécia

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Magyar Fotográfiai Múzeum Kecskemét

arrow

2023-02-20

Kecskemét

event card

Kecskeméti Fürdő

arrow
Sport, szórakozás, pihenés

2023-01-20

Kecskemét

event card

Bozsó János Gyűjtemény Kecskemét

arrow

2023-02-20

Kecskemét

event card

Kecskeméti Csárda

arrow
A hagyomány ízei

2023-02-14

Kecskemét

chevron right
Design by WEBORIGO