Gyöngyösi Mátyás Helytörténeti Gyűjtemény

A korabeli tulajdoni lap szerint a Malom dűlőben e háznak, a mai Dózsa György utca 22. számúnak a telkét még szántóként 1899. december 23-án Majsa községtől Buki József vásárolta 200 koronáért. 

Gyöngyösi Mátyás Helytörténeti Gyűjtemény

A korabeli tulajdoni lap szerint a Malom dűlőben e háznak, a mai Dózsa György utca 22. számúnak a telkét még szántóként 1899. december 23-án Majsa községtől Buki József vásárolta 200 koronáért. 

A telket 1905-ben megvette tőle özv. Csontos Imréné Törteli Rozália. Halála után, leánya Csontos Rozália örökölte édesanyjától. Csontos Rozália idős Gyöngyösi Mátyás felesége volt, így a telek meglevő tanyájuk mellé 1909. április 17-én a Gyöngyösi család birtokába kerül. A lakóház az első világháború idején, 1916-18 táján épült, melyet a szülők halála után legidősebb fiuk, Gyöngyösi Lőrinc és felesége örökölt meg 1951-ben. Lőrinc egy év múlva elhunyt, a házat kártérítés nélkül állami tulajdonba vették. A család hasonló okból 1955-ben tanyáját is elveszítette. Az épület a magyar államtól 1993-ban került a kunszállási önkormányzat tulajdonába. Az évtizedek során különböző célokra használták, volt benne pártház, az iskola tanári szobája, elhelyeztek itt óvodai csoportot és községi könyvtárat is. Amikor a könyvtár új helyére költözött, felvetődött, hogy a honvédségi raktárépületből ide kellene áttelepíteni a falumúzeumot. A valamikori kétszobás Gyöngyösi-ház azóta megújulva, kissé átalakulva várja a látogatókat. Külső és belső sajátos jegyeivel – például nyitott tornáccal, tagolt oromzattal, faragott kapuval – egy XIX. század eleji módos falusi családi porta emlékét őrzi. A ház állandó helytörténeti- és néprajzi gyűjteménynek ad otthont. Mint ahogyan az épületben harmonikusan olvadnak egybe a régi és új elemek, úgy remélhetőleg az itt bemutatott tárgyak, tárgyi emlékek is hozzájárulnak gyermek és felnőtt számára a múlt teljesebb megismeréséhez. A múzeum parkjában székelykapu és „kunbaba” kőszobor áll.

Kapcsolat

6115 Kunszállás

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO