Cifrapalota épülete

A Rákóczi út és a Szabadság tér (Főtér) találkozásánál lévő házat 1902-ben Márkus Géza tervezte szecessziós stílusban. Márkus a lechneri felfogású nemzeti formálást követte. Egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti Képtár található itt.

Cifrapalota épülete

A Rákóczi út és a Szabadság tér (Főtér) találkozásánál lévő házat 1902-ben Márkus Géza tervezte szecessziós stílusban. Márkus a lechneri felfogású nemzeti formálást követte. Egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti Képtár található itt.

Három utca által határolt telken álló, U alaprajzú, kétemeletes épület, magas nyeregtetővel. Sarkain és az ÉNy-i, Rákóczi úti homlokzat közepén rizalit. Homlokzatain magas, függőleges sávozású, plasztikus lábazat. Földszintjét hullámos vonalú osztópárkány, második emeletét a falfelület függőleges tagolásához igazodóan alacsonyabb-magasabb, íves részekből álló pártázat zárja. A homlokzatokat és a tetőt Zsolnay-féle pirogránit elemek díszítik. Eredetileg kéttraktusos elrendezésű, földszinti helyiségei boltozottak, az emeletiek síkmennyezetesek. Az első emeleti, boltozott nagyteremben gazdag stukkódíszítés, kerámia elemekkel. A város költségén épült 1902-1903 között (építész: Márkus Géza, kivitelező: Mészáros János építőmester). Földszintjén üzletek, első emeletén a Kereskedelmi Kaszinó, második emeletén bérlakások kaptak helyet. 1945-1982 között a szakszervezetek székházaként működött, majd 1983-ban költözött be a képtár, melynek alapját jánoshalmi Nemes Marcell 1911-ben a városnak ajándékozott gyűjteménye képezi. 2005-től egyben a városi múzeum kiállítóhelye is.

Rákóczi úti homlokzata: fszt. 7 tengelyes, kétféle szélességű, szegmensíves záródású, osztott ablakok váltakoznak. Középső tengely rizalitban, ablakok alatt fektetett téglalap alakú pinceablakok. 1. emelet 5 tengelyes, középső tengely rizalit, 3 karéjos, különböző szélességű ablakok váltakoznak ezen a szinten. A fszt. az ablakok felső széléig sávozott, a két szint között hullámzó osztópárkány fut körbe. 2. emelet szintén 5 tengelyes, középső tengely rizalit és a tengelyekben felső sarkain ívelt, téglalap alakú, kétféle szélességű ablakok. Minden szinten a páratlan tengelyekben van a szélesebb, páros tengelyekben a keskenyebb nyílászáró. Minden tengely felett félköríves záródású oromzat, legnagyobb a rizalit felett. Az 1. és 2. emeleten az ablakok felett, mintegy szemöldökdíszként színes, szecessziós kerámiadísz.

Épület sarkai levágottak, az azon lévő nyílászárók megfelelnek a Rákóczi úti homlokzat nyílászáróinak.
Szabadság tér felőli homlokzat: fszt. 6 tengelyes, 4+1+1.

Jobbról a második tengely szegmensíves záródású kétszárnyú kapu. Egyébként az ablakok is szegmensíves záródásúak, szélességük egyforma, mindegyik alatt téglalap alakú pinceablak, 1. emelet szintén 6 tengely, 3 karéjos egyforma széles ablakok. 2. emelet szintén 6 tengely és a felső sarkain legömbölyített, téglalap alakú egyforma széles ablakok vannak a tengelyekben. Sávozás, osztópárkány mint a Rákóczi úti homlokzaton, középső 2 tengely enyhe kiülésű rizalitban, mely íves oromzatban végződik, 1. és 2. emeleti ablakok felett szecessziós, lapos kerámiadíszítés.
A tető nyergén, illetve a Rákóczi úti homlokzaton az attika falak tetején pirogránit virágdíszek.

Klapka u-i homlokzat: fszt. 3 tengelyes, 1. tengely félköríves záródású kétszárnyú kapu, másik kettő hasonló záródású ablak. 1. emeleten 2 tengely, két emeletet átfogó 1 db kétosztású, illetve 1 db háromosztású 3 karéjos ablak, felettük színes szecessziós díszítés. Osztópárkány, sávozás, pinceablakok mint a többi homlokzatnál.

Udvari homlokzaton, bejárati részen 1. emeleten függőfolyosó, erkély; függőfolyosó a második emeleten körbefut.

Az "Europa Nostra Díj 2006 - Európai Unió Kulturális Örökségi Díja" pályázat zsűrije különleges elismerésben részesítette a Free Line Kft. által a Cifrapalota rekonstrukciója tárgyában, az építészeti örökség témakörében benyújtott pályaművet a kulturális örökség megőrzéséért tett értékes hozzájárulásáért. A Cifrapalota rekonstrukciójának projektje bekerült azon pályaművek közé, melyeket a Zsűri Kiemelten Ajánlott. A különleges elismerést az Europa Nostra által megküldött, és a Zsűri elnöke által aláírt dicsérő oklevél tanúsítja.

Kapcsolat

6000 Kecskemét Rákóczi 1.

Több Kevesebb chevron down

Legfrissebb híreink

chevron

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Tompai Szent Anna Templom, Rédl kastély és park

arrow
A Tompai Szent Anna templom, valamint a Rédl kastély és park felvirágoztatása báró Rédl Béla nevéhez köthető, aki miután 1851-ben megörökölte a birtokot, kastélyát átépíttette és oldalszárnyakkal bővíttette, Gerster Károly és Kauser Lipót építészek tervei alapján. 

2022-12-16

Tompa

event card

Szentháromságtér a Szentháromság-szoborral

arrow
Baja egyedülálló és gyönyörű főtere három oldaláról zárt tér, melynek egyik oldala a szabad vízfelületre tekint. A Szentháromság tér sajátossága, hogy lóhereformát kialakítva keresztezik az utak. 

2022-12-16

Baja

event card

Szalkszentmárton faluközpont

arrow
Szalkszentmárton központjában az épületek környezetükkel együtt védett műemlékek. Az épületekkel körbefogott központot képező tér a felújításokkal, újjáépítésekkel megőrizte évszázados hangulatát, stílusjegyeit. 

2022-12-16

Szalkszentmárton

event card

Sárgamajor

arrow
A Sárgamajor a múlt azon, ma már kevésbé ismert szegmenseit is őrzi, mely egykoron meghatározta az alföldi ember életmódját és mindennapi életét. 

2022-12-16

Pálmonostora

event card

Római katolikus templom Kerekegyháza

arrow
Magyarország első vasbeton szerkezetű temploma, mely helyi védettségű középület, s a városkép egyik meghatározó létesítménye. 

2023-02-25

Kerekegyháza

event card

Polgármesteri Hivatal

arrow
A XIX. század közepén a Dunavecsei járás elődje a Solti járás feldarabolásával létrejött Solti felső járás volt. Ennek 1886-tól Dunavecse lett a székhelye.

2022-12-16

Dunavecse

event card

Katona József Színház épülete

arrow
A teátrum 1916-ban vette fel a település szülötte, Katona József nevét.  

2022-12-16

Kecskemét

event card

Jótanács Anyja római katolikus templom

arrow
A Tiszaalpári Templomdomb nyugati oldalán emelkedő barokk épület alapkövét 1752-ben helyezték el, felszentelésére három év múlva, 1755. november 19-én került sor Althann Mihály váci püspök kezdeményezésére, Szűz Máriának, mint a „Jótanács Anyjának” tiszteletére.

2022-12-16

Tiszaalpár

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Kecskeméti Arborétum

arrow

2022-12-30

Kecskemét

event card

Magyar Fotográfiai Múzeum Kecskemét

arrow

2023-02-20

Kecskemét

event card

Állatorvosok Bács-Kiskun megyében

arrow

2023-02-24

Kecskemét

event card

Kecskeméti tejes pite

arrow

2023-02-20

Kecskemét

chevron right
Design by WEBORIGO