Cifrapalota épülete

A Rákóczi út és a Szabadság tér (Főtér) találkozásánál lévő házat 1902-ben Márkus Géza tervezte szecessziós stílusban. Márkus a lechneri felfogású nemzeti formálást követte. Egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti Képtár található itt.

Cifrapalota épülete

A Rákóczi út és a Szabadság tér (Főtér) találkozásánál lévő házat 1902-ben Márkus Géza tervezte szecessziós stílusban. Márkus a lechneri felfogású nemzeti formálást követte. Egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti Képtár található itt.

Három utca által határolt telken álló, U alaprajzú, kétemeletes épület, magas nyeregtetővel. Sarkain és az ÉNy-i, Rákóczi úti homlokzat közepén rizalit. Homlokzatain magas, függőleges sávozású, plasztikus lábazat. Földszintjét hullámos vonalú osztópárkány, második emeletét a falfelület függőleges tagolásához igazodóan alacsonyabb-magasabb, íves részekből álló pártázat zárja. A homlokzatokat és a tetőt Zsolnay-féle pirogránit elemek díszítik. Eredetileg kéttraktusos elrendezésű, földszinti helyiségei boltozottak, az emeletiek síkmennyezetesek. Az első emeleti, boltozott nagyteremben gazdag stukkódíszítés, kerámia elemekkel. A város költségén épült 1902-1903 között (építész: Márkus Géza, kivitelező: Mészáros János építőmester). Földszintjén üzletek, első emeletén a Kereskedelmi Kaszinó, második emeletén bérlakások kaptak helyet. 1945-1982 között a szakszervezetek székházaként működött, majd 1983-ban költözött be a képtár, melynek alapját jánoshalmi Nemes Marcell 1911-ben a városnak ajándékozott gyűjteménye képezi. 2005-től egyben a városi múzeum kiállítóhelye is.

Rákóczi úti homlokzata: fszt. 7 tengelyes, kétféle szélességű, szegmensíves záródású, osztott ablakok váltakoznak. Középső tengely rizalitban, ablakok alatt fektetett téglalap alakú pinceablakok. 1. emelet 5 tengelyes, középső tengely rizalit, 3 karéjos, különböző szélességű ablakok váltakoznak ezen a szinten. A fszt. az ablakok felső széléig sávozott, a két szint között hullámzó osztópárkány fut körbe. 2. emelet szintén 5 tengelyes, középső tengely rizalit és a tengelyekben felső sarkain ívelt, téglalap alakú, kétféle szélességű ablakok. Minden szinten a páratlan tengelyekben van a szélesebb, páros tengelyekben a keskenyebb nyílászáró. Minden tengely felett félköríves záródású oromzat, legnagyobb a rizalit felett. Az 1. és 2. emeleten az ablakok felett, mintegy szemöldökdíszként színes, szecessziós kerámiadísz.

Épület sarkai levágottak, az azon lévő nyílászárók megfelelnek a Rákóczi úti homlokzat nyílászáróinak.
Szabadság tér felőli homlokzat: fszt. 6 tengelyes, 4+1+1.

Jobbról a második tengely szegmensíves záródású kétszárnyú kapu. Egyébként az ablakok is szegmensíves záródásúak, szélességük egyforma, mindegyik alatt téglalap alakú pinceablak, 1. emelet szintén 6 tengely, 3 karéjos egyforma széles ablakok. 2. emelet szintén 6 tengely és a felső sarkain legömbölyített, téglalap alakú egyforma széles ablakok vannak a tengelyekben. Sávozás, osztópárkány mint a Rákóczi úti homlokzaton, középső 2 tengely enyhe kiülésű rizalitban, mely íves oromzatban végződik, 1. és 2. emeleti ablakok felett szecessziós, lapos kerámiadíszítés.
A tető nyergén, illetve a Rákóczi úti homlokzaton az attika falak tetején pirogránit virágdíszek.

Klapka u-i homlokzat: fszt. 3 tengelyes, 1. tengely félköríves záródású kétszárnyú kapu, másik kettő hasonló záródású ablak. 1. emeleten 2 tengely, két emeletet átfogó 1 db kétosztású, illetve 1 db háromosztású 3 karéjos ablak, felettük színes szecessziós díszítés. Osztópárkány, sávozás, pinceablakok mint a többi homlokzatnál.

Udvari homlokzaton, bejárati részen 1. emeleten függőfolyosó, erkély; függőfolyosó a második emeleten körbefut.

Az "Europa Nostra Díj 2006 - Európai Unió Kulturális Örökségi Díja" pályázat zsűrije különleges elismerésben részesítette a Free Line Kft. által a Cifrapalota rekonstrukciója tárgyában, az építészeti örökség témakörében benyújtott pályaművet a kulturális örökség megőrzéséért tett értékes hozzájárulásáért. A Cifrapalota rekonstrukciójának projektje bekerült azon pályaművek közé, melyeket a Zsűri Kiemelten Ajánlott. A különleges elismerést az Europa Nostra által megküldött, és a Zsűri elnöke által aláírt dicsérő oklevél tanúsítja.

Kapcsolat

6000 Kecskemét Rákóczi 1.

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Kecskeméti Csárda és Borház

arrow
A hagyomány ízei

Kecskemét

event card

Fülöp Fogathajtó- és Lovasiskola

arrow
Lovaglás, fogathajtás oktatás minden szinten

Kecskemét

event card

Bozsó János Gyűjtemény Kecskemét

arrow
Különleges gyűjtemény Kecskeméten.

Kecskemét

event card

Kecskeméti Fürdő

arrow
Sport, szórakozás, pihenés

Kecskemét

chevron right
Design by WEBORIGO