A Szelidi-tó és természeti környezete

A Kalocsai-síkságon Dunapataj–Kalocsa–Miske–Hajós között egészen szabályos, félkör alakú, a holocén korban lefűződött, később feltöltődött morotvák mélyednek. 

A Szelidi-tó és természeti környezete

A Kalocsai-síkságon Dunapataj–Kalocsa–Miske–Hajós között egészen szabályos, félkör alakú, a holocén korban lefűződött, később feltöltődött morotvák mélyednek. 

Állandóan csak egy morotvában van víz, az 1976-ban védetté nyilvánított Szelidi-tóban, melynek hossza 5 km, szélessége 150-200 m, mélysége 3-4 m, vízfelülete kb. 80 ha. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok, a „Várdomb” látható, amely jelentős régészeti lelőhely, a háromezer éves urnák, számos népvándorlás kori és honfoglalás kori lelettel együtt a Magyar Nemzeti Múzeumban és a helyi múzeumban láthatók. A tó vize nátrium-karbonátokon és magnézium sókon kívül nátrium-kloridot és nátrium-jodidot is tartalmaz. Összes sótartalma kb. 4 százalék. Ez az egyetlen ilyen vízösszetételű szikes tó hazánkban. 

A különleges összetételű vízhez alkalmazkodott élővilága miatt a Projekt aqua nemzetközi biológiai program keretében kutatott terület. Mikroszkopikus élővilága igen gazdag, a kék algák 29 faja között 4 olyan fajt is találtak, amelyek másutt nem ismertek, a vízben 149 kovamoszat, a tóban és a környékén lévő szikes területeken 156 növényfaj él. A tavat északról határoló legelőkön a hazai szikes puszták endemikus növényfajait találjuk: a kékeszöld bugájú sziki mézpázsitot, a sziki őszirózsát, a vakszikeken a magyar sóballát. Amióta a tó feltöltésére szánt felszíni vizet a Kékesi-rét gyepein pihentetik, gazdagodott a tó és környékének madárvilága. Már nem csak a vékony nádszegélyben nádi énekesek (például nádirigó, cserregő nádiposzáta) fészkelnek és átvonuló partimadarak (köztük pajzsos cankó, nagygoda) és récék költenek. 

A Szelidi-tó üdülőhelyként való fellendülése az 1930-as években, a kalocsai jezsuita gimnázium üdülőjének felépítésével indult. A mai üdülőtelep létrejötte az 1960-as években kezdődött. A tó déli partja sűrűn beépült, a 800 méter hosszúságú strand közelében szálloda és kemping is működik. A fürdésre alkalmas víz miatt a forgalom nagy, nyári időszakban a tó terhelhetőségét meg is haladja. A Magyar Zarándokút által is érintett tó hármas rendeltetésű: üdülés, horgászat, természetvédelem. Az 1974-ben megindult, a Nagy-éri csatornán keresztül – a Soroksári Duna-ágból – történő mesterséges vízpótlás következtében a tó vizének sótartalma drasztikusan csökkent. Szerencsére ez a folyamat az utóbbi években megállt. Természetvédelmi megfontolásokból az 1970-es évek végén megépült a tavat megkerülő csatorna. 

Kapcsolat

6328 Dunapataj

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Veránka-sziget

arrow
Veránka nem csak országos, hanem nemzetközi hírű településrésze Érsekcsanádnak. 

Érsekcsanád

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Szelidi-tó Dunapataj

arrow

Dunapataj

event card

Dunapataji pacalpörkölt

arrow

Dunapataj

chevron right
Design by WEBORIGO