A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának tevékenysége

A Zenebarátok Egyesülete által működtetett kórus több mint 25 éve alakult meg, zenekedvelő és a közösségi éneklésben örömet lelő felnőttekből. 

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának tevékenysége

A Zenebarátok Egyesülete által működtetett kórus több mint 25 éve alakult meg, zenekedvelő és a közösségi éneklésben örömet lelő felnőttekből. 

Alapító karnagy Kapus Béla tanár úr, aki 8 éven át, áldozatos munkával nevelte ki azt a zeneszerető és zeneértő gárdát, akik felnőtt korukban sem fosztották meg magukat a kóruséneklés élményétől.

Az egyesületet 22 éven át Lukács Ferenc vezette. Nagy lelkesedéssel, odaadással szervezte a kórus hivatalos ügyeit, az éves programtervezetet, találkozókat, hazai és külföldi utazásokat, ápolta a testvérkórusi kapcsolatokat. Kiemelkedő szerepe volt a kórus felvirágoztatásában, elismertetésében.

Őt követte Szatmári Imre karnagy, aki több mint 17 éve vezette a Zenebarátok Kórusát.  Vezetése alatt a kórus három alkalommal kapta meg a legmagasabb minősítést az amatőr kórusok között. A vegyeskar jelenleg 40 fős tagsággal működik, az eltelt évek alatt több mint 250 fellépése volt itthon és külföldön. Mára 7 hazai és 2 külföldi testvérkórussal tartja a kapcsolatot. 

A kórusművek előadásához a leggyakrabban zongorakíséret társul. Hosszú évek óta ezt a feladatot Bolla Julianna tanárnő látja el művész fokon a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusában. 

 

Fontosabb szereplések és elismerések:

2005. november 26. Kiskunfélegyházán az Éneklő Magyarország rendezvény - Énekkarok minősítő hangversenyén a kórus „Ezüst Koszorú” minősítést kapott.

2014-ben az „Éneklő Magyarország” Országos Minősítőn harmadszorra is kiérdemelte az amatőr kórusoknak adható legmagasabb fokozatot, a „Hangversenykórus” címet.

A kórus többször kapott meghívást a bécsi „Internationales Adventsingen hangversenyre, Békés-tarhoson Kodály Zoltán egykori tanítványai évente megrendezik a „Zenei Napok” Kórustalálkozóját, melyen a kórus több hazai országos hírű kórusokkal együtt léphet fel.

2016-ban Bárdos-emlékmisén szerepelt a kórus a Mátyás-templomban.

2016-ban Olaszországban, 2017-ben Berlinben képviselte a kórus Magyarországot, és Kiskunfélegyházát.

2018 nyarán, Tordán, Korondon és Máriaradnán kapott a kórus fellépésre lehetőséget. 2018. december 9-én (advent második vasárnapján) a felújított hangversenyterem nyitó koncertjén vendégszerepelt a kórus Aradon a Kultúrpalotában.  Azóta minden év advent 2. vasárnap a kórus Aradon lép fel és örvendezteti meg a hallgatókat.

2019. évben a hagyományosan megrendezett hangversenyek mellett a „Széljáró Balladás” népzenei együttessel közös hangversenyt adott a kórus tavaszi rendezvény nyitójára, ősszel pedig a székesfehérvári Alba Regia vegyeskart látta vendégül Kiskunfélegyházán.

2020 márciusában Székesfehérvárott járt a kórus és adott közös hangversenyt az Alba Regia kórussal, képviselte Kiskunfélegyháza zenei életét. Ez az év jelentős a kórus életében, októberben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.  Színesítették a műsort a meghívott vendég fellépők:  Cseh Antal és Újvári Gergely operaénekesek, a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar, Pusker Imre zongora tanár.

2021 decemberében sikerült a hagyományos adventi hangversenyt ismét megszervezni, a szegedi AranyEzüst Quartett játékával emelte a koncert színvonalát.

2022 májusában két fellépése is volt a kórusnak, egy Kiskunfélegyházán a „Vidám tavaszi hangverseny”, melyen a Zenebarátok mellett a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar vendégkórus örvendeztette meg a hallgatóságot. Ezt követő hétvégén a Zenebarátok kórusa utazott a szentesiekhez, ahol a XXVIII. Egyházzenei Találkozón közreműködött. A nyár előtti utolsó hangverseny emlékezetes marad a kórustagok számára, a Kiskun Múzeum kertjében könnyed dallamokkal várta közönségét a Zenebarátok kórusa.

Kapcsolat

Kiskunfélegyháza

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

event card

Türr István kilátó országzászlóval

arrow
Türr István a XIX. század második felében korát megelőzően a polgárosodás-európaiság határozott előmozdítója volt. Az ő nevéhez fűződik a Korinthoszi-csatorna építése is, s számára állít emléket az 1938-ban épült kilátó. 

Baja

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Turisztika

chevron left
event card

Móra Ferenc Szobor

arrow

Kiskunfélegyháza

event card

Róna Kincse Gyógyfürdő Kiskunfélegyháza

arrow

Kiskunfélegyháza

event card

Félegyházi Pékség

arrow

Kiskunfélegyháza

event card

Móra Ferenc Művelődési Központ

arrow

Kiskunfélegyháza

chevron right
Design by WEBORIGO