Szüreti felvonulás

Kunadacs - Kunszentmiklósi járás, Tázlár - Kiskőrösi járás

A Tázlári szüreti mulatság évtizedes hagyományokra tekint vissza és évről-évre egyre több látogatót vonz. A helyszín, a felvonulók, a népzene, a megállók, az esti műsor mind-mind azt mutatja, hogy több száz ember egy napra elfeledheti a napi gondokat és igazán jól érezheti magát napközben, a kitartóbbak éjszaka is! A falu lakosai megmutatják vendégszeretetüket a megállóknál, gyönyörű díszítéssel várva és rengeteg finomsággal kínálva a felvonuló vendégeket. A felvonulás mindig egy ebéddel kezdődik, mely során több száz adag, bográcsban készült birka pörkölt és töltött káposzta kerül kiosztásra. A felvonuló fogatok száma 50-nél sosem kevesebb és kb. fele annyi lovas színesíti még a menetet. De csettegők és traktorok is szép számmal felvonulnak. A menet hossza min. 1,5 km. Nagyon sokan vannak a környező településekről és talán még messzebbről is, akik már évről évre nagyon szeretnek hozzánk jönni a felvonulásra. Az esti bál hangulatát sztárvendég fellépésével színesítjük. Majd a zenészek hajnalig húzzák a talpalávalót.

Kapcsolat

Kunadacs

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Ispán Major Vendégház

arrow

Kunadacs

event card

Kiskunsági Betyár Kúria

arrow

Kunadacs

event card

Háborús hősök emlékműve

arrow

Kunadacs

event card

Zongor Lovastanya

arrow

Kunadacs

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Kosbor tanösvény - Peszéradacsi-rétek (Kunadacs)

arrow
A tanösvény a Turjánvidék láp- és mocsárvilágát, az ember tájformáló szerepét és a terület növényritkaságait mutatja be a látogatónak.A tanösvény a Csikókertből indul. Az itt látható idősebb facsoportok a hajdani természetes erdők maradványfoltjai. A talaj nagy nedvességtartalma miatt jellemző fafajok a magyar kőris , a fehér nyár és a fehér fűz. Még ezek a kicsi erdőfoltok is számos madárnak biztosítanak fészkelőhelyet. Hossza: 1800 méterMegközelítés: a Kunszentmiklós-Kerekegyháza összekötő úton, Kunadacstól kb. 3 km-re. A tanösvény a Kunadacs előtti Adacsgyöngye sporthorgász centrumnál található un. Csikókertből indul. Állomások:1. Peszéradacsi rétek2. Csikókert3. Láprétek4. A megváltozott táj5. Növényritkaságok Az erdei pinty, a tengelic, a zöldike a lombkoronába, a fülemüle cserjeszintbe építi fészkét, mások az öreg fák üregeit választják. Az odúlakó madarak, mint például a búbos banka megtelepedését mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük. A baglyok az odvas fák mellett szívesen elfoglalják a romos épületek padlásait is. A szomszédos homokbucka falában gyurgyalagok telepedtek meg.  A földút mindkét oldalán a mélyebb fekvésű, vizekben gazdagabb területek élővilágát figyelhetjük meg. Az utat szegélyező nyárfák és fűzfák énekesmadaraknak nyújtanak otthont, táplálékot.A mélyebb részeken a magassásos társulások a vízviszonyoknak megfelelően nádasokkal, mocsár- és láprétekkel alkotnak mozaikos élőhelyeket. A temetődomb északi oldalán értékes, védett növényfajokra bukkanhatunk. A tájátalakítások elkerülték ezt a zsebkendőnyi foltot, mely minden tavasszal felidézi a hátak, magaslatok hajdani virágpompáját. A temetődombra felkapaszkodva remek kilátás nyílik a tájra. Különösen figyeljünk arra, hogy a kitaposott ösvényen maradjunk, mert számos védett növény bújik meg a fűcsomók között (apró nőszirom, gyapjas csűdfű, orchideák és tárnicsok)! Ezek letaposásával sok kárt okozhatunk! A temetődombot teljesen megkerülve érünk vissza a lábánál futó úthoz. Ha itt jobbra fordulunk, akkor az aszfaltúthoz érhetünk ki, balra továbbsétálva a tanösvény már megismert útvonalán juthatunk vissza kiindulópontunkhoz. forrás: www.knp.hu
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Kunadacsi Különleges Fűszerpaprika-őrlemény

arrow
A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, hagyománya ekkortájt alakult ki. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének őrleménye. 

Kunadacs

event card

Aranyegyháza kincsei – Füstölt mangalica disznótoros étkek

arrow
Hasonlóan a Kiskunság többi településéhez, Aranyegyházán és az adacsi (ma Kunadacs) határban is évszázados hagyományokra tekint vissza a mangalica, a magyar szürke marha és a racka juh tartása.

Kunadacs

chevron right
Design by WEBORIGO