Szüreti felvonulás

Kunadacs - Kunszentmiklósi járás, Tázlár - Kiskőrösi járás

A Tázlári szüreti mulatság évtizedes hagyományokra tekint vissza és évről-évre egyre több látogatót vonz. A helyszín, a felvonulók, a népzene, a megállók, az esti műsor mind-mind azt mutatja, hogy több száz ember egy napra elfeledheti a napi gondokat és igazán jól érezheti magát napközben, a kitartóbbak éjszaka is! A falu lakosai megmutatják vendégszeretetüket a megállóknál, gyönyörű díszítéssel várva és rengeteg finomsággal kínálva a felvonuló vendégeket. A felvonulás mindig egy ebéddel kezdődik, mely során több száz adag, bográcsban készült birka pörkölt és töltött káposzta kerül kiosztásra. A felvonuló fogatok száma 50-nél sosem kevesebb és kb. fele annyi lovas színesíti még a menetet. De csettegők és traktorok is szép számmal felvonulnak. A menet hossza min. 1,5 km. Nagyon sokan vannak a környező településekről és talán még messzebbről is, akik már évről évre nagyon szeretnek hozzánk jönni a felvonulásra. Az esti bál hangulatát sztárvendég fellépésével színesítjük. Majd a zenészek hajnalig húzzák a talpalávalót.

Kapcsolat

Kunadacs

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Kunadacsi Horgászcentrum és Pihenőpark

arrow

Kunadacs

event card

Háborús hősök emlékműve

arrow

Kunadacs

event card

Kunbaba-kunhalom

arrow

Kunadacs

event card

Kosbor tanösvény

arrow
Az útról is jól látható a tanösvény nyitó táblája, mely a horgászcentrum bejáratával szemben található. A fák között található az első állomás, mely a kunadacsi réteket, a turjánvidéket mutatja be. 

Kunadacs

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Kosbor tanösvény - Peszéradacsi-rétek (Kunadacs)

arrow
A tanösvény a Turjánvidék láp- és mocsárvilágát, az ember tájformáló szerepét és a terület növényritkaságait mutatja be a látogatónak.A tanösvény a Csikókertből indul. Az itt látható idősebb facsoportok a hajdani természetes erdők maradványfoltjai. A talaj nagy nedvességtartalma miatt jellemző fafajok a magyar kőris , a fehér nyár és a fehér fűz. Még ezek a kicsi erdőfoltok is számos madárnak biztosítanak fészkelőhelyet. Hossza: 1800 méterMegközelítés: a Kunszentmiklós-Kerekegyháza összekötő úton, Kunadacstól kb. 3 km-re. A tanösvény a Kunadacs előtti Adacsgyöngye sporthorgász centrumnál található un. Csikókertből indul. Állomások:1. Peszéradacsi rétek2. Csikókert3. Láprétek4. A megváltozott táj5. Növényritkaságok Az erdei pinty, a tengelic, a zöldike a lombkoronába, a fülemüle cserjeszintbe építi fészkét, mások az öreg fák üregeit választják. Az odúlakó madarak, mint például a búbos banka megtelepedését mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük. A baglyok az odvas fák mellett szívesen elfoglalják a romos épületek padlásait is. A szomszédos homokbucka falában gyurgyalagok telepedtek meg.  A földút mindkét oldalán a mélyebb fekvésű, vizekben gazdagabb területek élővilágát figyelhetjük meg. Az utat szegélyező nyárfák és fűzfák énekesmadaraknak nyújtanak otthont, táplálékot.A mélyebb részeken a magassásos társulások a vízviszonyoknak megfelelően nádasokkal, mocsár- és láprétekkel alkotnak mozaikos élőhelyeket. A temetődomb északi oldalán értékes, védett növényfajokra bukkanhatunk. A tájátalakítások elkerülték ezt a zsebkendőnyi foltot, mely minden tavasszal felidézi a hátak, magaslatok hajdani virágpompáját. A temetődombra felkapaszkodva remek kilátás nyílik a tájra. Különösen figyeljünk arra, hogy a kitaposott ösvényen maradjunk, mert számos védett növény bújik meg a fűcsomók között (apró nőszirom, gyapjas csűdfű, orchideák és tárnicsok)! Ezek letaposásával sok kárt okozhatunk! A temetődombot teljesen megkerülve érünk vissza a lábánál futó úthoz. Ha itt jobbra fordulunk, akkor az aszfaltúthoz érhetünk ki, balra továbbsétálva a tanösvény már megismert útvonalán juthatunk vissza kiindulópontunkhoz. forrás: www.knp.hu
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Kunadacsi Különleges Fűszerpaprika-őrlemény

arrow
A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, hagyománya ekkortájt alakult ki. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének őrleménye. 

Kunadacs

event card

Aranyegyháza kincsei – Füstölt mangalica disznótoros étkek

arrow
Hasonlóan a Kiskunság többi településéhez, Aranyegyházán és az adacsi (ma Kunadacs) határban is évszázados hagyományokra tekint vissza a mangalica, a magyar szürke marha és a racka juh tartása.

Kunadacs

chevron right
Design by WEBORIGO