Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

Vármegyénk értékei két folyó közt

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   
A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

 

Az egykori sztyeppei népek – így a honfoglaló magyarság – díszítőművészetének kulturális és társadalmi identitáskifejező szerepe mindenképpen túlmutatott az egyszerű dekorációs funkción. A felhasznált minták, motívumok jelentése mindenki előtt ismert volt az adott korban, azonban ez a háttértudás ma már nem elérhető. A honfoglalás kori övviselet jellemző darabjai voltak az indás-palmettás ornamentikával díszített és tűzaranyozott ezüst veretek. Egy öv teljes veretkészlete csatból, szíjvégből és öntött, aranyozott ezüstveretekből állt, a kunadacsi honfoglaló harcos sírjában 10-nél is több ilyen veretet tártak fel, tehát egykori tulajdonosa a tehetős rétegbe tartozhatott. Jelen motívum indás keretű díszének középső részén volutahorogpár szerepel, mely a honfoglalók övveretein meglehetősen gyakori, több változatban is ismert. Ez a bimbós indadísz gyakori motívum egész Eurázsiában, a 9. században az európai román és az ázsiai sztyeppei művészet egyaránt használta, általános szimbólumként az új élet, a ciklikusság jelképe, viszont a honfoglalók művészetében betöltött szerepe nem ismert.

 

Katona József Múzeum, Kecskemét

 

 

Kunadacsi szíjvég

A honfoglaló magyar férfiak legjellegzetesebb viseleti eleme a veretes fegyveröv volt, az öv legdíszesebb eleme pedig a szíjvég, melyet a befűzött öv bal oldalán lelógatva viseltek. A Kunadacson feltárt szíjvég indás-palmettás ornamentikával díszített, tűzaranyozott és ezüstből készült. Az ábrázolt veretet indás keretdísz osztja három részre, a felső kettőben liliom jellegű palmettacsokor motívum, legalul hármaslevél ornamens látható. Ez gyakori motívuma a honfoglalás kori művészetnek, az avar korban is használták különböző változatait. A háromágú palmetta-liliom-tulipán-életfa motívum ősi szimbóluma az örökkévalóságnak, már a hellenisztikus művészetben is feltűnt, eurázsiai méretekben elterjedt volt.

 

Katona József Múzeum, Kecskemét

A könyv tartalma mindenki számára elérhető weboldalunkon, de motívumonként is letölthető.

https://www.bacskiskun.hu/lap/motivumok-bacs-kiskun-varmegyebol

 

 

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO