Kosbor tanösvény

Az útról is jól látható a tanösvény nyitó táblája, mely a horgászcentrum bejáratával szemben található. A fák között található az első állomás, mely a kunadacsi réteket, a turjánvidéket mutatja be. 

Kosbor tanösvény

Kunadacs - Kunszentmiklósi járás

Az útról is jól látható a tanösvény nyitó táblája, mely a horgászcentrum bejáratával szemben található. A fák között található az első állomás, mely a kunadacsi réteket, a turjánvidéket mutatja be. 

Az útról is jól látható a tanösvény nyitó táblája, mely a horgászcentrum bejáratával szemben található. A fák között található az első állomás, mely a kunadacsi réteket, a turjánvidéket mutatja be. Az úton továbbhaladva hamarosan elérjük a 2. állomást, mely az úgynevezett Csikókertben található. Itt még felfedezhetjük a hajdani természetes erdők szépségeit. A tisztáson a nyíl irányában kell keresztülhaladnunk. A fák közötti kis átjárón kiérve egy pihenőhelyet találunk, a tanösvény útvonala azonban balra kanyarodik. A pihenőhelyen érdemes egy kicsit elidőzni. Innen jól megfigyelhetjük a közeli homokfalban fészkelő színpompás gyurgyalagokat. A fűz- és nyárfákkal szegélyezett úton haladva érjük el a terület legmélyebb részét. Itt, a harmadik állomáson a láprétek változatos növénytársulásait tanulmányozhatjuk. Ezután hamarosan a temetődomb lábához jutunk. Itt jobbra kanyarodva felkapaszkodunk a domboldalra. A temetődomb oldaláról, a 4. állomásról remek kilátás nyílik a tájra. Érdemes a táblán látható térképeket is tanulmányozni, melyeken jól nyomon követhetők az utóbbi évszázadok tájátalakításai. Ezen a szakaszon különösen figyeljünk arra, hogy a kitaposott ösvényen maradjunk, mert számos védett növény bújik meg a fűcsomók között! (apró nőszirom, gyapjas csűdfű, orchideák, és tárnicsok) Ezek letaposásával sok kárt okozhatunk! A temető szélét követve a domb túlsó oldalában bukkanunk rá az 5. állomásra, mely a temetődomb növényritkaságait tárja elénk. A temetődombot teljesen megkerülve érünk vissza a lábánál futó úthoz. Ha itt jobbra fordulunk, akkor az aszfaltúthoz érhetünk ki, balra továbbsétálva a tanösvény már megismert útvonalán juthatunk vissza kiindulópontunkhoz.

Kapcsolat

profile Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

call+36 76 482-611

emailtitkarsag@knp.hu

6097 Kunadacs Alsóadacs, Csikókert 12

www.knp.hu/hu/kunadacs-kosbor-tanosveny
Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Háborús hősök emlékműve

arrow

Kunadacs

event card

Gyógyítódomb

arrow

Kunadacs

event card

Ispán Major Vendégház

arrow

Kunadacs

event card

Kunadacsi Horgászcentrum és Pihenőpark

arrow

Kunadacs

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Kosbor tanösvény - Peszéradacsi-rétek (Kunadacs)

arrow
A tanösvény a Turjánvidék láp- és mocsárvilágát, az ember tájformáló szerepét és a terület növényritkaságait mutatja be a látogatónak.A tanösvény a Csikókertből indul. Az itt látható idősebb facsoportok a hajdani természetes erdők maradványfoltjai. A talaj nagy nedvességtartalma miatt jellemző fafajok a magyar kőris , a fehér nyár és a fehér fűz. Még ezek a kicsi erdőfoltok is számos madárnak biztosítanak fészkelőhelyet. Hossza: 1800 méterMegközelítés: a Kunszentmiklós-Kerekegyháza összekötő úton, Kunadacstól kb. 3 km-re. A tanösvény a Kunadacs előtti Adacsgyöngye sporthorgász centrumnál található un. Csikókertből indul. Állomások:1. Peszéradacsi rétek2. Csikókert3. Láprétek4. A megváltozott táj5. Növényritkaságok Az erdei pinty, a tengelic, a zöldike a lombkoronába, a fülemüle cserjeszintbe építi fészkét, mások az öreg fák üregeit választják. Az odúlakó madarak, mint például a búbos banka megtelepedését mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük. A baglyok az odvas fák mellett szívesen elfoglalják a romos épületek padlásait is. A szomszédos homokbucka falában gyurgyalagok telepedtek meg.  A földút mindkét oldalán a mélyebb fekvésű, vizekben gazdagabb területek élővilágát figyelhetjük meg. Az utat szegélyező nyárfák és fűzfák énekesmadaraknak nyújtanak otthont, táplálékot.A mélyebb részeken a magassásos társulások a vízviszonyoknak megfelelően nádasokkal, mocsár- és láprétekkel alkotnak mozaikos élőhelyeket. A temetődomb északi oldalán értékes, védett növényfajokra bukkanhatunk. A tájátalakítások elkerülték ezt a zsebkendőnyi foltot, mely minden tavasszal felidézi a hátak, magaslatok hajdani virágpompáját. A temetődombra felkapaszkodva remek kilátás nyílik a tájra. Különösen figyeljünk arra, hogy a kitaposott ösvényen maradjunk, mert számos védett növény bújik meg a fűcsomók között (apró nőszirom, gyapjas csűdfű, orchideák és tárnicsok)! Ezek letaposásával sok kárt okozhatunk! A temetődombot teljesen megkerülve érünk vissza a lábánál futó úthoz. Ha itt jobbra fordulunk, akkor az aszfaltúthoz érhetünk ki, balra továbbsétálva a tanösvény már megismert útvonalán juthatunk vissza kiindulópontunkhoz. forrás: www.knp.hu
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Kunadacsi Különleges Fűszerpaprika-őrlemény

arrow
A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, hagyománya ekkortájt alakult ki. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének őrleménye. 

Kunadacs

event card

Aranyegyháza kincsei – Füstölt mangalica disznótoros étkek

arrow
Hasonlóan a Kiskunság többi településéhez, Aranyegyházán és az adacsi (ma Kunadacs) határban is évszázados hagyományokra tekint vissza a mangalica, a magyar szürke marha és a racka juh tartása.

Kunadacs

chevron right
Design by WEBORIGO