Szabadságharcok emlékműve

Tass - Kunszentmiklósi járás

Az emlékmű tervezője és készítője: Horváth Attila, Pilinszky díjas tassi művész-tanár.

Anyaga tölgyfa. Magassága 350 cm. A református templom kertjében került felállításra 1990-ben. A zöld gyephantból kiemelkedő 3 pár körív és egy kopjafa alkotja.Páronként a legbelső ív kevésbé zárt, ez a körív szimbolizálja a legtovább tartó Rákóczi szabadságharcot (1703-1711), a második körív már jobban közelít, ez szimbolizálja az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcot, míg az első körív az 1956-os forradalomra utal. A körívek nem érnek össze egy csúcspontban, mivel a fent említett forradalom és szabadságharcokat elvesztettük. A körívek egymást folytatva tűnnek elő, amely egyúttal arra utal, hogy a forradalom és szabadságharcok folytonosan egymást követve következtek be.

Kapcsolat

Tass

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Szerbith kastély

arrow

Tass

event card

Tassi Falunap

arrow

Tass

event card

Római katolikus templom

arrow

Tass

event card

Szabadságharcok emlékműve

arrow

Tass

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Osztó- vagy Rózsa-sziget

arrow
A két elnevezés tulajdonképpen egy szigetre vonatkozik. A mai Osztó-sziget és a Rózsa-sziget korábban együtt képezte azt a bizonyos Oboda-, vagy Obada-szigetet, amit a Tass jelenlegi közigazgatási területén elhelyezkedő Szántó településre vonatkozó Szent István-i alapítólevél is említ. 

Tass

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje

arrow
Az eklektikus, klasszicista stílusjegyekkel rendelkező Istenháza már a harmadik református templom Tasson. 1886 és 1888 között épült, győri zsinagógát is tervező Benkó Károly építész tervei szerint. 

Tass

event card

Szigetfői Őrfa

arrow
A szobor Bács-Kiskun vármegyében, a Tass közigazgatási területéhez tartozó Csepel-sziget déli csúcsán, a Duna folyó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág találkozásánál helyezkedik el. Helyszíne viszonylag háborítatlanul megmaradt őstáj. 

Tass

chevron right
Design by WEBORIGO