Nagy Fakopáncs Tanösvény

Bácsalmás - Bácsalmási járás

A város első természetvédelmi területe, 1990-ben került helyi természetvédelmi oltalom alá a központban található maradvány tölgyes. Az egykori uradalmi terület mintegy négy hektár. Bejáratánál tábla tájékoztatja a látogatót, hogy védett területen jár.

A park a Kígyós patak által két részre tagolt, egyik oldala kevésbé gondozott, spontán fejlődésű, a másikban több az idegen, telepített dísznövény. A park bejáratával szemben egy idős, kocsányos tölgyekből álló kisebb facsoport található. A kocsányos tölgyek mellett előforduló fafajok még a platán, vadgesztenye, vénic szil, korai-, mezei- és hegyi juhar, a csatorna mentén pedig magas és magyar kőrisek találhatók. Madárvilága gazdag, melynek érdekesebb fajai a felmérések alapján a kuvik, sárgarigó, feketerigó, zöld küllő, a nagy fakopáncs. Rovarvilága közül a júniusban rajzó nagy hőscincér több százas populációja jelent látványosságot. Az idős, kidőlt fatörzsek otthont nyújtanak a felmérések szerint a kis hőscincér, vagy a kis szarvasbogár számára is. A parkot keresztülszelő Kígyós-főcsatorna a kétéltűek és hüllők mellett a védett réti csíknak és vágó csíknak is élőhelyet biztosít. A patakon kis téglahíd vezet keresztül. A parkot átszeli egy kiépített, aszfaltozott gyalogösvény, melyen előszeretettel közlekednek a helyi lakosok kerékpárral is. Ennek mentén közvilágítás is van a parkban. Az aljnövényzetet zömében alkotó borostyán több fára felkúszott már, élősködve azokon. A kidőlt fákat helyben hagyják. A parkban található kis tisztások és a víztorony közelében lévő terület helyi rendezvények színhelye.

2016. május 28-án érseki szentmise kertében áldották meg és adták át a Nagy Fakopáncs Tanösvényt. 15 állomásán különböző interaktív táblák, élő fűzépítmények és faragott állatok találhatók, amelyek segítségével a gyerekek és családok könnyen megismerhetik Bácsalmás élővilágát. A tanösvény egyik állomása a Nepumuki Szent János szobor, amely restaurálva került méltó helyére a tanösvény Kígyós-patakját átszelő híd mellé.

A Bácsalmási Turisztikai Iroda osztálykirándulásokat szervez Bácsalmásra, amelynek keretében az osztályok a Nagy Fakopáncs Tanösvényt is bejárhatják. A túra során, természetvédelmi mérnök és környezeti nevelő kolléganő vezetésével, interaktív órán játszva ismerheti meg a tanulók, a tanösvény élővilágát és sajátíthatják el a természetbarát magatartásmódot, korosztályi igényeknek megfelelően.

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

BÁCSKAI BUNKERTÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow
Bácskai bunkertúra

Bácsalmás

event card

Halászcsárda Étterem

arrow
Az éttermet 1997 tavaszán a vendégszerető Holka család nyitotta meg.Az étlapon széles választékban levesek, salátatálak, spagettik, frissensültek, fitnesz ételek, specialitások, vegetáriánus fogások és desszertek találhatók. Minden  betérő vendég találhat kedvére valót a kínálatból.Minden nap három féle menüből választhatnak A vendégek.

Bácsalmás

event card

Sárga Csikó Étterem és Panzió

arrow

Bácsalmás

event card

BÁCSKAI GYÖNGYSZEMEK AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO