BÁCSKAI ÖKO-GASZTRO TÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.

BÁCSKAI ÖKO-GASZTRO TÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

Bácsalmás - Bácsalmási járás, Bácsbokod - Bácsalmási járás, Bácsborsód - Bácsalmási járás, Bátmonostor - Bajai járás, Borota - Jánoshalmai járás, Csávoly - Bajai járás, Dávod - Bajai járás, Gara - Bajai járás, Hercegszántó - Bajai járás, Katymár - Bácsalmási járás, Madaras - Bácsalmási járás, Nagybaracska - Bajai járás, Vaskút - Bajai járás

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.. Az útvonal Bácsalmás - Madaras - Katymár - Bácsborsód - Bácsbokod - Csávoly-Borota, majd a Borota - Jánoshalma- Mélykút- Bácsalmás településeken vezet keresztül. Az egyes bemutatóhelyeknél szakvezetést a Bácsalmási Turisztikai Iroda szervezésében lehet kérni.

Táv: 95 km

Időtartam: 2 nap/ 1 éj

Nehézség: könnyű

Kinek ajánlott: diák, felnőtt, nyugdíjas

Javasolt időszak: egész évben;

kiemelt időszak: június-augusztus

Programszervező: Bácsalmási Turisztikai Iroda (+36 (30) 316 6335, turizmus@bacsalmas.hu, www.bacsalmas.hu, www.facebook.com/bacsalmasiturizmus/ )

Részletes leírás:

1. nap
Útvonal: Bácsalmás - Madaras - Katymár - Bácsborsód - Bácsbokod - Csávoly-Borota

Távolság: 60 km

Szálláshely: Koch Borászat és Panzió - Borota

Programelemek: Sós-tó tanösvény, Natúrparki Bemutatóház – Bácsalmás, Madarasi pálinkaház, Madarasi téglavető földtani képződmény, Bácskai Bivalyos Birtok – Katymár, Vodica-kápolna és Szentkút – Katymár, Latinovits Endre kúria – Bácsborsód, Falumúzeum Bácsbokod, Texas Étterem Saloon - Csávoly

Az első napon először Bácsalmás, majd Madaras természeti értékeivel ismerkedhetünk meg. A madarasi téglavető földtani képződmény országos természetvédelmi oltalom alatt áll. Löszrétegei még a jégkorban rakódtak le egymásra. Ezután meglátogatjuk a katymári Bácskai Bivalyos Birtokot, ahol ebéd keretében megkóstolhatjuk a bivalyhúst és megismerhetjük a rideg állattartás szépségeit. Tovább haladva elkanyarodhatunk még Katymáron a Vodica-káplnához és a Szentkúthoz. Bácsborsódon megnézhetjük a Latinovits család (híres színész leszármazottak) sírkápolnáját, Bácsbokodon pedig az újonnan felújított freskókkal díszített Falumúzeumot. Uzsonnánkat érdemes elköltenünk a csávolyi vadnyugati hangulatú Texas Étterem Saloon-ban. Szállásunkat a borotai, nemzetközileg is elismert prémium borokat készítő Koch Borászatnál foglaljuk el, ahol este borkóstolóval egybekötött vacsorával várnak.

2. nap
Útvonal: Borota - Jánoshalma- Mélykút- Bácsalmás
Távolság 35 km
Programelemek: Jánoshalma, helytörténeti gyűjtemény, Szvetnik Joachim Emlékháza – Mélykút, Carl Sagan Amatőr Magán Csillagvizsgáló - Mélykút

A második napon utunk Jánoshalmán át vezet. Helytörténeti gyűjteményében megismerhetünk 120 millió éves halkövületeket, növénymaradványokat és ritka kőzetféleségeket, valamint 5-6 ezer éves indián szerszámokat Brazíliából. A gyűjtemény Bányai Taskovics Mihály jánoshalmi származású paleontológus és természetbúvár ajándéka. Hazafelé haladva mélykúton megcsodálhatjuk a Szvetnik Joachimnak, a magyar ötvösművészet egyik legnagyobb talentumának emlékét őrző emlékházat, majd egy csillagvizsgálót. Pihenőnket a mélykúti, süteményeiről híres Gáspár Cukrászdában tölthetjük el.

Kapcsolat

profile Bácsalmási Turisztikai Iroda

call+36 30 316-6335

emailturizmus@bacsalmas.hu

6430 Bácsalmás Hősök tere 3

http://www.bacsalmas.hu
Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

BÁCSKAI ÖKO-GASZTRO TÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow
A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.

Bácsalmás

event card

BÁCSKAI GYÖNGYSZEMEK AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsalmás

event card

Pedro Caffe & Drink Bar

arrow
Bácsalmás központjában nyugodt, csendes, családi környezetben várja az idelátogatókat. Az étterem színvonalasan kialakított környezete, kitűnő választás, hogy a szokásos hétköznapi ebédtől kezdve a legfontosabb családi vagy céges eseményeket is itt szervezhessék meg. Az étterem vállalja kisebb-nagyobb létszámú rendezvények lebonyolítását is. Ételek: levesek, rántott és rostonsültek, saláták, sütemények, fagylaltkelyhek.

Bácsalmás

event card

Határon innen határon túl néptánc találkozó

arrow

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO