BÁCSKAI ÖKO-GASZTRO TÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.

BÁCSKAI ÖKO-GASZTRO TÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

Bácsalmás - Bácsalmási járás, Bácsbokod - Bácsalmási járás, Bácsborsód - Bácsalmási járás, Bátmonostor - Bajai járás, Borota - Jánoshalmai járás, Csávoly - Bajai járás, Dávod - Bajai járás, Gara - Bajai járás, Hercegszántó - Bajai járás, Katymár - Bácsalmási járás, Madaras - Bácsalmási járás, Nagybaracska - Bajai járás, Vaskút - Bajai járás

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.. Az útvonal Bácsalmás - Madaras - Katymár - Bácsborsód - Bácsbokod - Csávoly-Borota, majd a Borota - Jánoshalma- Mélykút- Bácsalmás településeken vezet keresztül. Az egyes bemutatóhelyeknél szakvezetést a Bácsalmási Turisztikai Iroda szervezésében lehet kérni.

Táv: 95 km

Időtartam: 2 nap/ 1 éj

Nehézség: könnyű

Kinek ajánlott: diák, felnőtt, nyugdíjas

Javasolt időszak: egész évben;

kiemelt időszak: június-augusztus

Programszervező: Bácsalmási Turisztikai Iroda (+36 (30) 316 6335, turizmus@bacsalmas.hu, www.bacsalmas.hu, www.facebook.com/bacsalmasiturizmus/ )

Részletes leírás:

1. nap
Útvonal: Bácsalmás - Madaras - Katymár - Bácsborsód - Bácsbokod - Csávoly-Borota

Távolság: 60 km

Szálláshely: Koch Borászat és Panzió - Borota

Programelemek: Sós-tó tanösvény, Natúrparki Bemutatóház – Bácsalmás, Madarasi pálinkaház, Madarasi téglavető földtani képződmény, Bácskai Bivalyos Birtok – Katymár, Vodica-kápolna és Szentkút – Katymár, Latinovits Endre kúria – Bácsborsód, Falumúzeum Bácsbokod, Texas Étterem Saloon - Csávoly

Az első napon először Bácsalmás, majd Madaras természeti értékeivel ismerkedhetünk meg. A madarasi téglavető földtani képződmény országos természetvédelmi oltalom alatt áll. Löszrétegei még a jégkorban rakódtak le egymásra. Ezután meglátogatjuk a katymári Bácskai Bivalyos Birtokot, ahol ebéd keretében megkóstolhatjuk a bivalyhúst és megismerhetjük a rideg állattartás szépségeit. Tovább haladva elkanyarodhatunk még Katymáron a Vodica-káplnához és a Szentkúthoz. Bácsborsódon megnézhetjük a Latinovits család (híres színész leszármazottak) sírkápolnáját, Bácsbokodon pedig az újonnan felújított freskókkal díszített Falumúzeumot. Uzsonnánkat érdemes elköltenünk a csávolyi vadnyugati hangulatú Texas Étterem Saloon-ban. Szállásunkat a borotai, nemzetközileg is elismert prémium borokat készítő Koch Borászatnál foglaljuk el, ahol este borkóstolóval egybekötött vacsorával várnak.

2. nap
Útvonal: Borota - Jánoshalma- Mélykút- Bácsalmás
Távolság 35 km
Programelemek: Jánoshalma, helytörténeti gyűjtemény, Szvetnik Joachim Emlékháza – Mélykút, Carl Sagan Amatőr Magán Csillagvizsgáló - Mélykút

A második napon utunk Jánoshalmán át vezet. Helytörténeti gyűjteményében megismerhetünk 120 millió éves halkövületeket, növénymaradványokat és ritka kőzetféleségeket, valamint 5-6 ezer éves indián szerszámokat Brazíliából. A gyűjtemény Bányai Taskovics Mihály jánoshalmi származású paleontológus és természetbúvár ajándéka. Hazafelé haladva mélykúton megcsodálhatjuk a Szvetnik Joachimnak, a magyar ötvösművészet egyik legnagyobb talentumának emlékét őrző emlékházat, majd egy csillagvizsgálót. Pihenőnket a mélykúti, süteményeiről híres Gáspár Cukrászdában tölthetjük el.

Kapcsolat

profile Bácsalmási Turisztikai Iroda

call+36 30 316-6335

emailturizmus@bacsalmas.hu

6430 Bácsalmás Hősök tere 3

http://www.bacsalmas.hu
Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Kígyós-tó Bácsalmás

arrow

Bácsalmás

event card

Sóstó

arrow

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor Képtár

arrow

Bácsalmás

event card

BÁCSKAI BUNKERTÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO