BÁCSKAI BUNKERTÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

Bácsalmás - Bácsalmási járás, Csikéria - Bácsalmási járás, Kelebia - Kiskunhalasi járás, Kisszállás - Kiskunhalasi járás, Mélykút - Jánoshalmai járás

A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Déli Védelmi Rendszer Bács–Kiskun megyei szakaszának hadiörökségét. Az útvonal Bácsalmás-Kunbaja-Csikéria-Tompa, majd a Tompa-Kelebia-Kisszállás-Mélykút-Bácsalmás településeken vezet keresztül. Az egyes bemutatóhelyeknél szakvezetést a Bácsalmási Turisztikai Iroda szervezésében lehet kérni.

Táv: 100 km Időtartam: 2 nap/ 1 éj

Nehézség: könnyű

Kinek ajánlott: diák, felnőtt

Javasolt időszak: egész évben;

kiemelt időszak: június-augusztus

Programszervező: Bácsalmási Turisztikai Iroda (+36 (30) 316 6335, turizmus@bacsalmas.hu, www.bacsalmas.hu, www.facebook.com/bacsalmasiturizmus/ )

Részletes leírás:

1. nap

Útvonal: Bácsalmás-Kunbaja-Csikéria-Tompa

Távolság 50 km

Programelemek: Bácsalmási Sós-tó tanösvény, Natúrpark Ház – Bácsalmás, Déli Védelmi Rendszer Bácsalmás környéki megerősített tüzelő- és megfigyelőállásai, Vöröserdei iskola épülete, Redl-kastély és Szent Anna-templom

Szálláshely: Sáskalaposi vadászház - Tompa

Az első napon Bácsalmás és Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark Felső-Bácskai természeti értékeivel, az egykori Déli Védelmi Rendszer Bácsalmás környéki megerősített tüzelő- és megfigyelőállásaival ismerkedhetünk meg, valamint a térség egyetlen megmaradt iskolakápolnájával, amelyet kérésre a tulajdonos bemutat.  A nap második felében szakvezető segítségével fedezhetjük fel a Redl család 1800-as években romantikus stílusban épült kastélyát és parkját, továbbá betekinthetünk a 19. és 20 század fordulóján a kastély mellett a budai Mátyás templom kicsinyített másaként épült Szent Anna templomba.

2. nap

Útvonal: Tompa-Kelebia-Kisszállás-Mélykút-Bácsalmás

Távolság 50 km

Programelemek: Natúrpark Ház - Kelebia, Déli Védelmi Rendszer Kelebia környéki megerősített tüzelő- és megfigyelőállásai Az egykori négyestelepi (vitézföldi) népiskola épülete, Szvetnik Joachim Emlékháza, Carl Sagan Amatőr Magán Csillagvizsgáló

A második napon Kelebia és Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark homokháti természeti értékeivel, valamint az egykori Déli Védelmi Rendszer Kelebia környéki megerősített tüzelő- és megfigyelőállásaival ismerkedhetünk meg. A nap második felében szakvezető segítségével fedezhetjük fel a környék egyetlen fennmaradt népiskolai épületét. Mélykúton megcsodálhatjuk Szvetnik Joachimnak, a magyar ötvösművészet egyik legnagyobb talentumának emlékét őrző emlékházat, majd egy csillagvizsgálót is meglátogathatunk.

Ajánlataink

chevron left
event card

DUNÁTÓL A HOMOKHÁTSÁGIG MEGATÚRA

arrow

Bácsalmás

event card

Sváb bál

arrow

Bácsalmás

event card

BÁCSKAI GYÖNGYSZEMEK AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsalmás

event card

BÁCSKAI BUNKERTÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO