Sóstó

Bácsalmás - Bácsalmási járás

Felső- Bácska legjobb állapotában megmaradt szikes tava a bácsalmási Sóstó. A tó ex lege védett terület. 1992 óta országos szintű természetvédelmi oltalom alatt áll. A tó mellett található a Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye illetve a Bácsalmási Védett Erdő és Gyepek Természetvédelmi Terület. A terület kiterjedése mintegy 3,9 hektár.

Az intenzív szántóföldi művelés alatt álló bácskai löszsíkság védelem alatt álló kicsiny erdőfoltja egy, a természetes élőhelyein egyre ritkuló növény védelmét hivatott biztosítani. A szomszédos, szikes tó mellett lévő fiatal telepített tölgyes szegélye és tisztásai rejtik a fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) 5-6 ezer töves állományát.

A gyapjas gyűszűvirág kis elterjedési területű kelet-balkáni faj, mely hazánkban éri el elterjedésének nyugati és északi határát. Kétéves ciklusú növény, az első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, második évben hozza virágzatát. Szára, mely meghaladhatja az 1 méteres magasságot is, egyszerű, el nem ágazó, alsó részén kopasz, felső részén gyapjas. A tőlevelei tömött levélrózsát alkotnak, virágzáskor elhervadnak. Júniustól augusztusig nyíló virágai a szár csúcsán helyezkednek el, fehér vagy sárgásfehér alapon barna vagy ibolyás erezetűek. Egyike a legfontosabb gyógynövényeinknek (leveleiből szívbántalmak elleni gyógyszert készítenek), így sokfelé termesztik is. A gyapjas gyűszűvirág legnagyobb hazai állománya Bácsalmáson található.

A Sóstó környékén lévő szikes jellegű gyepek megfelelő állapotban tartása érdekében bivalytartás terveznek.

Érdemes mindenkinek, aki teheti ellátogatni és megcsodálni ezt az igen ritka, de gyönyörű növényt. A virágzás júniustól augusztusig tart. A Sóstóhoz szerevezett túrát a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője, illetve a Bácsalmási Turisztikai Iroda természetvédelmi mérnöke tart.

Ajánlataink

chevron left
event card

Dulity Tibor Képtár

arrow

Bácsalmás

event card

Sárga Csikó Étterem és Panzió

arrow

Bácsalmás

event card

Nagy Fakopáncs Tanösvény

arrow

Bácsalmás

event card

Halászcsárda Étterem

arrow
Az éttermet 1997 tavaszán a vendégszerető Holka család nyitotta meg.Az étlapon széles választékban levesek, salátatálak, spagettik, frissensültek, fitnesz ételek, specialitások, vegetáriánus fogások és desszertek találhatók. Minden  betérő vendég találhat kedvére valót a kínálatból.Minden nap három féle menüből választhatnak A vendégek.

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO