Kocsányos tölgy

Bácsborsód - Bácsalmási járás

Bácsborsód északi határánál, a műút mellett, az erdő előtt 3 kocsányos tölgy áll. Korukat tekintve több mint 380 éves „matuzsálemek”. Mivel létfeltételeik veszélyeztetetté váltak, a régi korok hírmondóinak védetté nyilvánítási kezdeményezése 1992-ben a Megyei Önkormányzat felé megtörtént. Sajnos csak állagmegóvási munkálatok elvégzésére került sor. A Községi Önkormányzat benyújtott egy pályázatot a Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány felé, amely az „Idős fák Bács-Kiskunban” címet viselte. A község anyagi támogatást kapott. Az összeget az önkormányzat állagmegóvásra és a kezelés biztosítására fordította. 1992 őszén a Garden Kft. hajtotta végre a szakszerű helyreállítást.

A három kocsányos tölgyhöz kapcsolódóan legendák is terjednek. Az egyik ilyen legenda szerint e tölgyek árnyékában pihent meg országjárása során IV. Béla király.

Történelmünk honalapítóként is jegyzi az ország újjáépítésében, benépesítésében, valamint védelmi rendszerének megszilárdításában elért eredményei miatt. Emlékére a község önkormányzata kopjafát állított.

A tölgyek becsült kora több mint 380 év, ebből következik, hogy a jelenkori tölgyek második „generációsak”. Vagyis az 1240-es években már árnyat adó tölgyek kipusztulása után azokat újratelepítették. Ezt az első generációs létezést látszik igazolni, hogy a község jelenlegi területén a korabeli krónika szerint Hárum fa (három fa) néven lakott település létezett.

A másik legenda az ún. „Rákóczi fák” legendája, mely szerint II. Rákóczi Ferenc hadjárata során az egyik fa alatt pihent meg.

A középső fa előtt áll egy emlékmű, melyet a Bácska török uralom alóli felszabadulásának 300. évfordulójának emlékére építették, melyet az önkormányzat 2014-ben teljes körűen felújított.

A község fontosnak ítéli a tölgyek létét, a települési arculat szerves részét képezik. A 2001-ben megalkotott települési címerbe is beemelésre kerültek a matuzsálemeket.

Kapcsolat

Bácsborsód

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

BÁCSKAI ZARÁNDOKLAT AZ EUROVELO13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsborsód

event card

DUNÁTÓL A HOMOKHÁTSÁGIG MEGATÚRA

arrow

Bácsborsód

event card

Kocsányos tölgy

arrow

Bácsborsód

event card

Latinovits Sírkápolna

arrow

Bácsborsód

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Római katolikus templom Bácsborsód

arrow
Bácsborsód templomát a Latinovitsok építették 1781-ben késői barokk stílusban. Eredetileg vályogból tervezték megalkotni, ám a kalocsai érsek csak tégla épületet engedélyezett. 

Bácsborsód

event card

3 db Kocsányos tölgy

arrow
Bácsborsód északi határánál, a műút mellett, az erdő előtt három kocsányos tölgy áll, melyek a település 2001-ben megalkotott címérében is szerepelnek. 

Bácsborsód

event card

Latinovits Frigyes Kastély

arrow
Az első bácsborsódi kastély 1767-ben épült barokk stílusban, melyet Latinovits József építetett, későbbiekben pedig Latinovits Frigyes tulajdonába került. 

Bácsborsód

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

chevron right
Design by WEBORIGO