Volt Latinovits Endre Kúria

Bácsborsód - Bácsalmási járás

A második kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban. Későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. A kastély alatt nagy kiterjedésű pincerendszer található.Latinovits Endre 1935-ben adta el az épületet, ami az egyház tulajdona lett.Ezt követően a kastélyt 1986-ban vásárolta meg az egyháztól a helyi Termelőszövetkezet, akik irodáként hasznosították az épület belsejét. A Műemlékvédelmi Felügyelőség finanszírozta a kastély külső restaurálását, de a benti tatarozásba, átalakításokba nem szóltak bele. A mai napig megtalálható az épületben 6 db korabeli cserépkályha.Állítólag a kastélyt titkos alagút kötötte össze Latinovits Frigyes kastélyával, de valószínűleg ez csak szóbeszéd lehetett, hiszen amikor felújították a keresték az alagutat, de nem találtak semmit.

A kastélyt a Termelőszövetkezet 2006-ban értékesítette és az adásvétellel egy olasz cég tulajdonába került. Az új tulajdonos a melléképületi részben varrodát alakított ki és működtetett, amely körülbelül három éves működés után megszüntetésre került. Az új olasz tulajdonos (cég) a kastélyban is végzett átalakításokat.

A kastély 2,5 ha-os területen fekszik, amely kiváló díszpark kialakításához. Továbbá körülbelül 380 m2 lakótérrel rendelkezik, a kiszolgáló épület (melléképület) pedig körülbelül 300 m2.A hatalmas épület sokáig elzárva a külvilágtól üresen állt, régi pompájából, kertjének szépségéből szinte semmi sem maradt fenn.

A tulajdonjogban nemrégiben változás történt, 2016-ban egy kanadai illetőségű család vásárolta meg az ingatlant a felújítás és használat szándékával, melynek kapcsán reméljük, hogy az eredeti állapot megőrzésével megújul és lehetőség szerint megtekinthető lesz.

Kapcsolat

Bácsborsód

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Kocsányos tölgy

arrow

Bácsborsód

event card

Római katolikus templom

arrow

Bácsborsód

event card

BÁCSKAI GYÖNGYSZEMEK AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow

Bácsborsód

event card

DUNÁTÓL A HOMOKHÁTSÁGIG MEGATÚRA

arrow

Bácsborsód

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Római katolikus templom Bácsborsód

arrow
Bácsborsód templomát a Latinovitsok építették 1781-ben késői barokk stílusban. Eredetileg vályogból tervezték megalkotni, ám a kalocsai érsek csak tégla épületet engedélyezett. 

Bácsborsód

event card

3 db Kocsányos tölgy

arrow
Bácsborsód északi határánál, a műút mellett, az erdő előtt három kocsányos tölgy áll, melyek a település 2001-ben megalkotott címérében is szerepelnek. 

Bácsborsód

event card

Latinovits Frigyes Kastély

arrow
Az első bácsborsódi kastély 1767-ben épült barokk stílusban, melyet Latinovits József építetett, későbbiekben pedig Latinovits Frigyes tulajdonába került. 

Bácsborsód

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

chevron right
Design by WEBORIGO