Dörmögő-ház

Szabadszállás - Kunszentmiklósi járás

Látogatható előzetes telefonos egyeztetés alapján. Telefon: +36 76 558-003

A régi szérűskertben álló Dörmögő-házban idősebb Pőcze Imre, József Attila nagyapja élt. Akkoriban itt tárolták gabonát és szálastakarmányt és a gépi cséplést is itt végezték. Pőcze Imre ezen a területen volt csősz, róla szól József Attila Dörmögő című verse, ahol így írta le a munkáját: „sárgán görbülő szalmát számolt:” A dörmögő jelzővel nagyapja mogorva természetére utalt, aki keveset beszélő, inkább csak a bajsza alatt dörmögő, morgó ember volt.

József Atilla testvérivel nyaranta gyakran megfordult Szabadszálláson, több versében is megemlékezik rokonairól. A falusi paraszti szegénysorsot az ő életükön keresztül mutatja be.   
A Dörmögő-ház Bács-Kiskun megye egyetlen József Attila emlékhelye, amit 2005. április 11-én a költő születésének 100. évfordulóján avattak fel a József Attila-emlékév keretében.

Kapcsolat

Szabadszállás

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Református templom

arrow

Szabadszállás

event card

Tóth Sándor Helytörténeti Gyűjtemény

arrow

Szabadszállás

event card

Tóth-Autómix Sörkert és Étterem

arrow
A centrumtól 400 m-re találhat rá az Autómix Vendéglőre, melyben családias légkörben megtalálhatja magyar konyha remekeit. Naponta megújuló változatos menüvel várjuk a betérő vendégeket ebédidőben. Naponta öt fogás közül válogathat vendégünk. A La Carte hétköznap és hétvégén egyaránt fogyasztható 11 órától 22 óráig.

Szabadszállás

event card

Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény

arrow

Szabadszállás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO