Többet költ a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonalra, ezek a települések járnak jól

két folyó közt

Mintegy 17 milliárd forinttal többet szán a kormány Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására – szúrta ki az Index a Magyar Közlönyben. 

„A kormány (…) egyetért a végrehajtás alatt felmerülő többletfeladatok elvégzésével és annak központi költségvetés terhére történő finanszírozásával” – olvasható a Magyar Közlöny csütörtök este megjelent számában indoklásként. 2023 és 2026 között ezekre a többletfeladatokra összesen több mint 17 milliárd forintot irányoztak elő. Ebből a plusz pénzből több Bács-Kiskun vármegyei település igényét is finanszírozzák. Kiskunhalason például a tervezett logisztikai központhoz épül egy vasúti kapcsolat. 

 

Íme a részletes lista: 

 

- Kiskunhalas település logisztikai központjához kiszolgálás kialakítása a kiágazásig, vasúti kapcsolat kiépítése a logisztikai központtal
- A vonal menti települési többletigények zajvédelme (Dunaharaszti, Taksony, Kelebia)
- Katonai rakodók megvalósítása (Kiskunlacháza és Szabadszállás vasútállomásokon)
- Az állomási mellékvágányok átépítéséhez használt, felújított, minősített sínek biztosítása
- Budapest–Belgrád vasútfejlesztés projekten belüli kármentesítés (talaj- és talajvízszennyezés megszüntetése)
- Budapest–Belgrád vasútfejlesztés projekten belüli illegális hulladéktelepek felszámolása
- Budapest–Belgrád vasútfejlesztés projekt Ferencváros (Soroksári úti állomás) – Soroksár állomás szakaszán mérnökfeladatok ellátása
- Budapest–Belgrád vasútfejlesztés projekt Ferencváros (Soroksári úti állomás) – Soroksár állomás szakaszával kapcsolatban a kisajátítási eljárás kezdeményezése és kapcsolódó feladatok
- A MÁV Zrt. üzemi forgalmi, pályafenntartási, felsővezetéki, távközlési és biztosítóberendezési szakaszépületei és telephelyei felújításának, új épületek létesítésének tervezése és megvalósítása
 

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról korábban Bányai Gáborral, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztossal is beszélgettünk. Ő akkor úgy fogalmazott, hogy 2025 végén már vonattal szeretne a parlamentbe utazni Kiskunhalasról.  

 

bacskiskun.hu/Index

 

Fotó: Szilágyi Pál Ferenc

További híreink

2023. 03. 28.

Látványos videó: így épül a Kalocsa-Paks Duna-híd

A kalocsai ártéri hídon már a korlátokat szerelik; a mederhídon gőzerővel építik a főtartókat; a paksi oldalon pedig zajlik a hídszerkezet tolása a Duna Aszfalt által kivitelezett nagyszabású hídépítő projektben – írja a Magyar Építők.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

MEGHÍVÓ - DÍJÁTADÓ ÉS KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Március 31-én, pénteken 14 órakor szeretetel várjuk Önöket a KÉP-SZÖVEG-PETŐFI cimű illusztrátori pályázat és a Petőfi 200 Videó- és fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségére.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

ÁLDOZAT MINDENKI LEHET!

Áldozat mindenki lehet, de mit is jelent valójában a mindennapokban? Kit tekintünk áldozatnak, és ha már az, akkor milyen segítségre számíthat, hol, és kitől? Ezekre a kérdésekre ad választ többek között Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. 

2023. 03. 28.

Kiskunhalas

2023. 03. 27.

Tavaszi aprók tánca Kiskunhalason

"Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom Minden madár társat választ, virágom, virágom" - szól a magyar népdal. A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület szervezte meg az aprók tánca rendezvényt március 25-én, a városi könyvtárban. Az esemény remek hangulatban zajlott le néptánccal, énekkel és népi játékokkal.

2023. 03. 27.

[ Kiskunhalas ]

2023. 03. 27.

Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

2023. 03. 27.

2023. 03. 27.

Petőfivel a virtuális valóságban: ezért is érdemes lesz Bács-Kiskunba látogatni

Virtuális sétát tehetünk a Pilvax kávéházban vagy elkaphatjuk a Nemzeti dal repkedő lapjait, de még a gyerekek is elmerülhetnek egy 360 fokos kifestőben. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának projektjében VR-szemüvegen keresztül ismerhetjük meg közelebbről a 200 éve született Petőfi Sándort. 

2023. 03. 27.

Design by WEBORIGO