Bányai Gábor: 2025 végén szeretnék gyorsvasúttal utazni a Parlamentbe – VIDEÓVAL

Túlbecsülhetetlen jelentőségű a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása, amely a tervek szerint 2025-ra készül el. Az M9-es autópályával kiegészülve – amelynek első térségi szakasza 2026-ra valósulhat meg – óriási gazdasági fellendülést hozhat Bács-Kiskunnak, és élénkítheti a határon átnyúló kapcsolatokat is. Bányai Gáborral, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztossal készült videóinterjúnk második része.  

„Számunkra sorskérdés, hogy Magyarország és Szerbia viszonya még jobb legyen, és a kiváló politikai kapcsolatok mellett a gazdasági együttműködést is erősítsük” – mondta el Bányai Gábor. Hozzátette: ennek egyik területe a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása, amely szerinte óriási jelentőségű, európai szinten is régen volt hasonló infrastrukturális fejlesztés. 

Az áruszállítás megnövekedése, a személyforgalom gyorsabbá és kényelmesebbé válása mellett a logisztikai haszonból is részesülhet Bács-Kiskun: a tervek szerint Kiskunhalason épülhet meg a Dél-Alföldön létesítendő logisztikai központ – ennek érdekében Bányai Gábor egy előterjesztéssel is él majd a kormányzat felé.

A kormánybiztos szerint egyébként a vasúti korridort 2025 végén adhatják majd át.

A Bács-Kiskun megyében, illetve a Dél-Alföldön élők számára az M9-es autópályához is nagyon sok remény fűződik, a közlekedés tekintetében éppúgy, mint a gazdaságfejlesztés oldaláról. Ezzel kapcsolatban Bányai Gábor elmondta, jelenleg zajlik az 52-es és az 54-es utak közötti szakasz tervezése, ez az első, 12 kilométeres szakasz Bács-Kiskunban. Ennek a kivitelezése 2026-ra valósulhat meg. 

Mind a vasút-, mind a közútfejlesztés erősítheti az európai viszonylatban is leghátrányosabb térségek közé tartozó Bácska fejlődését.

„Ez a térség volt az egyik leggazdagabb része a régi nagy a magyar Alföldnek, szinte tejjel és mézzel folyó Kánaán volt, de az '50-es évek fordulata teljesen derékba törte, úgy, hogy korábban Trianon már leszakította a térség legfontosabb piacát, Szabadkát”

– fogalmazott Bányai Gábor, hozzátéve, hogy az élelmiszeripar fejlesztése óriási lehetőséget kínálhatna, ha lennének szakmai befektetők. Mint hangsúlyozta, ezt a célt szolgálta a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem megépítése is Jánoshalmán, amely mellé megépült egy hűtőház is – ezt a napokban adják majd át.

 

 

A Bányai Gáborral készült videós interjúnkat részletekben közöljük. Az első részben többek között arról volt szó, hogy tömeges pályázati kiírásokra számíthatnak a következő években a vállalkozók, az önkormányzatok, valamint az egyházak.

A befejező részben az elsivatagosodás elleni küzdelemről, valamint geotermikus energia térségi szintű hasznosításáról beszélt a kormánybiztos.    

 

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO