Túzok (Otis tarda)

A túzok nagytermetű, erős testfelépítésű, hosszú és vaskos lábú madár. Hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara. 

Túzok (Otis tarda)

A túzok nagytermetű, erős testfelépítésű, hosszú és vaskos lábú madár. Hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara. 

A hímek a tojóknál mintegy 30 százalékkal nagyobbak és több mint kétszer súlyosabbak. A kifejlett túzok kakas súlya 8 és 16 kg között lehet, a tyúké 4-6 kg. Feje, nyaka világosszürke, hasa fele, valamint a nagy szárnyfedők fehérek. A hát és a kis szárnyfedők rozsdabarnák, fekete harántcsíkozással. Lába magas, vaskos, csak háromujjú, erős talpú, igazi futóláb. Csőre erős, gerincén íves. A pofáján mindkét oldalon a szájzugtól hátrafelé körülbelül 30 foszlott tollból álló, hosszú világosszürke bajusz van a kakasoknál. A tyúk kevésbé élénk színű, bajusza nincs.

 

A túzok 100 éve még Angliában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban is őshonos volt, sőt még Svédország déli részén is előfordult. Napjainkban sajnos csak Spanyolországban, Portugáliában, Ukrajnában és Oroszországban található jelentősebb állomány, valamint hazánkban. Kisebb populációi élnek még Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában és Németországban. Közép-Európában a legnagyobb, magyarországi populációját 1200 körülire becsülik, ennek közel fele a kunszentmiklósi pusztákon található. Ebből megközelítően 28-32 db tartózkodik Dunavecse határában. Itt a túzok állandó madár, télen kisebb-nagyobb távolságokra is elkószál rendes tartózkodási helyétől. Főleg magas hótakaró esetén nehezen fér hozzá a növényzethez, ami a téli időszakban a legfőbb táplálékát jelenti. Olyan Európai Uniós és hazai túzokvédelmi programok indultak, melyek „előírják” a gazdálkodók számára, hogy a vetésforgóba a túzok számára fontos növényeket vessenek.

Kapcsolat

6087 Dunavecse

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO