Bajai halászlé

A bajai halászlét legkorábban Hevesi Lajos 1872-ben megjelent Jelky András kalandjai című könyvében említi meg: a híres bajai vándor szabólegény, Jelky is tudott halászlét főzni. 

Bajai halászlé

A bajai halászlét legkorábban Hevesi Lajos 1872-ben megjelent Jelky András kalandjai című könyvében említi meg: a híres bajai vándor szabólegény, Jelky is tudott halászlét főzni. 

A helyi anekdoták között pedig fennmaradt, hogy Istvánmegye falu azért olvadt be a városba 1854-ben, mert Baja vezetőivel a tárgyalások után nagy eszem-iszom volt az egyik kocsmában, ahol a túrós csusza előtt halászlevet is ettek. 1855-ben hallal ünnepelte meg a bajai halász céh, hogy a magyar szent koronát szállító gőzhajó elhaladt Baja mellett. A XIX. század végére a halászlé már a bajai polgári konyhába is eljutott, hiszen nemcsak a kaszinó tartott halvacsorákat, hanem a családok is főztek halászlevet. A halászlé közösségi élményének megélését szolgálja a Bajai Halfőző Fesztivál, melyet a település várossá nyilvánításának 300. évfordulóján rendeztek meg először, 300 bográcsban főztek halászlevelet. A nemzetközileg elismert fesztivál a rekordok könyvébe is bekerült. Baján egy másik hagyomány, a „Jánoska-eresztés” is kapcsolódik a halászléhez, több évtizede ezen a napon tartják a bajai halászléfőző versenyt. 2012. április 17-én megalakult a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja. A bajai halászlé olyan nemzeti érték, mely a bajai identitás része, a bajaiak közösségének öröksége, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásának kialakításához és megerősítéséhez. Mindazonáltal a bácskai gasztronómiának jellegzetes eleme, mely a várost messze földön híressé tette.

Recept (A bajai halászlé kódexe alapján):

Hozzávalók 4 főre:

Halból 2 kg ponty, hagymából 18 dkg (2 közepes nagyságú), törött paprikából 4 dkg finomra őrölt házi édes-nemes (2 erősen púpozott vagy 4 csapott kanál), sóból kb. 4 dkg (a besózáshoz és az ízesítéshez), vízből 2,6-3 liter, gyufatésztából 20 dkg, 3-4 cseresznyepaprika

Főzés előtt a megtisztított, darabolt, beirdalt halat pár órával előbb lesózzuk. A halfejet kettévágjuk. A halszeleteket az apróra vágott hagymával együtt belehelyezzük a bográcsba. Ezek után felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel. Erős tűzön felforraljuk, és a habzás után a lébe belemérjük a törött paprikát és a cseresznye paprikát. Mindvégig ügyeljünk a forrás intenzitására. A forrástól számítva 35-40 perc alatt kész a finom bajai halászlé. Amennyiben kell még sózni, azt mindenképpen az utolsó percekben tegyük. A külön főzött gyufatésztával tálaljuk.

Kapcsolat

6500 Baja

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
a gátéri óvoda épülete. fehér, előtetős épület, kék zsalugáterek, frissen füvesített udvar

Gátér

2025. 11. 27.

Új tornaszoba építése - projektzárás

Gátér Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „Új tornaszoba építése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00018). A projekt keretében 60,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a meglévő óvoda fejlesztése valósult meg.

2025. 11. 27.

[ Gátér ]

down arrow
az apostagi óvoda épülete és udvara az utcafrontról

Apostag

2025. 11. 25.

A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon - projektzárás

Apostag Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00015). A projekt keretében 79,78 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a Pöttömkert Óvoda egyik meglévő telephelyének felújítása valósult meg az épület átalakításával.

2025. 11. 25.

[ Apostag ]

down arrow
Vedelek Norbert és Szántó István emlékplakettet tart a kezében

Baja

2025. 11. 21.

Köszönet az értékek megőrzéséért

A hétfőn Baján rendezett értéktár konferencián a javaslattevők és az értékőrök munkáját ismerték el egy-egy oklevéllel és emlékplakettel.

2025. 11. 21.

[ Baja ]

down arrow

2025. 11. 20.

Évfordulós tanulmányút

Harminc éve létezik és telik évről évre egyre több tartalommal Bács- Kiskun és Hargita testvérmegyei kapcsolata.

2025. 11. 20.

down arrow

Jakabszállás

2025. 11. 19.

REL Expó határon túli példákkal

A Magyarországon működő kisléptékű élelmiszertermelők negyede Bács-Kiskunban tevékenykedik. 

2025. 11. 19.

[ Jakabszállás ]

down arrow
konferenciateremben a pulpitusnál fiatal hölgy előadást tart, a kivetítőn közösségi energia a gyakorlatban felirat

2025. 11. 17.

Gondolkodj nagyban, cselekedj kicsiben - a Klímakonferencia tanulságai

A Bács-Kiskun Vármegyei Klímakonferencia célja az volt, hogy teret adjon a jó gyakorlatok, helyi kezdeményezések és szakmai tapasztalatok megosztásának, valamint elősegítse a vármegye fenntartható fejlődéséhez szükséges együttműködéseket. 

2025. 11. 17.

down arrow
chevron right

Turisztika

chevron left
A kihagyhatatlan bajai halászlé

Baja

Szőlészeti-borászati hagyomány és szakértelem

Baja

chevron right
Design by WEBORIGO