Szent Kereszt Felmagasztalása Római Katolikus Templom

Bácsalmás - Bácsalmási járás

A római katolikus templom nem visel házszámot, valószínűleg a község második, harmadik és negyedik temploma.

Az első templom, amely egy igen szerény épület volt, vesszőből font és sárral betapasztott, un. paticsfalú építmény, kb. 1720-tól szolgált az istentiszteletekre. Valószínűleg a Kossuth és a Rákóczi utca kereszteződése táján állt, mert körülötte temető is volt, amely maradványai a Rákóczi utca páratlan oldalán lévő házak kertjeiben ma is megtalálhatóak.Majd 40 évig használták, de a lakosság számának növekedésével kicsinek bizonyult, ezért Maurovics Péter, a korabeli plébános új templomot építtetett, de nem a régi, hanem már a mostani helyen.Az 1759-ben épült templom is gyenge anyagból készült, vályog és vert falú volt, és mivel alászigeteletlen is volt, hamarosan az ezen a helyen magasan álló talajvíz martaléka lett. Az 1770-es években összedőlt.

A harmadik templomot 1779-ben építette a királyi kamara, most már téglából és kőből, sajnos azonban azonos befogadó képességgel, ami nagy hiba volt, hiszen a lakosság száma ebben az időben folyamatosan emelkedett.

A megoldást az 1822-23-ban épült templom hozta, amely a mai méretekkel épült, de még nem teljesen azonos a maival. 1823. november 30-án szentelték fel a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére. „Freskóit Kuczka Mihály, a festett üvegablakokat Zsellér Imre készítette. Negyven méter magas tornyában négy harangot helyeztek el, az egyik Eberhard Henrik, a másik Slezák László műhelyében készült.1904-1905-ben átépítették, részben hozzáépítéssel, magasítással és a torony magasításával is. A templom secco képekkel való kifestése 1910-11-ben történt Kuczka Mihály templomfestő által. 1971-72-ben elbontották a szószéket és a két oldalhajó barokk stílusú oltárait, leszerelték a csillárokat, átfestették a freskókat. 1993-97-ben szigetelték, újravakolták és sótlanították a falakat. A templom új padlóburkolatot és új világítást kapott, korszerűsítették a fűtést, restaurálták az oltárokat, festették a falakat.”. A felújítás folytatásaként 2003-ban elkészült az új orgona, melyet a 100 éves, használhatatlanná vált orgona helyére építettek. Két év múlva tetőfedés, 2006-ban pedig a harangtér és a toronybelső renoválása, és a falak külső festése zajlott.

A templom külső falán található a Felvidéki magyarok, a kitelepítettek, és a toronyóra emléktáblája. A főoltár mögötti külső falon a Németszeghyi János-emléktábla látható, belső falán pedig a Rudics család emléktáblája helyezkedik el. A templom előtt a festett homokkőből készült „Vörös kereszt” áll.

A templomban vannak eltemetve a kegyurak közül a báró Rudics, a Némethszeghy és a Kovachich család egyes tagjai.

Ajánlataink

chevron left
event card

Határon innen határon túl néptánc találkozó

arrow

Bácsalmás

event card

Pedro Caffe & Drink Bar

arrow
Bácsalmás központjában nyugodt, csendes, családi környezetben várja az idelátogatókat. Az étterem színvonalasan kialakított környezete, kitűnő választás, hogy a szokásos hétköznapi ebédtől kezdve a legfontosabb családi vagy céges eseményeket is itt szervezhessék meg. Az étterem vállalja kisebb-nagyobb létszámú rendezvények lebonyolítását is. Ételek: levesek, rántott és rostonsültek, saláták, sütemények, fagylaltkelyhek.

Bácsalmás

event card

BÁCSKAI ÖKO-GASZTRO TÚRA AZ EUROVELO 13 KERÉKPÁROS ÚTVONAL MENTÉN

arrow
A két napos körtúra alatt megismerhetjük a Bácsalmás környéki természeti és kulturális értékeket és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai finomságait.

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Troll nudli

arrow

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO