Szent Kereszt Felmagasztalása Római Katolikus Templom

Bácsalmás - Bácsalmási járás

A római katolikus templom nem visel házszámot, valószínűleg a község második, harmadik és negyedik temploma.

Az első templom, amely egy igen szerény épület volt, vesszőből font és sárral betapasztott, un. paticsfalú építmény, kb. 1720-tól szolgált az istentiszteletekre. Valószínűleg a Kossuth és a Rákóczi utca kereszteződése táján állt, mert körülötte temető is volt, amely maradványai a Rákóczi utca páratlan oldalán lévő házak kertjeiben ma is megtalálhatóak.Majd 40 évig használták, de a lakosság számának növekedésével kicsinek bizonyult, ezért Maurovics Péter, a korabeli plébános új templomot építtetett, de nem a régi, hanem már a mostani helyen.Az 1759-ben épült templom is gyenge anyagból készült, vályog és vert falú volt, és mivel alászigeteletlen is volt, hamarosan az ezen a helyen magasan álló talajvíz martaléka lett. Az 1770-es években összedőlt.

A harmadik templomot 1779-ben építette a királyi kamara, most már téglából és kőből, sajnos azonban azonos befogadó képességgel, ami nagy hiba volt, hiszen a lakosság száma ebben az időben folyamatosan emelkedett.

A megoldást az 1822-23-ban épült templom hozta, amely a mai méretekkel épült, de még nem teljesen azonos a maival. 1823. november 30-án szentelték fel a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére. „Freskóit Kuczka Mihály, a festett üvegablakokat Zsellér Imre készítette. Negyven méter magas tornyában négy harangot helyeztek el, az egyik Eberhard Henrik, a másik Slezák László műhelyében készült.1904-1905-ben átépítették, részben hozzáépítéssel, magasítással és a torony magasításával is. A templom secco képekkel való kifestése 1910-11-ben történt Kuczka Mihály templomfestő által. 1971-72-ben elbontották a szószéket és a két oldalhajó barokk stílusú oltárait, leszerelték a csillárokat, átfestették a freskókat. 1993-97-ben szigetelték, újravakolták és sótlanították a falakat. A templom új padlóburkolatot és új világítást kapott, korszerűsítették a fűtést, restaurálták az oltárokat, festették a falakat.”. A felújítás folytatásaként 2003-ban elkészült az új orgona, melyet a 100 éves, használhatatlanná vált orgona helyére építettek. Két év múlva tetőfedés, 2006-ban pedig a harangtér és a toronybelső renoválása, és a falak külső festése zajlott.

A templom külső falán található a Felvidéki magyarok, a kitelepítettek, és a toronyóra emléktáblája. A főoltár mögötti külső falon a Németszeghyi János-emléktábla látható, belső falán pedig a Rudics család emléktáblája helyezkedik el. A templom előtt a festett homokkőből készült „Vörös kereszt” áll.

A templomban vannak eltemetve a kegyurak közül a báró Rudics, a Némethszeghy és a Kovachich család egyes tagjai.

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Nagy Fakopáncs Tanösvény

arrow

Bácsalmás

event card

Határon innen határon túl néptánc találkozó

arrow

Bácsalmás

event card

„A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylessel

arrow
Felső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 

Bácsalmás

event card

Kígyós-tó Bácsalmás

arrow

Bácsalmás

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

Dicső természet - múltunkban a jelenünk

arrow
  Petőfi Alföldjének tengesík vidéke, számos csodát, látnivalót rejteget. Sétautak, túraútvonalak, kerékpáros, vagy akár lovas lehetőségek teszik élményszerűvé a kikapcsolódást. A  településeken több magánszállás biztosít lehetőséget a kényelmes, komfortos elhelyezkedésre.  1. „A szikes tó meséi” - Bácsalmási Sóstó túra madár- és bivalylesselHelyszín: Bácsalmási SóstóGPS Google Maps: 46.096661, 19.331747A tevékenység típusa: Természeti ismeretFelső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava, a Bácsalmási Sóstó bejárására és megismerésére nyílik lehetőség. A program egy komplex környezet- és természettudatos, valamint kulturális szemléletformáló élményfüzér része, amely Bácsalmás és környéki értékeket ment és mutat be interaktív módon a Felső-Bácska – Homokhát Natúrpark égisze alatt. 2.„Bivalyszafari” – a természet és az állatok gyógyító erejeHelyszín: Bácskai Bivalyos BirtokA tevékenység típusa: Hagyományok éltetése; Kulturális ismeret; Természeti ismeret; Gazdasági ismeret; Gasztronómiai ismeret; KörnyezetvédelemA Bácskai Bivalyos Birtok célja a falusi élet, a hagyományos gazdálkodási mód megismertetése, a lelki egyensúly helyreállítása érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A Birtok olyan tájgazdálkodásba kezdett  évekkel ezelőtt, ami mára egy páratlan szépségű és természeti értékkel bíró tájat eredményezett a mezőgazdasági kultúrsivatagban. 3.Skanzen - Különböző korok lakókörnyezetének bemutatásaHelyszín: Jánoshalma, SkanzenA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gazdasági ismeret; gasztronómiai ismeretA Felső-bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány által létrehozott, és 2017-ben átadott skanzen, különböző korok lakókörnyezetének és építészeti stílusának bemutatására hivatott.- honfoglalás kora - jurta, gödörház, életfa- középkor - vert és paticsfalú ház, galambdúc, fűszernövény-kert- jánoshalmi parasztporta - kecskelábas ház, góré, istálló- erdélyi faházMindezek korhű berendezéssel, lakható, használható állapotban. Minden korszakban a népi építészet elemeit használták. Bemutatva azt, hogy egyszerű eszközökkel, a környezetben is található természetes anyagokból is lehet lakhelyet létrehozni. A paraszti társadalom tagjai minden korban törekedtek arra, hogy saját kezük munkáját felhasználva teremtsenek életteret.
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhelye

arrow
A Gyapjas Gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület, mely a Sóstóval együtt Bácsalmás egyik jelentős természeti értéke. 

Bácsalmás

event card

Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás

arrow
A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította még 1879-ben, mely azóta is töretlenül fennáll és működik. Igazi ritkaság, hiszen alapítása óta száll apáról fiúra. 

Bácsalmás

event card

Dulity Tibor népművelői, festőművészi és képzőművészi munkássága

arrow
A festő Bácsalmáson született, itt élte „szegényen is boldog” gyermek- és ifjúkorát. Népművelőként kezdte pályáját, a Művelődési Ház színjátszó- és rajzszakkörét vezette, majd az intézmény igazgatója lett. 

Bácsalmás

event card

Bácsalmási Zsidó Temető

arrow
A bácsalmási zsidóság első jelenlétéről az 1750-es, a folyamatos itt létükről az 1780-as évektől állnak rendelkezésre adatok. A településen található zsidó temető kulturális és helytörténeti értékét tekintve is kiemelkedő jelentőségű. 

Bácsalmás

chevron right
Design by WEBORIGO