Strázsa körtúra

Szabadszállás - Kunszentmiklósi járás

A körtúra útvonala átszeli a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit (a Strázsa-hegyet, a Barátok-hegyet, a Lófogó-hegyet, a Látó-hegyet és a Lófogó-dombot), melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak.

Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon fekete fenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homok puszták lágy szárú fajai a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetünk.

A sárga körtúra jellel ellátott  útvonalat 2017-ben a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete létesítette az erdőgazdaság támogatásával, mely közel 3 kilométeren keresztül együtt halad (fonódik) a sárga jelű útvonallal.

Az útvonal hossza 9,4 km, ami kényelmes sétával 2,5-3 óra alatt végigjárható, azonban a start és célhelyül is szolgáló erdei pihenőben kihelyezett információs tábla és térkép segítségével rövidebb távok is tervezhetők.

A túrát az erdei pihenőtől célszerű kezdeni (N 46° 53,216’, E 19° 16,581’), ahol az autóval érkezők parkolására is lehetőség van.

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Tóth Sándor Helytörténeti Gyűjtemény

arrow

Szabadszállás

event card

Tóth-Autómix Sörkert és Étterem

arrow
A centrumtól 400 m-re találhat rá az Autómix Vendéglőre, melyben családias légkörben megtalálhatja magyar konyha remekeit. Naponta megújuló változatos menüvel várjuk a betérő vendégeket ebédidőben. Naponta öt fogás közül válogathat vendégünk. A La Carte hétköznap és hétvégén egyaránt fogyasztható 11 órától 22 óráig.

Szabadszállás

event card

Városi Napok

arrow

Szabadszállás

event card

Katolikus templom

arrow

Szabadszállás

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Design by WEBORIGO