Kettős keresztek

Kerekegyháza - Kecskeméti járás

1998-as régészeti feltárások igazolják (Siklósi Gyula: Kerekegyháza középkori települései, templomai), hogy Kerekegyháza jelenlegi helye környékén a már az Árpád-korban, tehát a XI. századtól kezdve éltek emberek. Az ásatások helyszínén a kerekegyházi önkormányzat 2012-ben egy-egy kettőskeresztet állíttatott, megőrizve ezeknek a leleteknek a történelmi jelentőségét. Eszerint több középkori település és templom is létezett a mai Kerekegyháza határában: Tormos (vagy talán Tormás) puszta, Hercegegyház, ill. a harmadik helyszínen egy ovális alakú templom maradványait találták, amiről Kerekegyháza a nevét kaphatta.
Tormospuszta: a Csordajárás keleti részén található, a három helyszín közül ez magasodik ki a legjobban. Kutatások szerint ez a település egészen a XV. századig fennállhatott.

Hercegegyház: Kunpusztán, a Vasszék és a Csuka dűlő között helyezkedett el (a kunpusztai templom melletti dűlőn, a templomtól kb. 500 méterre). Itt feltártak egy Szent-Imre nevezetű templomot és egy XI-XII. századi jómódú falut. 

Kerektemplom: feltártak egy ovális alakú, XI-XIII. századi templomot. Ez a helyszín a Kukujszi és Templomsori dűlő közötti területen helyezkedik el. (Elhagyva Kerekegyházát a Fülöpháza, Szabadszállásra vezető úton, az első jobb kanyarban vezet tovább egyenesen egy aszfaltút, az utat követve, egy idő után az aszfaltút már földút lesz, és ettől a ponttól kb. 700-800 méterre található.)

Ajánlataink

chevron left
event card

KerekFeszt, Kereki Tojás és Szüreti Fesztivál

arrow

Kerekegyháza

event card

Arató Fesztivál

arrow

Kerekegyháza

event card

Kondor-tavi madárvárta

arrow

Kerekegyháza

event card

Varga Tanya Hotel Konferencia és Szabadidő Központ

arrow

Kerekegyháza

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Római katolikus templom Kerekegyháza

arrow
Magyarország első vasbeton szerkezetű temploma, mely helyi védettségű középület, s a városkép egyik meghatározó létesítménye. 

Kerekegyháza

event card

Kunpusztaiság

arrow
A „kunkerekegyháziság”, illetve ma a „kunpusztaiság” a természetközeliség, a hagyományos, zárt paraszti életforma nyomán megjelenő „lassú turizmus.

Kerekegyháza

event card

Arató Fesztivál

arrow
Az Aratófesztivál, melyet Kerekegyházán rendeznek meg minden év augusztus 19-én, Ádám Kálmánné és Boldizsár András helyi vállalkozók kezdeményezése. A hagyomány szerint az aratás befejezésének végét zenés-táncos felvonulással, táncmulatsággal, evés-ivással, aratókoszorúk készítésével ünnepelték. 

Kerekegyháza

chevron right
Design by WEBORIGO