Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban – Kiállítás-megnyitóval, koncerttel és borkóstolóval

két folyó közt

Április 30-án délután öt órakor nyílt meg Szolanics Elvira fazekas népi iparművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagja, valamint alkotótársa, Nagy László kiállítása, délután hat órától a Bokros Trio adott koncertet Kovács László fazekasmester „kulturális műhelyében”, a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, amelynek udvarán a koncertet követően borkóstoló várta a résztvevőket. Deák Gábor díjnyertes nedűit másnap, május elsején is meg lehetett kóstolni ugyanitt, miközben az udvaron kézművesek bemutatója színesítette a majális forgatagát.

Pécsi Vivien, a kalocsai önkormányzat kulturális bizottsága elnökének köszöntő szavai után a nyíregyházi Szolanics Elvira és Nagy László kiállítását Imre Károly, a Bács Kiskun Vármegyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Szolanics Elvira – aki a keceli Flora Virágfesztiválhoz kapcsolódó országos fazekas-kiállításnak állandó résztvevője – megköszönve a lehetőséget felidézte, hogy amikor először hívták meg a keceli fazekas-kiállításra, megtisztelő meglepetésként élte meg, de nem érezte eléggé felkészültnek magát rá, ezért az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A következő évben újra meghívást kapott, amelynek ekkor már eleget is tett, és azóta is mindegyik Keceli Országos Fazekas Kiállításon örömmel vett részt - írja a KALOhírek.

 

A megnyitót követően a Bokros Trio koncertje szórakoztatta a közönséget népzenével, illetve régizenével, tekerőlanttal, kobozzal és perui cajónnal és más ritmushangszerekkel. A zenekar vezetője Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának akadémikusa, aki nemcsak mesteri játékosa a tekerőlantnak, hanem maga is hangszerkészítő, hegedűkészítő előtanulmányok után kifejezetten erre az ősi húros hangszerre szakosodva.

 

 

A koncertet követően a kalocsai Borbarátok borversenyének nagyaranyérmese, a jelenleg egyetlen hivatalosan bejegyzett kalocsai borászat, már az induló tételeivel országszerte több neves borversenyről számos aranyéremmel hazatérő Deák Pincészet tulajdonosa, Deák Gábor várta az érdeklődőket egy borkóstolóval. Aki ezen a napon nem vett részt az alkotóház programjain, az másnap is megkóstolhatta a Deák Pincészet nedűit, amikor délelőtt tíz órától délután hatig a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület kézművesei mutatkoztak be az udvaron.

 

A galériát IDE KATTINTVA tekinthetik meg. 

 

 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO