Szalkszentmárton Község belterületi vízrendezés - projektzárás

TOP-fejlesztések

Szalkszentmárton Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Szalkszentmárton község belterületi vízrendezés” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00059). A projekt keretében 250,00 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél Szalkszentmárton egy jelentős belterületi részének víztehermentesítése volt.

A kivitelezés 2024. februárjában valósult meg két öblözetben.

Az első öblözetnek nem volt közvetlen gravitációs befogadója. A megvalósított záportározó az öblözet legmélyebben fekvő területén létesült. A záportározó hasznos térfogata 4000 m3, kialakítása földkiemeléssel történt. A kitermelt föld egy része a tározó körüli partvonal magasítására került felhasználásra, növelve ezáltal a tározó kapacitását. Másik része a terület észak-keleti részén lévő roncsolt terület rekultivációjára került felhasználásra. A beruházásnak köszönhetően a csapadékvíz a záportározóba jutás előtt egy széles, árkon, úgynevezett szűrőmezőn halad keresztül, amely garantálja a tározóba kerülő víz megfelelő minőségét. A nádas szűrőmező és a tározó közötti vízkormányzást egy zsilipes áteresz biztosítja. Az öblözet területén szikkasztó árkok felújítására, átereszek beépítésére került sor, valamint egy szakaszon zárt csapadékvízelvezető létesítése történt. 

A második, 16,0 hektár kiterjedésű öblözet a településközponthoz kötődően a 151-es számú vasútvonal északnyugati felén, az Alkotmány utca mindkét oldalára kiterjedő módon helyezkedik el. A terepadottságokat figyelembe véve az öblözet főgyűjtő csatornájának torkolati szakasza mintegy 210 méter hosszon áthalad egy mély fekvésű, szükség esetén tározásra is igénybe vehető területen. Területén szikkasztó árkok felújítása, betonelemek elhelyezés történt.

A projekt minden eleme a környezetvédelmi infrastruktúra előre mozdítása érdekében valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO