Petőfi személyében megalkottuk a saját szuperhősünket 

Petőfree – ezt a nevet viselte az a nagyszabású gálaműsor, amelyre csütörtökön került sor Kecskeméten, a Hírös Agórában. A Petőfi-emlékévek zárásaként az elmúlt két esztendő eredményeinek összefoglalója mellett zenés és színházi produkciókat élvezhettek a résztvevők – akik a költő kedvenc ételeit is megkóstolhatták. 

„Petőfi Sándor a hite és szabadságszeretete miatt példakép lehet a fiatalok előtt” – hangsúlyozta az eseményen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki felidézte, hogy amikor a Petőfi bicentenárium ötletét a kormány elé terjesztette, azzal érvelt, hogy sok nemzeti nagyságunknak volt már emlékéve, de legnagyobb költőnk két emlékévet is megérdemel. Ezt követően hosszasan sorolta azokat a programokat, amelyek a vármegyei önkormányzat és partnerei jóvoltából megvalósultak az elmúlt két évben - a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság munkájától és a Talpra, magyar! program megalkotásától az online tartalmakon, dokumentumfilmeken, animációs filmeken, nyomtatott kiadványokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, tudományos konferenciákon keresztül a szavalóversenyekig, színházi előadásokig, sporteseményekig.

 

A sorozat a határon túlra is elért: az erdélyi Kovászna megyével cserediák programot bonyolítottak le. A XXI. század technológiája is segítéségére volt a vármegyei önkormányzatnak a Petőfi-kultusz ápolásában okospadok, VR-szemüvegek és egy humanoid robot formájában. Rideg László arról is szólt, hogy a jövőben a TOP Plusz program keretében Szalkszentmártonon, Kunszentmiklóson és Szabadszálláson valósulnak meg a Petőfi-emlékhellyel kapcsolatos fejlesztések.  

 

„A Petőfi-emlékével során az volt a célunk, hogy a költő ismert értékeit kihangsúlyozva újrapozícionáljuk őt, és ezzel erősítsük a nemzeti tudatot, a vármegyei identitást és az összefogás érzését. Meg akartuk alkotni saját szuperhősünket Petőfi Sándor személyében” – ezt már Moiskó Csilla kabinetvezető emelte ki, aki arról beszélt, hogy miért van szükségünk erős identitásra, és hogyan tudják ezt segíteni a saját hőseink.

 

Az emlékévek gazdagságát jelzi, hogy a gála keretében számos előadást hallhatott a közönség arról, hogy a vármegyén belül hol miként erősítették a költő kultuszát. Erről beszélt Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, Darabos József, Szabadszállás polgármestere, Tóth Endre, a Kiskunsági nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense, Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, Vassné Kelemen Ágnes, Kunszentmiklós alpolgármestere, Gyenesei József, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár igazgatója, Rádi Györgyi, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola Igazgatója, valamint Tamás Sándor, a Kovászna Megye Önkormányzat elnöke.

 

A gálahangulatot erősítette Bánföldi Szilárd, a „mi Petőfink” fellépése, Vincze Máté, a Petőfi Sándor Szavalóverseny győztesének szavalata, továbbá a Félegyházi Táncszínház és a Ballószögi Kincsecskék tánccsoport előadása. Fellépett továbbá a No Sugar együttes, amely többek között előadta az általuk megzenésített A hegyek közt című Petőfi-verset – közreműködött Ferenczi György, az Aurin Leánykar, valamint Bánföldi Szilárd.

 

December 31-vel a hivatalos Petőfi-emlékévek lezárulnak. Ám az eltelt lassan két esztendő hozadékaként a bicentenáriumi programok segítségével is új erőre kapó Petőfi-kultusz tovább él. És jó esély van arra, hogy a Petőfi 300 emlékévet is megrendezik majd egy évszázad múlva.

További híreink

2024. 03. 04.

Évértékelő nem csak borászoknak

Év elején fontosnak tartom, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként megálljak egy pillanatra, számba vegyem a tavalyi év kihívásait, eredményeit, számot adjak az olvasóknak a 2023-ban elvégzett munkáról és a 2024-ben előttünk álló feladatokról - nyilatkozta Frittmann János.   

2024. 03. 04.

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

Design by WEBORIGO